Poliţiştii din Timiş şi colegii lor din Serbia au „exersat” zilele trecute urmărirea transfrontalieră FOTO/VIDEO

0
700

Zilele trecute, mai exact între 22 şi 24 octombrie 2013, sub coordonarea Centrului de Cooperare Poliţienească Internaţională şi Direcţiei Afaceri Europene Programe şi Relaţii Internaţionale – I.G.P.R. poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Timiş în colaborare cu autorităţile din Republica Serbia, au efectuat un exerciţiu comun de urmărire tranfrontalieră pentru urmărirea unor presupuşi autori ai unei infracţiuni flagrante, comise pe teritoriul unui stat şi reţinerea lor pe teritoriul statului vecin.

Activitatea a fost realizată cu participarea domnului Thomas Pepper, Ataşat de Afaceri Interne al Austriei în Slovenia şi procurorului olandez Giel Franssen.

Prima şi ultima zi a exerciţiului au fost destinate pregătirii teoretice, fiind purtate discuţii cu privire la modul de realizare a urmăririi transfrontaliere şi a elementelor ce se impun a fi clarificate sau îmbunătăţite în scopul desfăşurării, la parametri optimi, a acestei activităţi poliţieneşti într-o situaţie reală.

Exerciţiul practic s-a desfăşurat în data de 23 octombrie 2013 şi a presupus realizarea activităţilor de urmărire de patrulele de poliţie a presupuşilor autori ai unui jaf armat asupra unei unităţi bancare, comis pe teritoriul unui stat. Urmărirea s-a făcut pe raza de competenţă teritorială proprie şi a continuat pe teritoriul statului vecin, unde, în cooperare cu autorităţile de poliţie competente, suspecţii au fost opriţi şi reţinuţi.

Acelaşi scenariu s-a realizat atât pe teritoriul României, în localitatea Deta, cât şi pe teritoriul Republicii Serbia, în localitatea Vrsac, prin intermediul punctului de trecere a frontierei Moraviţa.

Activitatea a urmărit modul în care se realizează comunicarea între poliţiştii celor două state, timpul de reacţie şi mobilizare a efectivelor angrenate, modul de prindere a persoanelor urmărite şi documentele necesar a fi întocmite.

Spune-ţi opinia civilizat!