Cele mai citite articole în ultima săptămână

Din aceeași categorie

Fabrica de bere din Timişoara a devenit loc de pelerinaj în week-end

Vocea Timișului va susține permanent adevărul!

 Peste 600 de timișoreni au vizitat pe 13 și 14 octombrie Fabrica de Bere Timișoreana. A fost pentru prima dată în istoria fabricii fondate la 1718 când consumatorii au fost invitați să parcurgă un tur complet alături de Maestrul Berar în rolul de gazdă primitoare.

 

Încă de la primele ore ale zilei de sâmbătă, vizitatorii au fost întâmpinați la poarta Fabricii de Bere Timișoreana de către Maestrul Berar, iar ghizii (reprezentați de angajații curenți ai fabricii) i-au însoțit într-o călătorie fascinantă prin istoria de aproape 300 de ani a berii Timișoreana.
Și cum fabrica este încărcată la tot pasul cu dovezi ale tradiției acestei beri, vizitatorii s-au arătat foarte interesați și curioși să afle cât mai multe lucruri, iar ghizii Timișoreana au răspuns cu răbdare și pricepere la toate întrebările. Fiecare tur a durat în jur de o oră, timp în care timișorenii au avut ocazia să afle pe lângă istoria fabricii și tainele preparării berii limpezi și aurii Timișoreana.

 

“Știați că în clădirea în care se află acum birourile, a fost odată Vama de Vest a Cetății? Apăi numa’ imaginați-vă dumneavoastră ce vânzoleală se întâmpla aici: sus, la etaj, oamenii își făceau actele pentru vamă, iar jos, la parter, poposeau la o halbă de bere proaspătă. Era numa’ bună să le potolească setea și să le dea avânt de drum pe mai departe”, acestea au fost cuvintele cu care ghizii Timișoreana și-au început poveștile despre prima fabrica de bere din România.

 

Astfel am aflat ca in interiorul fabricii, la inceputul secolului trecut, existau șine de tren pe care circulau vagoanele pline cu butoaie de bere. Astăzi în curte se poate vedea Muchi, locomotiva care ducea vagoanele în cetatea Timișoarei și la gara, dar și urme din linia ferată ce trecea direct prin curtea fabricii.

 

Vizitatorii au putut admira echipamentele utilizate acum sute de ani la fabricarea berii, dar și clădirile cu însemnătate istorică pentru fabrică, cum ar fi: clădirea fierberii, o premieră la nivel național, fiind a doua secție semi automatizată din lume la vremea sa (1962) sau fabrica de gheață, menționată într-un anuar în Statele Unite în anul 1924.

Pe lângă poveștile despre istoria fabricii de bere, timișorenii au avut ocazia să afle etapele procesul de fabricație: începând de la fierbere – locul în care ia naștere orice bere, trecând prin fermentare – locul în care berea este maturată, filtrare – locul în care berea capătă limpezime și până la îmbuteliere – locul în care fiecare sticla este îmbrăcată și pregătită de drum.

 

După terminarea turului, oaspeții au fost invitați să-și tragă sufletul și să savureze o bere cu tradiție în restaurantul fabricii. Acolo au fost întâmpinați de către Prințul Eugeniu de Savoia, cel din al cărui ordin a fost construită fabrica. Acesta și-a onorat oaspeții cu brevetul de Vizitator Calificat și multe alte suveniruri printre care broșura Primei Fabrici de Bere, unde se găsesc multe alte povești ale fabricii.

 

Turul s-a încheiat la o halbă de bere, ciocnită cu Maestrul Berar și Prințul de Savoia, alături multe poze, zâmbete și amintiri plăcute. “O rugăminte mai am, dragii mei: când ciocniți câte-o halbă de Timișoreana, să vă aduceți aminte și de poveștile auzite aici. Și să le duceți mai departe, mușterii dragi”, a încheiat cu voioșenie Prințul Eugeniu de Savoia.

 

La acest eveniment au venit sute de timișoreni, dar și oameni din alte locuri: Brașov, Constanța sau București. Vestea s-a răspândit repede în oraș și ne-am bucurat și de prezența  turiștilor străini, acest lucru fiind o dovada că fabrica reprezintă deja un punct de atracție turistică importantă a orașului.

“Berea Timișoreana nu ar fi fost niciodată berea care este astăzi fără oamenii care au lucrat în Fabrică. Timp de aproape 300 de ani, aceștia au avut același scop: să ofere românilor o bere de calitate, numai bună de ciocnit cu cei dragi. Este o bucurie pentru noi că am putut să oferim timișorenilor Zilele Porților Deschise, pentru a vedea adevărata poveste a berii Timișoreana. A fost un weekend dedicat în totalitate iubitorilor acestei beri”, a declarat Dragoș Hopulele, directorul fabricii.

 

Dat fiind succesul cu care oamenii au primit acest eveniment, ne dorim ca și pe viitor să creăm motive de mândrie și bucurie și să repetăm ziua porților deschise.


Despre Timişoreana

 

Fabricată încă de la 1718, berea Timişoreana aduce cu sine experienţa şi tradiţia maeştrilor berari ce şi-au lăsat amprenta peste ani. Timişoreana s-a născut în cea mai veche fabrică de bere din România, fiind atestată printr-un act petiţionar al magistratului oraşului Timişoara, care datează din 1 ianuarie 1718.

 

De-a lungul timpului, gustul său inconfundabil a fost recunoscut de specialişti  – distincţii foarte vechi atestă acest lucru: bronz la expoziţia din Budapesta (1855), argint la expoziţia din Timişoara (1891) sau Grand Prix-ul expoziţiei din 1908.

 

În ultimii ani, Timişoreana a fost premiată cu aur şi distincţia Champion Lager Trophy în 2007 şi cu argint în 2008 la Australian International Beer Awards, al 2-lea concurs ca importanţă din lumea berii, iar la World Beer Championship în Statele Unite, a primit medaliile de argint (2007 şi 2008).

 

Despre Ursus Breweries

 

Ursus Breweries, parte agrupului SABMiller plc, este unul dintre cei mai mari producători de bere din România. Mărcile Ursus Breweries sunt: URSUS, Timişoreana, Ciucaş, Peroni Nastro Azzurro, Grolsch, Azuga, Redd’s, Stejar și Pilsner Urquell.

SABMiller plc este unul dintre liderii mondiali in productia de bere, cu un portofoliu ce include peste 200 mărci si aproximativ 70,000 de angajati in peste 75 de tări. Portofoliul grupului include mărci globale ca Pilsner Urquell, Peroni NastroAzzurro, Miller Genuine Draft si Grolsch, precum si marci locale importante ca Aguila (Colombia), Castle (South Africa), Miller Lite (USA), Snow (China), Victoria Bitter (Australia) si Tyskie (Poland). SABMiller are de asemenea un segment in crestere de băuturi răcoritoare si este una dintre cele mai mari companii din lume care îmbuteliază produse Coca-Cola.

Pentru mai multe informaţii despre Ursus Breweries vă rugăm să vizitați: www.ursus-breweries.ro sau www.desprealcool.ro

- Advertisement -
Tiberiu Kiss-Radu Constantin
Tiberiu Kiss-Radu Constantin
Întreaga responsabilitate a comentariilor lăsate de dumneavoastră vă aparține! Click aici-citeste condiţiile de utilizare ale site-ului www.voceatimisului.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore