Vocea Timișului va susține permanent adevărul!
AcasăȘtiriNational si InternationalAviz FAVORABIL pentru toţi românii care vor să-şi CONVERTEASCĂ CREDITELE în lei,...

Aviz FAVORABIL pentru toţi românii care vor să-şi CONVERTEASCĂ CREDITELE în lei, de la Comisia Juridică din Senat

Publicat in

VOCEA TIMISULUI va susține permanent adevărul mai presus de putere, viitorul mai presus de trecut, cinstea mai presus de confortul financiar, știrea mai presus de editorial și capacitatea de decizie mai presus de diplomația compromisului.

Deputatul PSD Ana Birchall a declarat că proiectul depus de ea se bucură inclusiv de susţinerea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor. „Este bine că există un interes real în România pentru a veni în sprijinul românilor care sunt sufocaţi de creşterea ratelor la bănci datorată exclusiv fluctuaţiilor cursului de schimb valutar. Atât avizul favorabil al Comisiei juridice din Senat, cât şi susţinerea propunerii mele de către Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor îmi dă încredere că proiectul meu va fi aprobat în Parlament”, a afirmat Birchall.

“În România numărul creditelor neperformante creşte inclusiv din cauza fluctuaţiilor cursului valutar. Problemele românilor, care au credite contractate, spre exemplu în franci elveţieni, şi plătesc lunar rate mai mari cu 300%, sunt împovărătoare. Însă aceste probleme nu sunt limitate la nivelul României. Mai multe state din Uniunea Europeană se confruntă cu acest fenomen. Tocmai din acest motiv, Comisia Europeană împreună cu Parlamentul European a adoptat Directiva 2014/17 care dă dreptul cetăţenilor UE să-şi convertească aceste credite şi impune obligaţia creditorilor de a-i informa pe debitori de riscurile contractării unui credit în altă monedă decât cea în care îşi au veniturile”, a explicat deputatul PSD.

Birchall, membru în Comisia pentru buget, finanţe şi bănci din Camera Deputaţilor, a declarat că Directiva 2014/17 a PE şi CE trebuie să fie transpusă cât mai rapid în legislaţia naţională, iar cel mai scurt drum pentru a atinge acest obiectiv este adoptarea propunerii legislative pentru modificarea OUG 50/2010 privind contractele pentru consumatori. “Transpunerea Directivei 2014/17 în legislaţia noastră trebuie să se petreacă urgent, astfel încât românii, sufocaţi de creşterea continuă a ratelor bancare din cauza cursului de schimb instabil, să beneficieze de prevederi care să-i protejeze şi să le ofere atât o informare completă şi corectă asupra riscurilor cât şi posibilitatea de a-şi converti creditul fără comisioane sau garanţii suplimentare”.

Deputatul Ana Birchall a specificat că propunerea legislativă, atunci când va intra în vigoare, se va aplica inclusiv persoanelor juridice din ţara noastră care au contractat credite în monede străine. „Propunerea mea vine şi în sprijinul mediului de afaceri din România care are nevoie de toată susţinerea noastră pentru a se dezvolta şi consolida”, a declarat deputatul PSD. „Închei cu un nou apel către toţi cei interesaţi de această lege, beneficiari, bănci şi autorităţile statului, să participe activ la dezbaterile prevăzute în procedura parlamentară pentru a aproba propunerea legislativă, care să-i sprijine pe românii care plătesc lunar sume din ce în ce mai mari exclusiv datorită fluctuaţiilor cursului valutar”, a mai declarat Ana Birchall.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Comentarii recente

Articole asemănătoare