Vocea Timișului va susține permanent adevărul!

If only for a second, proiectul impresionant ce a făcut înconjurul lumii

Publicat in

Vocea Timișului va susține permanent adevărul mai presus de putere, viitorul mai presus de trecut, cinstea mai presus de confortul financiar, știrea mai presus de editorial și capacitatea de decizie mai presus de diplomația compromisului.

Cancerul este una dintre bolile din agenda vieţii cotidiene.Caracterizată ca fiind o diviziune necontrolată de celule, care au capacitatea de a invada ţesuturile din organism, crunta maladie prezintă o răspândire din ce în ce mai mare.Tratamente există, însă niciunu nu garantează exterminarea completă şi definitivă a bolii, indiferent că este vorba de cură chirurgicală, chimioterapie sau radioterapie, pacienţii nu au siguranţa că vor fi trataţi pe deplin. Durerea fizică experimentată este greu de imaginat şi explicat în cuvinte, iar acesteia i se alătură şi cea emotioanala, devastarea psihică, doar gândindu-te la ideea că într-un termen limită, existenţa ta va înceta.

Fotograful Vincent Dixon a conceput un proiect unic, spontan, ce a reuşit imortalizarea acelei milisecunde încărcate de putere emoţională. La iniţiativa Mimi Foundation şi în colaborare cu Leo Burnett France, 20 de pacienţi ce suferă de cancer au luat parte la o şedinţă de makeover, o transformare radicală. Aceştia au fost invitaţi într-un studio unde au beneficiat de o şedinţă de machiaj şi coafură, pe toată durata acestora, ei fiind în „necunoştiinţă de cauză”, având ochii închişi. Mai apoi, Vincent Dixon a imortalizat în imagini momentul în care aceştia s-au văzut în oglindă, schimbaţi, diferiţi, excentrici. Amestecul de reacţii, mirare, amuzament, euforie,a fost surprins în cadrele fotografului, când pacienţii au uitat pentru o secundă de crunta lor maladie şi s-au bucurat de moment.

Proiectul s-a desfăşurat în două etape. Prima a avut loc în luna lui iunie la Bruxelles, unde realizatorii au şlefuit ideile de bază, fotograful Vincent Dixon fiind responsabil cu surprinderea în imagini a secundei când pacienţii se văd pentru prima dată după transformare, iar directorul Coban Beutelstetter a avut responsabilitatea de a filma fiecare moment al întregii experienţe. Cea de a doua etapă a fost constituită de o expoziţie foto organizată pentru familiile participanţilor la proiect. Ideea vernisajului a fost ca toate imaginile să fie „dezvelite” simultan, pentru prima dată sub ochii tuturor celor prezenţi. Efectul? Încăperea s-a umplut de un flux de vibraţii pozitive, de zâmbete şi râsete iar, în acel moment, groaza maladiei a fost pusă deoparte.

Albumul foto conţine 20 de poze, fiecare însoţită de o descriere a pacientului. Inima proiectului „If only for a second” este de a împrăştia surâsuri, o rază de speranţă, un moment cât de scurt de senzaţia lipsei de griji şi probleme.Cancerul nu discriminează, pentru el nu există vârstă, rasă, culoare sau sex, el loveşte aprig şi nemilos.

[responsive_youtube https://www.youtube.com/watch?v=pMWU8dEKwXw#t=0]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Comentarii recente

Articole asemănătoare

Inedit! Un specialist dermopigmentist își pune experiența la bătaie, în mod gratuit, în beneficiul femeilor bolnave de cancer

Larisa Miroiu nu e vreun înger! Și nici vreo sfântă coborâtă din calendarele creștine!...

Orice pacient trebuie să aibă dreptul la o a doua opinie medicală! Recomandarea medicilor de la „Victor Babeş”

Solicitarea unei reinterpretări, în cazul unei investigaţii imagistice, sau a unei a doua opinii...

Proiectul Institutului Regional de Oncologie Timisoara, reexpertizat pentru 300.000 de euro

Proiectul prin care la Timișoara se va construi un Institut Regional de Oncologie, în...