Cele mai citite articole în ultima săptămână

Din aceeași categorie

De vorbă cu Teordor Mărieş, candidatul ARD la fotoliul de senator din colegiul 1 Timişoara

Vocea Timișului va susține permanent adevărul!

De vorbă cu Teordor Mărieş, candidatul ARD la fotoliul de senator din colegiul 1 Timişoara 1Vineri candidaţii ARD au fost prezentaţi oficial şi înregistraţi la Biroul Electoral Judeţean ca viitori competitori în cursa pentru un fotoliu de parlamentar. Printre aceştia l-am regăsit şi pe Teodor Mărieş, varianta propusă de ARD pentru Colegiul I Senat Timişoara. Redau mai jos un interviu realizat cu Teodor Mărieş.

 

O.T. Domnule Mărieş sunteţi unul dintre cei care doresc să reprezinte Timişul în Parlament. Cum aţi luat această hotărâre de a candida în judeţul nostru?

 

Teodor Mărieş: Propunerea a venit din partea filialei timişene a partidului Forţa Civică, susţinută fiind şi de Societatea Timişoara, Asociaţia Respublica şi un important număr de revoluţionari timişoreni. Am fost deosebit de onorat şi, în acelaşi timp, m-am simţit obligat faţă de toţi aceia alături de care port o luptă de 23 de ani. Este lupta pentru Adevăr, Dreptate şi Demnitate.

 

O.T. Câteva repere despre omul Teodor Mărieş pe care timişorenii ar trebui să le cunoască?

 

T.M.: Înainte de 1989 nu m-am deosebit cu nimic de majoritatea compatrioţilor mei. Am avut acelaşi trai vetust, impus de un regim politic aberant, împotriva căruia m-am ridicat şi eu în înălţătorul moment din Decembrie 1989. De atunci, am încercat, cu mijloacele pe care le-am avut la îndemână, să împlinesc moştenirea morală a eroilor-martiri, lăsată nouă, supravieţuitorilor, pentru a fi transmisă urmaşilor noştri. De mai mulţi ani, sunt preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie 1989, iar din această poziţie am avut unele reuşite, de n-ar fi să amintesc decât obţinerea la începutul acestui an a imprescriptibilităţii crimei, în urma presiunii pe care am făcut-o, împreună cu colegii mei, asupra membrilor Parlamentului României. În privinţa vieţii personale, mă înscriu printre aceia cărora nu li se pot reproşa prea multe, decât poate faptul că, de multe ori, am aşezat în planul secund interesul personal şi al familiei mele.

 

O.T.  De ce v-aţi implicat politic în Forţa Civică, un partid aflat în alianţă cu mulţi dintre cei care au tergiversat cauza pentru care dumneavoastră aţi protestat chiar prin greva foamei?

 

T.M.: În primul rând, pentru că este o formaţiune politică nealterată. În al doilea rând pentru că argumentele şi propunerile fondatorului acestui partid, dl. Adrian Iuraşcu, şi ale preşedintelui filialei judeţului Timiş, dl. Andrei Văcaru, se pliază perfect năzuinţelor mele. Nu în ultimul rând am deosebita apreciere pentru seriozitatea şi chiar sobrietatea actualului preşedinte al Forţei Civice, dl. Mihai Răzvan Ungureanu. În ceea ce priveşte alianţa electorală de dreapta în care ne-am inclus, ea este o contrapondere pe plaja politică românească la adversarii noştri de stânga, socialişti păguboşi, cu mai multă sau mai puţină „faţă umană”. Protestul meu prin greva foamei nu s-a îndreptat nicidecum împotriva actualilor noştri aliaţi electorali, ci pentru a scoate din inerţie un sistem ce se dovedeşte a fi încă mai puternic decât orice guvernare. Dacă vom dobândi victoria în alegeri, atunci Istoria va consemna protestul meu ca ultima grevă a foamei pentru aflarea Adevărului despre ceea ce s-a întâmplat acum 23 de ani. Vă garantez!

 

O.T.  Ce planuri are Teodor Mărieş, în calitate de senator pentru Timişoara? Care sunt priorităţile?

 

T.M.: Nu sunt un om politic cu o platformă a promisiunilor deşarte. După o analiză minuţioasă a năzuinţelor timişorenilor, s-au cristalizat trei capitole politice pentru care mă voi bate în Parlament: descentralizarea fiscală (pe bună dreptate, celor mai harnici dintre români trebuie să le revină şi ponderea bugetară!); anticorupţia ( trebuie clarificate odată condiţiile în care s-au desfăşurat o sumedenie de „retrocedări”, care nu au dat nicidecum satisfacţie vechilor, autenticilor, proprietari!); conceptul european al regionalizării (aplicabil de urgenţă, dacă dorim − şi dorim! − să funcţionăm şi noi precum restul „familiei europene” la care am aderat în 2007.

O.T. Ce părere aveţi despre actuala clasă politică?

 

T.M.: Din moment ce m-am decis să fac pasul spre politica activă, organizată, puteţi intui răspunsul. Fac acest pas cu speranţa că-l voi înlocui în Parlamentul ţării măcar pe unul dintre acei şmecheraşi cocoţaţi într-o asemenea poziţie cu unicul scop al interesului personal.

O.T.  Care sunt şansele de a primi încrederea  timişorenilor şi ce vă recomandă pentru a fi ales senator?

 

T.M.: Prima şansă este că nu a dispărut Spiritul Timişoarei. Celelalte ar trebui invocate de prietenii mei politici şi tot aceştia ar fi mai nimerit să mă recomande timişorenilor. Ştiţi zicala: „Lauda de sine nu miroase a bine!”…

 

O.T. Timişoara este oraşul Revoluţiei. Poate fi speculat acest aspect pentru a face un brand din asta?

 

T.M.: Trec pe lângă întrebarea Dumneavoastră. Revoluţia din 1989 a avut mult mai multe valenţe decât simpla schimbare de regim. Folosirea acesteia ca „brand” ar fi o profanare!

O.T. Ce tip de campanie veţi face?

 

T.M.: În orice caz, diferită de cea a adversarilor mei. Fără campanii stupide şi fără promisiuni neargumentate. Semnăturile nu sunt cărămizi pentru construcţia unui spital.

 

O.T.  Faptul că nu sunteţi timişorean v-ar putea aduce prejudicii?Aţi putea fi perceput drept candidatul de la centru, ca în Caragiale?

 

T.M.: Acum 23 de ani, 23 de milioane de români se considerau timişoreni, cu admiraţie. Eu nu m-am schimbat. Poate şi acesta este motivul pentru care prestigioasa organizaţie Societatea Timişoara m-a cooptat ca membru de onoare şi mi-a acordat Premiul „Ion Monoran” şi Premiul Speranţa, alături de personalităţi precum Majestatea Sa Regele Mihai I, doamna Doina Cornea, doamna Ana Blandiana, doamna Monica Macovei sau regretaţii Corneliu Coposu, Monica Lovinescu sau Constantin Ticu Dumitrescu.

O.T. În încheiere vă invit să transmiteţi un mesaj timişorenilor şi, de ce nu?, contracandidaţilor dumneavoastră.

 

T.M.: Timişorenilor le aduc asigurarea că între Domniile Lor şi mine nu va exista niciodată dezamăgirea. Voi îndeplini absolut tot ceea ce voi putea şi voi fi putut tot ceea ce am îndeplinit. Secunzilor le transmit dorinţa competiţiei cu fair-play, iar dacă îi voi învinge, să fie convinşi că-i voi reprezenta şi pe dumnealor cu devotament în Parlamentul României.

O.T.

- Advertisement -
Tiberiu Kiss-Radu Constantin
Tiberiu Kiss-Radu Constantin
Întreaga responsabilitate a comentariilor lăsate de dumneavoastră vă aparține! Click aici-citeste condiţiile de utilizare ale site-ului www.voceatimisului.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore