Vocea Timișului va susține permanent adevărul!
AcasăȘtiriCulturăTeatrul Maghiar isi invita spectatorii la ”discutii despre teatru” cu autorul Matei...

Teatrul Maghiar isi invita spectatorii la ”discutii despre teatru” cu autorul Matei Visniec

Publicat in

VOCEA TIMISULUI va susține permanent adevărul mai presus de putere, viitorul mai presus de trecut, cinstea mai presus de confortul financiar, știrea mai presus de editorial și capacitatea de decizie mai presus de diplomația compromisului.
Scriitorul Matei Vișniec va fi duminică, 14 aprilie, la Timișoara, pentru a vedea spectacolul ”Buzunarul cu pâine”, montat pe textul său la Teatrul Maghiar de Stat ”Csiky Gergely” și pentru o întâlnire cu publicul de teatru. Discuția va avea loc în foaierul teatrului după spectacol.

Spectacolul ”Buzunarul cu pâine”, a cărui premieră a avut loc în vara anului trecut, este un spectacol creat și interpretat de actorii Kiss Attila și Molnos András Csaba, scenografia fiind semnată de Albert Alpár, în timp ce muzica îi aparține lui Cári Tibor. Doi bărbați dezbat situația unui câine căzut pe fundul unei fântâni, găsind noi și noi motive pentru a (nu) interveni ca să-l salveze. La nivel simbolic, textul vorbește despre incapacitatea noastră de a ne mobiliza și trezi spiritual în apărarea unei cauze bune sau pentru combaterea unui fenomen negativ.

”Morala acestei istorii atinge partea invizibilă a laşităţii noastre, atât de caracteristică naturii umane. Din cauza filozofării excesive pe tema virtuţilor şi frumuseţii acţiunii, personajele mele rămân paralizate tocmai atunci când ar trebui neapărat să acţioneze. Asta nu vă aminteşte de ceva cunoscut?”, subliniază Matei Vişniec.

Matei Vișniec este cel mai prolific dramaturg român contemporan. Colaborarea Teatrului cu autorul a început în 2003, când la Teatrul Maghiar a fost montat textul lui Vișniec ”Istoria comunismului povestită pentru bolnavii mintal”, director de scenă Victor Ioan Frunză, iar în 2013 s-a prezentat spectacolul-lectură ”Frumoasa călătorie a urşilor panda povestită de un saxofonist care avea o iubită la Frankfurt”. În anul 2012, în cadrul programului ”Teatru la bibliotecă” s-a realizat spectacolul-lectură ”Scrisori de dragoste către o prinţesă chineză sau Cum am dresat un melc pe sânii tăi”, proiect coordonat de Eleonora Ringler-Pascu şi Daniela Șilindean cu studenții Facultății de Artele spectacolului-Actorie din cadrul Universității de Vest Timișoara.

Spectacolul ”Buzunarul cu pâine” va avea loc duminică, 14 aprilie, începând cu ora 19:00, în Sala Studio a Teatrului Maghiar, cu supratitrare în română și engleză. După spectacol, în jurul orei 20:00, spectatorii sunt invitați să participe la discuția cu autorul Matei Vișniec, moderată de Daniela Șilindean. Biletele la spectacol sunt epuizate, însă accesul la discuție este liber.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Batalion disciplinar! Poliția Locală Timișoara, centru de reeducare și reprofesionalizare pentru avertizorii publici, incomozi administrației Dominic Fritz

Până să sară cu comentariile în online, mereu din spatele unor conturi false, micuții...

Cuiul lui Pepelea! UMF Timișoara face salturi mortale ca sa privatizeze sănătatea bănățenilor, chiar sub nasul ministrului Alexandru Rafila

În numele autonomiei universitare și a unei modificări legislative, făcute pe genunchi și noaptea...

Comentarii recente

Articole asemănătoare

Teatrul Național Timișoara prezintă în premieră, în data de 15 ianuarie, spectacolul EMINESCU!

Teatrul Național din Timișoara prezintă în premieră spectacolul EMINESCU, scenariu pe texte din poezia...

Teatrul Național Timișoara intră în Festivalul Național de Teatru, cu spectacolul „Rinocerii” de Eugène Ionesco

Teatrul Național din Timișoara intră în Festivalul Național de Teatru, ediția a XXXI-a, cu...

Teatrul National Timisoara, in fata primei premiere din 2020: Si caii se impusca, nu-i asa?

Scena Sălii 2 a Teatrului Național Timișoara găzduiește joi, 9 ianuarie 2020, cu începere...