Vocea Timișului va susține permanent adevărul!

Influenţe asupra preţurilor carburanţilor: În prima parte a lunii noiembrie preţul petrolului a scăzut

Publicat in

Vocea Timișului va susține permanent adevărul mai presus de putere, viitorul mai presus de trecut, cinstea mai presus de confortul financiar, știrea mai presus de editorial și capacitatea de decizie mai presus de diplomația compromisului.
FLIGHT FESTIVAL 2023

„Rezultatele nefavorabile raportate de Zona Euro în ceea ce priveşte şomajul şi inflaţia, faptul că Banca Centrală Europeană a redus dobânda de referinţă, plus evoluţia recentă peste aşteptări în ceea ce priveşte piaţa americană a muncii au fost factorii care au condus în ultima perioadă la deprecierea Euro şi, respectiv, la întărirea consistentă a Dolarului american. În contextul aprecierii monedei americane, asistăm, în general, la scăderea cotaţiilor mărfurilor şi deci şi a petrolului”, a declarat Silviu Pojar, Sales Manager Noble Securities- sucursala România, membru al grupului financiar european Getin Noble Bank Group of Companies & Getin Holding.

În prima decadă a lunii noiembrie, preţul petrolului Brent (relevant pentru Europa) a scăzut cu cca 3,7%; Leul s-a depreciat însă în aceeași perioadă cu cca 1,9% faţă de Dolarul american, astfel încât cei doi factori de influenţă asupra preţurilor carburanţilor din România au acţionat în direcţii opuse. Astfel, în deschiderea lunii curente, preţul petrolului Brent oscila în jurul a 108,8-109 USD/baril, iar perechea USDRON avea valori în jur de 3,2540. La sfârşitul săptămânii trecute, cotaţia petrolului Brent scăzuse uşor sub 105 USD/baril, iar Leul se depreciase până la valoarea de cca 3,3160 Lei pentru 1 USD. „Preţurile carburanţilor se construiesc, desigur, într-un mod mai complex decât „aritmetica” simplă „preţ petrol- cotaţie USDRON”. În mod normal, ar fi puţin probabil să putem asista în România la schimbări majore ale preţurilor carburanţilor în intervalul de timp imediat următor, dar suntem într-o perioadă de volatilitate ridicată în pieţe, cu efecte atât asupra Leului, cât şi în ceea ce priveşte petrolul, cu mulţi factori care pot acţiona oricând semnificativ în ambele direcţii”, a mai precizat Pojar.

La nivelul anului 2013, Leul a înregistrat o apreciere de cca 1,2% în faţa USD la sfârşitul săptămânii trecute, comparativ cu cotaţia sa faţă de Dolarul american de la începutul anului; preţul petrolului a marcat, în aceeaşi perioadă, o scădere de cca 5,7%.

Rezultatele bune recente privind piaţa americană a muncii relansează speculaţiile privind posibilitatea reducerii stimulentelor de către FED, fapt care ar trebui să susţină aprecierea USD (inclusiv faţă de Leu) şi – într-o primă etapă cel puţin – să conducă la scăderea preţurilor mărfurilor (deci şi a cotaţiei petrolului). „În cele din urmă însă, evoluţiile economice bune (ale SUA şi – să sperăm – şi cele ale UE) vor duce în viitor în mod firesc la creşterea cererii de petrol, iar astfel va spori inclusiv greutatea mecansimelor clasice de acţiune asupra preţului, respectiv raportul cerere-ofertă. În acelaşi timp, faptul că cele trei zile de negocieri între Iran şi şase puteri mondiale s-au încheiat duminică fără a se ajunge la un acord final privind programul nuclear iranian a lăsat deschisă o altă „pârghie” de influenţă a preţului petrolului, până la rezolvarea completă a situației”, a încheiat Pojar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Comentarii recente

Articole asemănătoare