Prăjitură cu lămâie şi gris
Ingrediente:
– 1/2 Kg gris;
– 5 lămâi;
– 125 de grame de unt;
– 500 de grame de iaurt;
– 4 ouă;
– 300 de grame de zahăr;
– 1 pachet de parf de copt;
– o linguriţă de scorţişoară.
Mod de preparare:
Se topeşte untul, iar după ce acesta se răceşte se adaugă coaja rasă de la două lămâi şi zeama stoarsă de la 5 lămâi.
Într-un vas se adaugă iaurtul, ouăle, 100 de grame de zahăr, scorţişoara şi compoziţia creată anterior din unt, coaja şi zeama de lămâie, care se amestecă bine, după care se adaugă grisul şi praful de copt, iar acestea se amestecă până când compoziţia devine omogenă.
Se poate pune într-o tavă unsă cu unt sau într-o tavă tapetată cu hârtie de copt şi se pune la copt circa 40-45 de minute până capătă o culoare aurie.
Într-o cratiţă se prepară un sirop din 200 de grame de zahăr, 200 de grame de zeamă de lămâie şi 200 de ml de apă, se pune la fiert, iar după ce începe să fiarbă se lasă 5 minute la foc mic după care se lasă la răcit. După ce se scoate prăjitura din cuptor se toarnă siropul calduţ peste prăjitura fierbinte şi se lasă la răcit.
Se poate orna cu coajă de lămâie sau feliuţe de lămâie.
Poftă bună!