Cele mai citite articole în ultima săptămână

Din aceeași categorie

FEST FDR – „Paganini nu mai locuieşte aici” este marele câştigător

Vocea Timișului va susține permanent adevărul!

Juriul, format din teatrologul conf.univ.dr. Nicolae Mandea (UNATC) – preşedintele juriului, teatrologul Oana Borş, scriitorul Ion Cocora, teatrologul Dan-Marius Zarafescu şi secretarul literar al Teatrului Naţional, Codruţa Popov, a considerat că „Paganini nu mai locuieşte aici” de Carmen Dominte este textul cel mai îndreptăţit la distincţia de Cea mai bună piesă a anului. Premiul asociat acestui important titlu constă în montarea piesei câştigătoare pe scena Teatrului Naţional „Mihai Eminescu” din Timişoara în stagiunea 2014-2015.

Juriul a deliberat asupra textului câştigător după audierea, în cadrul Festivalului European al Spectacolului Timişoara – Festival al Dramaturgiei Româneşti 2014, a trei spectacole lectură având la bază cele trei texte finaliste: „Tango in the dark” de Edith Negulici (regia Mihaela Lichiardopol), „Paganini nu mai locuieşte aici” (regia Ion-Ardeal Ieremia) de Carmen Dominte şi „Joc secund” de Gheorghe Truță (regia Sabin Popescu). Actorii Romeo Ioan şi Nicolae Pârvulescu au dat viaţă în lectură celor două personaje din Paganini nu mai locuieşte aici.

Potrivit preşedintelui juriului, conf. univ. dr. Nicolae Mandea, principalele atuuri ale textului câştigător sunt legate de „modul interesant şi empatic în care transpune într-o poveste dramatică imaginativă un conflict specific vremurilor noastre, conflictul pentru proprietate. Două personaje din generaţii diferite se raportează prin situaţii teatrale active, gândite cu gravitate şi umor, la un principiu pe care viaţa te face să îl înţelegi cu onestitate şi mai multă înţelepciune. Textul „Paganini nu mai locuieşte aici” are calităţi teatrale ce îl recomandă pentru a fi pus în scenă şi a intra în repertoriul Teatrului Naţional „Mihai Eminescu” din Timişoara”.

O fericită coincidenţă face ca dramaturgul Carmen Dominte să se afle la cea de-a doua colaborare cu Teatrul Naţional din Timişoara. Textul semnat de scriitoare, „Bye Bye America”, a fost desemnat câştigător al Concursului Naţional de Dramaturgie ediţia 2008, şi a stat la baza spectacolului cu acelaşi titlu produs de Naţionalul timişorean în 2009.

- Advertisement -
Tiberiu Kiss-Radu Constantin
Tiberiu Kiss-Radu Constantin
Întreaga responsabilitate a comentariilor lăsate de dumneavoastră vă aparține! Click aici-citeste condiţiile de utilizare ale site-ului www.voceatimisului.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore