Vocea Timișului va susține permanent adevărul!

Adrian Orza contestă decizia lui Robu de a schimba pavajul din Centrul Istoric

Publicat in

Vocea Timișului va susține permanent adevărul mai presus de putere, viitorul mai presus de trecut, cinstea mai presus de confortul financiar, știrea mai presus de editorial și capacitatea de decizie mai presus de diplomația compromisului.
FLIGHT FESTIVAL 2023

Primarul Nicolae Robu a oferit astăzi timișorenilor ocazia de a-și da cu părerea cu privire la care e cel mai potrivit tip de pavaj, el considerând că actuala opțiune este incomodă și nu e durabilă în timp. Timișorenii au fost invitați pe Strada fără Nume ca să aleagă un tip de dale care să se simtă mai confortabil atunci când ies la plimbare și chiar să le testeze pe loc.

Consilierul local, Adrian Orza, a contestat însă decizia edilului, precizând într-un comunicat de presă, că proiectul de reabilitarea a centrului istoric presupune recondiționarea pavajului din Piața Unirii, nu înlocuirea lui. De planul de recondiționare și reabilitare a Pieței Unirii se ocupă Ștefan Sturdza, pe care Adrian Orza îl consideră unui din cei mai importanți și renumiți arhitecți din România. Consilierul menționează că proiectul european din care fac parte aceste demersuri de recondiționare a fost aprobat deja în forma sa inițială, iar schimbările pe care primarul dorește să le pună în aplicare, dincolo de acest inconvenient, vor duce la pierderea unui element istoric, arhitectural și valoros, caracteristic Pieței Unirii și spațiului Baroc. Orza susține că factorul de comoditate al pavajului poate fi îmbunătățit prin adoptarea unui procedeu superior de montare a dalelor, de calitate, și nu prin înlocuirea lor cu unele noi, care nu au aceeași valoare simbolică pentru timișoreni.

„Proiectul european de reabilitare a centrului istoric- 4 piete si 10 strazi adiacente- a fost depus in 2010 si s-a semnat, dupa importante eforturi, in noiembrie 2011, urmand sa fie pus in practica incepand cu 2012. El a fost inceput abia la finele lui 2013. Printre cele mai importante zone, alaturi de Piata Libertatii sau Piata Sf. Gheorghe, prevazute a fi reabilitate cu finantare europeana, se afla evident o piata de referinta, Piata Unirii. Proiectul , alaturi de punerea la punct a infrastructurii edilitare subterane, prevede mentinerea pavajului existent, dupa o prelabila reconditionare a acestuia. Gandit de unul din cei mai importanti si titrati arhitecti romani, dl. Serban Sturdza, proiectul isi propunere punerea in valoare a spatiului Baroc din Piata Unirii. Recent anuntata renuntare la acest pavaj- element important al ansamblului baroc- dincolo de oportunitatea si posibilitatea modificarii unui proiect european aprobat intr-o forma anume, reprezinta diminuarea valorii arhitecturale si istorice a spatiului public al Pietei Unirii. Argumentul confortului/disconfortului pietonal invocat ( utilizarea tocurilor, etc) se obtine printr-o calitate superioara a pavarii, nu prin renuntarea la unul din elementele definitorii ale Pietei” a declarat Orza.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Comentarii recente

Articole asemănătoare