Vocea Timișului va susține permanent adevărul!
AcasăȘtiriEvenimentSpectacol folcloric cu Ansamblul ”Doina Timișului”. Cine poate intra gratuit la ”Jucăm...

Spectacol folcloric cu Ansamblul ”Doina Timișului”. Cine poate intra gratuit la ”Jucăm cu Dragobetele”

Publicat in

VOCEA TIMISULUI va susține permanent adevărul mai presus de putere, viitorul mai presus de trecut, cinstea mai presus de confortul financiar, știrea mai presus de editorial și capacitatea de decizie mai presus de diplomația compromisului.

Ansamblul folcloric ”Doina Timișului” din cadrul Casei de Cultură a Studenţilor Timişoara susţine un spectacol folcloric, în sala festivă a instituției, marţi, 24 februarie 2015, cu începere de la ora 19:00. Conducerea muzicală este asigurată de Dorian Sicoe, iar coregrafia spectacolului este a maestrului coregraf Marius Ursu.

„Doina Timişului este cel mai vechi ansamblu folcloric studenţesc din România. O mare familie, care promovează şi transmite, din generaţie în generaţie, datini și obiceiuri românești, așa cum este și sărbătoarea Dragobetelui” precizează directorul adjunct al Casei de Cultură a Studenților, Grigore Grigoroiu. Biletul de intrare la acest eveniment costă 10 lei, însă elevi şi studenţi vor beneficia de intrare gratuită.

Între invitații care și-au confirmat prezența, alături de Ansamblul Doina Timișului, în cadrul spectacolului, îi menționăm pe Alina Stancu, Mariana Zota și Remus Grosu.

Ce este Dragobetele?

Dragobetele, vechea sărbătoare românească a dragostei, este de multe ori considerată corespondentul pentru Valentine’s day. O mică nedreptate, am putea spune, dacă ţinem cont de autenticitatea şi “bătrâneţea” Dragobetelui. Sărbătoare păgână, însă autohtonă, Dragobetele nu a încercat niciodată să devină un interes comercial. Deşi, atestările documentare ale Dragobetelui le avem doar de prin secolele XVIII-XIX, asocierea ei cu fiul Babei Dochia (sora lui Decebal) ne trimite atât de departe în timp – cu foarte mult înainte de descoperirea Americii de către Columb.

De fapt, există două motive care o califică cu simplitate drept adevărata zi a îndrăgostiţilor. Mai întâi dezinteresul financiar al acesteia, ea fiind sărbătorită cu foc, zăpadă şi flori de primăvară, şi nu cu cadourile cele mai trăznite. Şi nu mai puţin important, prin faptul că dragostea Dragobetelui nu înlănţuieşte doar cuplurile tinere, ci are în vedere şi prieteniile adevărate. Pe lângă logodne, de Dragobete se obişnuiau frăţiile de cruce între prietenii nedespărţiţi pe toată perioada anului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Pe față! Primăria Giroc s-a luptat din greu să legalizeze intabularea caselor înșiruite din extravilan ale SC Minda & Mimo SRL, în ciuda deciziei...

Povestea de azi este una extrem de simplă și își are începuturile în primăvara...

Ca-n Poliția Română! Sub nasul agentului Raoul Iacob de la Biroul de Investigații Criminale Timișoara, studenta eminentă Denisa Tîrziu l-a iubit pe un cetățean...

Și, evident, subofițerul Inspectoratului de Poliție Timiș n-a mirosit absolut nimic. Nici că iubita...

Ministrul Sănătății a decis schimbarea managerului de la Spitalul Județean Timișoara

În urmă cu câteva minute, ministrul sănătății Alexandru Rafila a semnat schimbarea din funcția...

Comentarii recente

Articole asemănătoare

Surpriză MUZICALĂ de la primarul-cântăreț din Dudeștii Noi. Ascultă-i piesa, înregistrată special de DRAGOBETE și spune-i dacă-ți place!

Alin Nica, primarul comunei Dudeștii Noi, aflată la doar 10 kilometri de Timișoara, s-a...

Bandul Sebastian Spanache Trio, primul concert în 2015, la VIENA. De DRAGOBETE!

De Dragobete, adică exact pe data de 24 februarie 2015, începând cu ora 20:00,...

Aproape 1,8 milioane de euro, marele premiu la Loto 6/49. Ce tragere specială are loc de DRAGOBETE

La tragerile loto de joi, 19 februarie, Loteria Română a acordat 11.648 de câştiguri...