Vocea Timișului va susține permanent adevărul!

31,5% dintre români merg la vot pentru euro-alegeri şi referendumul constituţional, conform unui sondaj INSCOP

Publicat in

Vocea Timișului va susține permanent adevărul mai presus de putere, viitorul mai presus de trecut, cinstea mai presus de confortul financiar, știrea mai presus de editorial și capacitatea de decizie mai presus de diplomația compromisului.
Timișoara
cer senin
15.1 ° C
15.1 °
15.1 °
69 %
3.1kmh
0 %
vin
26 °
sâm
27 °
Dum
25 °
lun
23 °
mar
15 °

Cei care au declarat că se vor prezenta sigur sunt cu preponderenţă persoane trecute de 35 de ani, în mare parte din mediul rural, fără venituri sau cu venituri mici, persoane care locuiesc, în majoritate, în Zona Moldovei.

44,2% dintre români consideră că importanța alegerilor pentru Parlamentul European în raport cu referendumul constituţional sunt la fel de importante, în timp ce 14,3% dintre respondenţi sunt de părere că referendumul pentru modificarea Constituţiei este mai important, iar 13,2% cred că alegerile europene au o importanţă mai mare decât cele pentru Constituţie. La polul opus, 12,3% dintre cei chestionaţi susţin că niciunul dintre cele două momentele electorale nu este important.

„Teoretic, bazinul celor 31,5% care spun că vor merge sigur la vot ar putea fi completat de cei 45% care spun că probabil vor merge la vot sau încă nu s-au hotărât. În realitate, astfel de răspunsuri sunt adesea formule de refugiu care ascund un anumit conformism al populaţiei. Cu siguranţă, o parte din cei care spun că probabil vor merge sau cei care nu s-au hotărât se vor prezenta la vot, însă este greu de spus în acest moment care este ponderea lor reală. Cifra-reper cea mai importantă de prezenţă la vot, într-o perioadă de relativă acalmie, neafectată de atmosfera electorală, este de 31,5%, adică bazinul celor care afirmă că vor veni sigur la urne. Restul de alegători care indică răspunsuri probabile sau neclare se vor prezenta la vot mai ales în condiţiile unei mobilizări intense a partidelor politice în favoarea participării electorale”, susţine Remus Ştefureac, director INSCOP.

Sondajul a fost realizat de INSCOP Research la comanda cotidianului „Adevărul”, în perioada 16—21 ianuarie 2014. Volumul eşantionului a fost de 1.054 persoane şi este reprezentativ pentru populaţia României cu vâste ce pornesc de la 18 ani în sus. Eroarea maximă admisă a datelor este de 3%, la un grad de încredere de 95%, anunţă Agerpres.

După şedinţa de duminică seară, premierul Victor Ponta a anunţat că s-a decis că euroalegerile vor avea loc duminică, 25 mai 2014. 

Foto:timpolis.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Comentarii recente

Articole asemănătoare