ANCOM vrea servicii de internet și telefonie adaptate utilizatorilor cu dizabilități. Ce măsuri va lua autoritatea

- Advertisement -

Proiectul de decizie al ANCOM prevede faptul că utilizatorii finali cu dizabilități de vedere, auditive și/sau de vorbire vor putea beneficia de oferte de telefonie și internet care vor conține resurse de consum optimizate în funcție de necesitățile lor specifice. De exemplu, conform proiectului de decizie, furnizorii vor pune la dispoziția utilizatorilor cu dizabilități auditive și/sau de vorbire pachete de servicii mobile care să includă cel puțin SMS-uri nelimitate în rețea și 150 de SMS-uri naționale la un tarif de maximum 4 euro/lună (inclusiv TVA), precum și trafic lunar la internet mobil de minimum 300 MB, la o viteză maximă de transfer al datelor pentru descărcare de cel puţin 2 Mbps, la un tarif de maximum 2 euro/lună (inclusiv TVA).

Totodată, furnizorii de servicii de comunicații electronice la puncte mobile le vor oferi utilizatorilor finali cu dizabilități vizuale pachete care să conțină cel puțin 300 de minute naționale contra unui tarif de maximum 2 euro/lună (inclusiv TVA), iar furnizorii de servicii de comunicații electronice la puncte fixe pachete de comunicații care să conțină cel puțin 350 minute lunare naționale la un tarif de maximum 3 euro/lună (inclusiv TVA). De asemenea, cu ajutorul funcțiilor specifice ale terminalelor disponibile pe piață, aceștia vor avea posibilitatea utilizării serviciilor de acces la internet prin intermediul unor pachete care să conțină, în cazul serviciilor mobile, trafic lunar de minimum 300 MB, la o viteză maximă de transfer al datelor pentru descărcare de cel puţin 2 Mbps, contra unui tarif de maximum 2 euro/lună (inclusiv TVA), precum și, în cazul serviciilor de acces la punct fix, trafic nelimitat la un tarif de maximum 7 euro/lună (inclusiv TVA).

În plus, utilizatorii cu dizabilități se vor putea înscrie într-o bază de date a furnizorilor pentru a beneficia de facilități suplimentare, precum accesul la serviciul de relații cu clienții prin intermediul unui SMS pentru utilizatorii cu dizabilități auditive, sau posibilitatea de a interoga serviciul de control al costurilor prin intermediul unui mesaj audio, pentru utilizatorii cu dizabilități vizuale. De asemenea, furnizorii de comunicații electronice vor trebui să le asigure utilizatorilor cu dizabilități, prin intermediul punctelor de lucru unde se oferă servicii de comunicații electronice pe bază de abonament, posibilitatea testării gratuite a echipamentelor terminale de comunicații electronice pe care aceștia intenționează să le achiziționeze, precum și să le pună la dispoziție o secțiune specială, accesibilă din ecranul principal al propriei pagini de internet, în care se vor regăsi anumite informații necesare utilizatorilor cu dizabilități.

ANCOM a inițiat proiectul de decizie supus astăzi consultării publice în urma constatării faptului că ofertele furnizorilor de servicii de comunicații electronice, deși diversificate din punct de vedere al planurilor tarifare, nu răspund în totalitate nevoilor specifice ale persoanelor cu dizabilități. De exemplu, utilizatorii de telefonie mobilă cu dizabilități auditive sau de vorbire folosesc în special SMS-uri și internet pe mobil, celelalte beneficii incluse în pachetele tarifare, constând în apeluri telefonice, neputând fi utilizate de către aceștia.

În România, potrivit datelor furnizate de Direcția Generală Protecția Persoanelor cu Handicap din cadrul Ministerului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, la data de 30 iunie 2014 erau înregistrate 714.891 persoane cu handicap (adulți și copii).

Proiectul de decizie privind stabilirea unor măsuri adresate utilizatorilor finali cu dizabilități ce beneficiază de servicii de comunicații electronice destinate publicului poate fi consultat aici, persoanele interesate fiind invitate să formuleze şi să transmită observaţii şi propuneri până la data de 17.12.2014, pe adresa sediului central al ANCOM (Str. Delea Nouă nr. 2, sector 3, Bucureşti), direct la registratură sau prin intermediul direcţiilor regionale ale Autorităţii. Observaţiile pot fi transmise şi prin fax la numărul +40 372 845 402 sau prin e-mail pe adresa consultare@ancom.org.ro.

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) este instituţia care protejează interesele utilizatorilor de comunicaţii din România, prin promovarea concurenţei pe piaţa de comunicaţii, administrarea resurselor limitate, încurajarea investiţiilor eficiente în infrastructură şi a inovaţiei.

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore

Articole asemănătoare

Teatrul Maghiar Timisoara a pus in vanzare noile abonamente. Vezi avantajele Kult Card

Teatrul Maghiar de Stat ”Csiky Gergely” din Timișoara a...

VALIDEZI calatoria cu mijloacele de transport in comun, la Timisoara? Doar asa pot fi mai multe pe trasee!

Societatea de Transport Public Timişoara (STPT) monitorizează gradul de...

Persoanele cu dizabilitati din judetul Timis, platite de alta institutie din 2019

Odată cu intrarea în noul an, plata prestațiilor sociale...

Nesimtirea se plateste, dar se inmulteste la Timisoara! Din pacate…

Direcția Poliția Locală Timișoara a anunțat că peste 2.000...

VIDEO Părinții care și-au abuzat fiica cu handicap, duși la Secția 1. Ce reacție au avut

Părinții care au șocat opinia publică din Timișoara, după...
spot_imgspot_img

Din aceeași categorie

Categorii Populare

spot_imgspot_img