AcasăStiriSocialSpecialiştii I.S.U. Banat ne învaţă ce măsuri trebuie să luăm pentru a...

Specialiştii I.S.U. Banat ne învaţă ce măsuri trebuie să luăm pentru a prevenii posibilele incendii ce pot apărea în timpul lansării de lampioane

Albe sau colorate, cu diverse forme şi dimensiuni, lampioanele zburătoare sunt tot mai frecvent utilizate de timişeni pentru crearea unor momente unice, la diverse evenimente. Pompierii de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Banat (I.S.U.) ne învaţă care sunt măsurile necesare în cazul unor evenimente pe parcursul cărora vor fi lansate în eter lampioane zburătoare.

Aceste obiecte decorative funcţionează pe principiul baloanelor cu aer cald, fiecare lampion având o lumânare, care, odată aprinsă, încălzeşte aerul din interiorul felinarului, iar acesta se ridică. După terminarea dozei de ceară, lumina se stinge, iar lampionul pluteşte înapoi spre pământ.

Acesta este scenariul pozitiv. La nivel internaţional, s-a constat însă că lampioanele zburătoare pot produce incendii la construcţii, în general înalte şi foarte înalte (balcoane, copertine, terase etc.), la vegetaţie uscată şi la păduri. De exemplu, în ultimii 2 ani, paza de coastă din Marea Britanie s-a confruntat cu o serie de alarme false (circa 700), provocate de lampioanele zburătoare.

Întrucât lansarea lampioanelor este permisă de lege, fără să fie necesară obţinerea în prealabil a unei autorizaţii de la pompieri, pentru evitarea unor eventuale situaţii de urgenţă, se recomandă:
• respectarea instrucţiunilor de utilizare a lampioanelor zburătoare, emise de producător;
• lansarea lampioanelor doar de persoane adulte responsabile;
• lansarea acestora numai în spaţii exterioare deschise, largi, la distanţă mare de arbori, linii de alimentare cu energie electrică şi clădiri, la cel puţin 10 km de orice aeroport sau cale rutieră circulată, lumina acestora putând fi interpretată ca un semnal luminos ce poate deruta ori distrage atenţia piloţilor sau conducătorilor auto;
• lampioanele zburătoare se vor lansa numai în condiţii meteo favorabile (fără vânt);
• locul de desfăşurare a evenimentului va fi prevăzut cu mijloace de stingere adecvate, pentru a se putea acţiona operativ în caz de incendiu.

„Situaţiile de urgenţă nu trebuie să devină dezastre!” este mesajul transmis de pompierii timişoreni.

VOCEA TIMISULUI va susține permanent adevărul mai presus de putere, viitorul mai presus de trecut, cinstea mai presus de confortul financiar, știrea mai presus de editorial și capacitatea de decizie mai presus de diplomația compromisului. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii!

Articole asemănătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

Urmăriți-ne

15,745FaniÎmi place
539CititoriConectați-vă
163CititoriConectați-vă
1,670CititoriConectați-vă
188CititoriConectați-vă
48,400AbonațiAbonați-vă

Articole recente

Comentarii recente