Vocea Timișului va susține permanent adevărul!
AcasăȘtiriSănătateSpitalul de Boli Infectioase "Victor Babes" îşi închide porţile. Ce blochează finanțarea...

Spitalul de Boli Infectioase „Victor Babes” îşi închide porţile. Ce blochează finanțarea de la CJAS

Publicat in

VOCEA TIMISULUI va susține permanent adevărul mai presus de putere, viitorul mai presus de trecut, cinstea mai presus de confortul financiar, știrea mai presus de editorial și capacitatea de decizie mai presus de diplomația compromisului.

Decizie şocantă a conducerii Spitalului de Boli Infectioase din Timisoara, Victor Babes, care îşi va închide porţile de luni, 3 aprilie. Motivele deciziei radicale sunt lipsa banilor pentru plata utilităţilor, a personalului şi a altor cheltuieli, generate de finanţarea insuficientă de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

Cheltuielile spitalului sunt extrem de ridicate din cauză că aici nu se tratează doar timişoreni, ci şi oameni din toată zona de Vest. Cheltuielile medicale nedecontate se ridică la de 1.822.499 lei în 2016, iar plăţile restante se ridicau la trei milioane de lei la finele aceluiaşi an. De la începutul anului şi până acum, unitatea medicală a gestionat 1.405 cazuri acute. Serviciile pentru aceşti pacienţi se ridică la suma de în valoare de 3.220.365 lei. În total, spitalul a gestionat în acest an 1.809 pacienţi, serviciile oferite fiind de 4.146.363 lei. Suma nedecontată de CJAS este de 926.000 lei.

„Până acum am mai încercat în fel și chip. Acum este cea mai mică valoare de contract cu Casa Județeană se Asigurări de Sănătate (CJAS) din câte am avut, în condițiile în care noi suntem în plină epidemie cu sute și sute de cazuri peste valoarea de contract. Este o formulă de calcul adoptată prin hotărâre de guvern. Noi, în acea formulă de calcul, putem primi maximul. Dar maximul acela pe care ni-l permite contractul cadru nouă nu ne ajunge.

Avem multe cazuri peste acea valoare de contract. Ar trebui încă cel puțin 600.000 de lună doar ca să nu continui să fac arierate. Plata pentru tot, utilități, salarii. Primăria, deși poate să ne plătească utilități, refuză acest lucru. Noi suntem singurii care avem depășiri de contract. De abia ne ajung banii de salarii, în condițiile creșterilor salariale care au fost. Noi nu vom mai putea să plătim nimic.

Avem datorii din decembrie, la apă, curent, canal. Suntem hotărâți să nu mai internăm alți pacienți, de luni. Vom trata exclusiv pacienții care sunt internați, în acel moment, în spital. Conform hotărârii de guvern privitoare la contractul cadru noi putem ajunge la un maxim, dar acest maxim nu ne ajunge. (…) Problema noastră este strict legată de decontarea pacienţilor internaţi în spitalizare continuă tip acuţi (DRG), adică acei pacienţi care au o boală acută şi care nu pot fi planificaţi, puşi pe liste de aşteptare sau îndrumaţi în alte unităţi sanitare, pentru că nu mai există în vestul ţării alt spital de acest profil.

Toate secţiile de boli infecţioase din judeţele învecinate – practic din toată ţara- vin spre internare în spitalul nostru, și, evident, sunt forme severe, supraacute de boală cu insuficiențe de organ, care consumă enorm din bugetul spitalului nostru”, a declarat managerul unităţii medicale, Voichița Lăzureanu. Practic, soluţiile pentru păstrarea spitalului deschis sunt două: creşterea finanţării de la CJAS sau plata utilităţilor de către Primăria Timişoara, care ar fi refuzat să facă acest lucru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Comentarii recente

Articole asemănătoare