SUPERB! ”Soarele lu’ Robu” a răsărit pentru prima dată… aseară! Și arată foarte bine FOTO/VIDEO

În seara zilei de miercuri, 24 septembrie 2014, la ora 21:00, a avut loc inauguratea noii fântâni pietonale din cartierul Soarelui, obiectiv situat pe strada Aştrilor, în mijlocul piațetei de la intrarea în Școala Generală nr. 30. Fântâna ornamentală reprezintă un ansamblu dinamic de jeturi de apă cu înalţime variabilă, iluminate cu proiectoare ”RGB controlabile prin DMX”, care creeaza un spaţiu suplimentar de atracţie pentru o piaţetă pietonală.

”Fântâna este complexă și are jocuri programabile. Sunt programate în momentul de faţă 17 jocuri de apă şi lumină. Firma care a realizat-o este din Spania și se află între cele mai importante pe plan internaţional, în Europa fiind cei mai buni. Au de învăţat şi uncitorii români de la cei spanioli în ceea ce priveşte seriozitatea. I-am găsit la lucru şi sâmbătă şi duminică, dar şi pe plaoie. Doar ei au lucrat pe ploaie, deşi în echipă erau și români, dar conaționalii noștrii mi-a spus că vor lucra şi ei în ploaie când vor fi plătiţi la fel ca și colegii lor spanioli”, a declarat primarul Nicolae Robu, la momentul inaugurării.

Fântâna are formă de soare și este compusă din 9 bazine. Dinamicitatea este completată de posibilitatea creșterii și scăderii înălțimii jetului de apă, pentru întregul grup, prin intermediul unui convertizor de frecvență, montat pentru pompă. Iluminatul este asigurat prin intermediul unor proiectoare cu led RGB, controlabil prin intermediul semnalului DMX, sincronizată de controlerul multimedia cu jocurile de apă. Combinația celor 16 programe de mișcare va asigura totalul coregrafiilor. Pentru fântână s-a proiectat un set de culori calde: galben, portocaliu, rosu, alb, astfel încât fântâna se va transforma într-un soare proiectat pe pavaj. Costurile fântânii-soare au depășit 90.000 de euro, bani proveniți din bugetul local.

Fântâna are două tipuri de orare de funcționare, iar pe perioada iernii, aceasta va fi ”închisă”. ”În timpul verii va funcţiona toată ziua, până la miezul nopţii, dar iarna nu are rost să o lăsăm să funcţioneze. Am avut o discuţie să amenajăm în piaţetă un patinoar pe timp de iarnă, pentru că se pretează foarte bine”, a mai spus primarul.

Obiectivul poate fi controlat de pe un iPad, dispozitiv mobil sau de pe orice calculator, prin internet.

[responsive_youtube

Foto: Ștefan Both

video: Sursa de Vest

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore

Articole asemănătoare

spot_imgspot_img

Din aceeași categorie

Categorii Populare

spot_imgspot_img