Vocea Timișului va susține permanent adevărul!
AcasăȘtiriCulturăFEST FDR - "Paganini nu mai locuieşte aici" este marele câştigător

FEST FDR – „Paganini nu mai locuieşte aici” este marele câştigător

Publicat in

VOCEA TIMISULUI va susține permanent adevărul mai presus de putere, viitorul mai presus de trecut, cinstea mai presus de confortul financiar, știrea mai presus de editorial și capacitatea de decizie mai presus de diplomația compromisului.

Juriul, format din teatrologul conf.univ.dr. Nicolae Mandea (UNATC) – preşedintele juriului, teatrologul Oana Borş, scriitorul Ion Cocora, teatrologul Dan-Marius Zarafescu şi secretarul literar al Teatrului Naţional, Codruţa Popov, a considerat că „Paganini nu mai locuieşte aici” de Carmen Dominte este textul cel mai îndreptăţit la distincţia de Cea mai bună piesă a anului. Premiul asociat acestui important titlu constă în montarea piesei câştigătoare pe scena Teatrului Naţional „Mihai Eminescu” din Timişoara în stagiunea 2014-2015.

Juriul a deliberat asupra textului câştigător după audierea, în cadrul Festivalului European al Spectacolului Timişoara – Festival al Dramaturgiei Româneşti 2014, a trei spectacole lectură având la bază cele trei texte finaliste: „Tango in the dark” de Edith Negulici (regia Mihaela Lichiardopol), „Paganini nu mai locuieşte aici” (regia Ion-Ardeal Ieremia) de Carmen Dominte şi „Joc secund” de Gheorghe Truță (regia Sabin Popescu). Actorii Romeo Ioan şi Nicolae Pârvulescu au dat viaţă în lectură celor două personaje din Paganini nu mai locuieşte aici.

Potrivit preşedintelui juriului, conf. univ. dr. Nicolae Mandea, principalele atuuri ale textului câştigător sunt legate de „modul interesant şi empatic în care transpune într-o poveste dramatică imaginativă un conflict specific vremurilor noastre, conflictul pentru proprietate. Două personaje din generaţii diferite se raportează prin situaţii teatrale active, gândite cu gravitate şi umor, la un principiu pe care viaţa te face să îl înţelegi cu onestitate şi mai multă înţelepciune. Textul „Paganini nu mai locuieşte aici” are calităţi teatrale ce îl recomandă pentru a fi pus în scenă şi a intra în repertoriul Teatrului Naţional „Mihai Eminescu” din Timişoara”.

O fericită coincidenţă face ca dramaturgul Carmen Dominte să se afle la cea de-a doua colaborare cu Teatrul Naţional din Timişoara. Textul semnat de scriitoare, „Bye Bye America”, a fost desemnat câştigător al Concursului Naţional de Dramaturgie ediţia 2008, şi a stat la baza spectacolului cu acelaşi titlu produs de Naţionalul timişorean în 2009.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Tardivitate instituțională! Agenția Națională de Integritate somează Spitalul Județean Timișoara să-l tragă pe dreapta pe prof. dr. Lazăr Fulger

Până una alta, azi, indiferent pe ce parte e întoarsă decizia inspectorilor de la...

Pe calendar! ANAF și IPJ Timiș se roagă de Primăria Giroc să pună la dispoziție documentele tehnice care au stat la baza imobilelor construite...

Partea senzațională a investigației noastre jurnalistice de azi nu e neapărat că administrația locală...

Comentarii recente

Articole asemănătoare

A doua săptămână de super teatru, la FEST-FDR, în Timişoara: despre sensul vieţii, însemnările unui nebun şi balet în aer liber!

S-a scurs prima săptămână din FEST-FDR, festivalul de teatru care a scris poveste în...

12 zile de SUPER teatru! De unde puteţi cumpăra bilete la FEST-FDR2017 şi ce piese se vor juca GRATUIT

12 zile de teatru de cea mai înaltă calitate - de asta vor avea...

O nouă ediție a Festivalului European al Spectacolului, la Timișoara, în septembrie. Programul complet

A mai rămas o lună până la unul dintre cele mai importate evenimente culturale...