Vocea Timișului va susține permanent adevărul!
AcasăȘtiriCulturăTeatrul Național din Timișoara încheie anul 2014 în aplauzele publicului. Bilanț extraordinar...

Teatrul Național din Timișoara încheie anul 2014 în aplauzele publicului. Bilanț extraordinar pentru TNTm!

Publicat in

VOCEA TIMISULUI va susține permanent adevărul mai presus de putere, viitorul mai presus de trecut, cinstea mai presus de confortul financiar, știrea mai presus de editorial și capacitatea de decizie mai presus de diplomația compromisului.

Adunate, spectacolele ”Naționalului” au însumat din 7 septembrie până în 21 decembrie, mai exact de la deschiderea stagiunii și până acum, 16.639 de spectatori. Unii au venit pentru prima oară, alții s-au întors să-și revadă spectacolele favorite, și, o parte din ce în ce mai consistentă a acestora revine constant, dând credit producțiilor semnate TNTm. Cu siguranță, publicul Teatrului Național este unul de excepție, un public care poate să epuizeze în numai câteva zile biletele unei săli. Un public care a ținut cu tot dinadinsul să doboare toate recordurile de audiență în Timișoara. Exemplul cel mai elocvent este spectacolul ”Maria de Buenos Aires” al cărui parcurs public a întrecut orice așteptări: toate cele 10 reprezentații (dintre care 3 au fost suplimentate, la cererea publicului, dat fiind că biletele se epuizau în mai puțin de o săptămână) s-au jucat cu casa închisă.

Concret, în cifre, prima parte a stagiunii înseamnă 6 premiere: ”Pe ceas. Cu 60 de minute mai bătrân” de Peca Ștefan, regia Malte C. Lachmann (o coproducție TNTm – Badisches Staatstheater din Karlsruhe), ”Nopți albe” după Dostoievski, regia Stefano de Luca, ”Maria de Buenos Aires”, muzica Astor Piazzolla, libretul ”Horacio Ferrer”, un spectacol de Ada Lupu, ”Daddy de Anne Habermehl”, regia Mihaela Lichiardopol, ”Paganini nu mai locuiește aici” de Carmen Dominte, regia Olivia Grecea (spectacol care încheie ediția 2014 a Concursului Național de Dramaturgie) și, la final de an, fulminantul spectacol-concert ”Disney Beauty and the Beast”, muzica Alan Menken, versuri de Howard Ashman & Tim Rice, pe un text de Linda Woolverton, în regia lui Miklós-Gábor Kerényi, secondat de Tamas Bori și coregrafa Eva Duda.

Înseamnă, în egală măsură, 16.369 de spectatori, după cum înseamnă și un total de 85 de reprezentații în 15 săptămâni, adică, statistic vorbind, o medie de 6 spectacole pe săptămână. Nu în ultimul rând, înseamnă încasări cu 60% mai mari decât cele înregistrate în 2012, pentru aceeași perioadă. Cu alte cuvinte, un an foarte bun.

”Teatrul Național a avut un an foarte bun în 2014. Dificil, dar foarte bun. Faptul că publicul răspunde propunerilor noastre așa cum o face publicul Naționalului, este unul dintre cele mai puternice ingrediente pentru mixul de energie de care avem nevoie zi de zi pentru a putea duce mai departe această direcție a Teatrului Național, acest dialog între prezent și artă care, iată, se dovedește alegerea corectă”, spune Ada hausvater, managerul Naționalului timișorean.

Ultimul spectacol din an încheie această primă parte a stagiunii în aceeași notă. Aproape 700 de oameni au stat la coadă, minute în șir, cu biletele în mâini, să intre la spectacolul-concert Disney Beauty and the Beast, spectacol pentru care Teatrul Național a cooptat și Opera timișoreană, în calitate de coproducător. ”Am vrut să transmitem un mesaj optimist pentru acest final de an. Cu încredere și prin iubire, cu toții putem transforma bestia, indiferent în ce fel se concretizează aceasta pentru fiecare din noi. Spectacolul-concert Disney Beauty and the Beast este felul în care Teatrul Național urează un an nou fericit și plin de culoare tuturor spectatorilor săi și le dă întâlnire în 2015 la noi și minunate spectacole”, a mai adăugat Ada Hausvater.

Foto: Adrian Pîclișan/TNTm

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Pe față! Primăria Giroc s-a luptat din greu să legalizeze intabularea caselor înșiruite din extravilan ale SC Minda & Mimo SRL, în ciuda deciziei...

Povestea de azi este una extrem de simplă și își are începuturile în primăvara...

Ca-n Poliția Română! Sub nasul agentului Raoul Iacob de la Biroul de Investigații Criminale Timișoara, studenta eminentă Denisa Tîrziu l-a iubit pe un cetățean...

Și, evident, subofițerul Inspectoratului de Poliție Timiș n-a mirosit absolut nimic. Nici că iubita...

Ministrul Sănătății a decis schimbarea managerului de la Spitalul Județean Timișoara

În urmă cu câteva minute, ministrul sănătății Alexandru Rafila a semnat schimbarea din funcția...

Comentarii recente

Articole asemănătoare

Teatrul Național Timișoara prezintă în premieră, în data de 15 ianuarie, spectacolul EMINESCU!

Teatrul Național din Timișoara prezintă în premieră spectacolul EMINESCU, scenariu pe texte din poezia...

Premiera pe timp de pandemie, la Teatrul Maghiar din Timisoara

Teatrul Maghiar de Stat ”Csiky Gergely” din Timișoara începe anul 2021 cu o premieră...

Distinctie prezidentiala pentru Teatrul National din Timisoara

Teatrul Național ”Mihai Eminescu” din Timișoara a primit o distincție deosebită, zilele trecute, din...