Cele mai citite articole în ultima săptămână

Din aceeași categorie

Un cadru medical acuza: Spitalul CF Timisoara, unitate suport Covid-19, doar pe hârtie!

Vocea Timișului va susține permanent adevărul!

După protestele de la Spitalul Clinic Municipal Timișoara și haosul de la Maternitatea “Odobescu”, datorate lipsei de echipamente de protecție împotriva Covid-19, dar și a unui management defectuos și hazardant, iată ca a venit și rândul cadrelor medicale de la Spitalul CF Timișoara, sa tragă un semnal de alarma vizavi de amatorism, nepăsare, lipsurile sistemului medical și infrastructura precară sanitară locală.

A fost nevoie ca, în urma cu câteva zile, sa vină cei de la DSP Timiș și sa organizeze activitatea și circuitele medicale la Maternitatea “Odobescu” și sa amendeze Spitalul Clinic Municipal Timișoara, ca lucrurile sa între, cât de cât în normalitate, în cele doua unități sanitare care țin de Primăria Timișoara.

Bizar ca s-a ajuns aici, atâta timp cât cele doua unități sanitare au conducători, care răspund pentru bunul mers al lucrurilor și, nu în ultimul rând, pentru integritatea fizica a cadrelor medicale și pacienților. Ce a găsit DSP Timiș la “Odobescu” este greu de descris în câteva cuvinte dar iată, pe scurt, prima impresie de la fața locului, la cald, așa cum rezulta din declarația echipei de control:

“Nu am văzut așa ceva, în viața mea. Nici nu mi-as fi putut închipui o asemenea debandadă, indolență și lipsa de implicare. Deși suntem de săptămâni bune în logica pandemiei, maternitatea nu avea niciun circuit medical stabilit și definit. Niciunul! Nu existau spații speciale, în care personalul sa se schimbe și sa se sterilizeze, nu tu bariere sau dușuri dezinfectante, nu tu zone de carantina, nu tu ture de lucru. Practic, toate cadrele medicale erau la lucru, claie peste grămada, în camerele de garda lumea se uita la televizor, medicii veneau de acasă ca sa asiste nașteri etc. Un du-te vino! De neimaginat așa ceva. Și ne mai miram ca sunt cadre sanitare bolnave sau mămici și copii, suspecți de a fi infectați cu Covid-19”.

Pe scurt, cam asta ar fi povestea, pe care chiar DSP Timiș, în urma cu câteva zile, o confirma, în public, printr-un comunicat de presa: “Echipa de control a stabilit măsuri de reorganizare a activității medicale, pe echipe formate din minimul necesar de resurse umane, atât pentru asigurarea eficientizării serviciului medical, cât și pentru minimizarea expunerii. Astfel, în Spitalul Odobescu s-au constituit două zone: o zonă verde și una roșie…”. Deci, se vede cu ochiul liber cine pe cine a organizat, la o luna după instaurarea stării de urgentă și de declarare a pandemiei!

Semnal de alarmă

Nici la Spitalul C.F. Timișoara lucrurile nu stau mai bine. Declarată unitate suport Covid-19, scoasă mai apoi din lista prin ordin al Ministerului Sănătății și reintrodusă iar în joc după nici 72 de ore, situația de la Spitalul CF Timișoara este la fel de complicata, ca înainte. Părăsită de o parte dintre angajați, cei care au mai rămas sa lupte cu coronavirusul, în plin centrul Timișoarei, acuza managementul de lipsa de nepăsare fata de personalul medical, care risca sa fie contaminați datorită lipsei echipamentelor de protecție. “Poate pe hârtie circuitele sunt funcționale dar, în realitate, spitalul fiind vechi, nu exista posibilitatea separări complete a circuitelor : de exemplu pacienții suspecți, care apoi pot fi pozitivi, sunt introduși în curtea spitalului pe aceeași poarta pe care intra tot personalul sanitar.

Capacitatea de îngrijire a pacienților cu COVID în acest spital este mica ( 30 de paturi ) dar necesita resurse medicale și umane, în condițiile în care 10 asistenți și 3 infirmieri și-au dat demisia, iar în loc s-au angajat 10 asistenți fără experiență. Avem putin material de protecție, iar cele aproximativ 200 combinezoane de protecție le avem din donații și, dacă se folosesc conform protocolului, ajung pentru 7-8 zile . Pentru dezinfectanti  nu avem un protocol clar: nebulizarea încăperii, după ce un pacient este declarant pozitiv și transferat la Spitalul Victor Babeș, se face cu cloramina iar pana în data de 11.04, nu exista nici o adresa data de direcțiune, în ce privește concentrația folosita sau ce alți dezinfectanti pot fi folosiți. Medicul cu specializarea în domeniul bolilor infecțioase, care ar trebui sa coordoneze activitatea personalului medical, care îngrijesc pacienți cu COVID, este nou angajat, fără experiență  iar în aceste condiții personalul nu are încredere în deciziile acestuia”.

Lipsuri elementare

Declarația cadrului medical de la Spitalul CF Timișoara continua: “In pavilionul, unde vor fi internați cei 30 de pacienți cu COVID, exista doua toalete și doua dușuri, la care nu curge apa calda . Spitalul este în centru și geamurile dau în strada. In cazul în care se face aerisirea saloanelor, sub geamuri, se afla trotuarul. Atitudinea medicilor din spital  se rezuma la faptul ca stau la 2 metri de pacient, iar asistenta și infirmiera sunt cele care vin în contact direct cu pacientul. Nici vorba de o echipa, care se presupune ca ar trebui sa lucreze împreună. Mai mult, s-au primit  ca donație cearceafuri și prosoape de unica folosință, care apoi vor fi incinerate, dar fiecare pacient are nevoie și de fete de perna și de plapuma.

Dacă vor fi incinerate, în decurs de o săptămână, spitalul nu mai dispune de lenjerie de pat. Avem din donații doua tuneluri de decontaminare, dar nu avem un protocol scris în care sa se spună cu ce se face decontaminarea și în ce concentrație .
Toate protocoalele primite de personal sunt copy /paste de la Ministerul Sănătății, dar nu sunt adaptate pentru condițiile din acest spital. Personalul medical mediu și auxiliar au cerut sa li se asigure cazare, dar pana în acest moment nu au fost anunțați de rezolvarea acestei cereri. In aceste condiții, directorul medical al Instituției, care ar trebui sa coordoneze activitatea, astfel încât personalul medical sa fie protejat, considera ca spitalul este pregătit sa primească pacienți cu Covid-19. Pana în acest moment spitalul a fost folosit ca punct de triaj, pacienții suspecți erau aduși în spital, se recoltau probe, iar pana la venirea rezultatului erau ținuti în izolator. Daca rezultatul era pozitiv pacientul era transferat la spitalul de Boli Infecțioase, daca era negativ era internat pe secția de boli interne a spitalului CFR.

Instalația de oxigen, praf

Semnalele de alarma din Spitalul CF Timișoara vin și dinspre personalul tehnic al unității sanitare, care confirma, în scris, sub semnătura privată, ca instalația de oxigen, veche de 40 de ani, nu va face fata fluxului continuu la patul pacientului: “Reductoarele cu umidificare oxigen, aflate în dotare, au o vechime de peste 40 de ani. Nu se mai fabrica și nu mai sunt pe piață piese de schimb, pentru ca instalația sa fie reparata și adusă in parametrii normali de funcționare. Astfel, pot apărea defecțiuni de reglare a presiunii oxigenului litru/minut, ceea ce ar scoate din uz întreaga instalație. Pentru funcționarea în siguranța a instalației de reglare și umidificare a oxigenului la patul pacientului, se pot adapta alte modele de tip nou, la care sa se asigure piese de schimb și care pot funcționa cu reglaj precis de 15 litri/minut. Sistemul este necesar pentru a asigura fluxul de pacienți pentru 8 paturi ATI, 1 ORL și 7 medicina interna”

- Advertisement -
Radu Constantin
Radu Constantinhttp://www.voceatimisului.ro
Întreaga responsabilitate a comentariilor lăsate de dumneavoastră vă aparține! Click aici-citeste condiţiile de utilizare ale site-ului www.voceatimisului.ro

2 COMENTARII

  1. Realitatea este cea precizată în articol. Cristian, cum comentezi imaginea camerei numită, ,Izolator,, Cred ca, chiar în acest moment, un cadru angajat al spitalului este în acel ,,Izolator,, așteptând rezultatul testelor CoVID. Hai sa fim serioși.

  2. Radu Constantin esti rau intentionat. Cei care au plecat erau in pragul pensiei sau pur si simplu nu erau dedicati cauzei. Acum exista o echipa tanara extrem de bine pregatita si implicata. Cereti referinte sponsorilor si va veti convinge. Cat despre medicul infectionist, acesta este foarte bine pregatit, implicat si cu experienta ( ambulanta , spital Caransebes, are 3 specializari). Acum sa o dai cu vechimea de 40 a instalatie de oxigen si aruncand-o pe spatele actualei echipe ca dovada de incompetenta a acestora este iarasi o treaba pe care ai fost montat sa o precizezi. Echipament de protectie chiar nu au majoritatea spitalelor din TM.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore