Se dă startul celui mai mare Festival de teatru din Timișoara: FEST-FDR 2015!

- Advertisement -

În perioada 15 – 22 aprilie 2015 și între 6 și 13 iunie, într-o formulă care plasează teatrul românesc contemporan în context internațional în cel mai concret mod, se derulează, la Timișoara, Festivalul European al Spectacolului Timișoara – Festival al Dramaturgiei Românești (FEST-FDR). Evenimentul este organizat de Teatrul Naţional din capitala Banatului, cu sprijinul Ministerului Culturii, al Primăriei și Consiliului Local Timişoara.

În această primă etapă, care debutează mâine, vor fi prezentate treisprezece producții. Modulul FDR va fi completat în luna iunie cu celelalte spectacole, despre care vă vom ține la curent. Secțiunea FDR se deschide cu spectacolul ”Viața-i mai frumoasă după ce mori” (Teatrul “Tomcsa Sándor” Odorheiul Secuiesc), pus în scenă de Mihai Măniuțiu, programat miercuri, 15 aprilie, cu începere de la ora 19:30, în Sala Mare a Teatrului Național.

”Spectacolul e și o glumă, și o provocare, și o meditație, și o întrebare plină de tulburare. Și nu caută să ne dea un răspuns, ci ne prezintă, simplu, o lume imaginară a morților, una din multiplele posibile, în cheia “cabaretul metafizic”. La prima vedere, în acest spectacol, lumea de după moarte nu diferă de viaţa de zi cu zi: ne aflăm într-o grădină de vară, cu scaune, mese, umbrele, cu un zid mare alcătuit din lăzi de bere. Totul pare a fi firesc, real şi, totuşi, din când în când, stranietatea se insinuează…”

Al doilea spectacol al serii, ”Organic” de Saviana Stănescu, în regia lui Andrei Măjeri (Teatrul Național București), începe la ora 21:00, reprezentați urmând a avea loc în Sala 2. Despre aceast text, selecționerul Festivalului, criticul de teatru Oana Borș, scria: ”Traficul de organe. Viaţa imigranţilor. Visul american. Sunt temele acestui text scris de Saviana Stănescu, întregind preocuparea autoarei către ”marginali”, indiferent ce formă îmbracă aceştia. Într-un spectacol ce uzează de ironie şi umor”. O producţie care aduce în faţa publicului un subiect acut, desprins din ştirile zilnice și spune o poveste ruptă din realitate.

Ediția din acest an a FDR înglobează un alt eveniment în care Teatrul Național este organizator, The Art of Ageing – 1st European Theatre and Science Festival, creat în cadrul Convenției Teatrale Europene. Vom reveni curând cu informații despre deschiderea The Art of Ageing.

Mai multe informații despre spectacolele FDR puteți găsi pe site-ul Teatrului Național Timișoara. Biletele se pot achiziționa de la Agențiile Teatrului Național (Agenția ”Mărășești” , str. Mărășești nr. 2 și Agenția ”Sala 2”, Parcul Civic), de marți până duminică între orele 11:00 și 19:00, sau online, de pe portalul mai sus amintit.

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore

Articole asemănătoare

Teatrul Național Timișoara prezintă în premieră, în data de 15 ianuarie, spectacolul EMINESCU!

Teatrul Național din Timișoara prezintă în premieră spectacolul EMINESCU,...

Distinctie prezidentiala pentru Teatrul National din Timisoara

Teatrul Național ”Mihai Eminescu” din Timișoara a primit o...

Teatrul National Timisoara, in fata primei premiere din 2020: Si caii se impusca, nu-i asa?

Scena Sălii 2 a Teatrului Național Timișoara găzduiește joi,...

Teatrul National din Timisoara, campanie pentru ”amandoi”

Teatrul Național din Timișoara a demarat o nouă campanie...

Din aceeași categorie

Categorii Populare