La Timișoara vine ”Maria de Buenos Aires”: în premieră la Teatrul Național

- Advertisement -

Premiera spectacolului – performance Maria de Buneos Aires de Astor Piazzolla are loc sâmbătă, 20 septembrie, de la ora 19:00. Spectacolul se joacă cu casa închisă, dar spectatorii mai pot încă obține bilete pentru următoarele reprezentații, programate marți, 23 septembrie, respectiv duminică, 19 octombrie.

Orchestra este amplasată în capul scenei. Este Nuevo Tango– grup căruia i se alătură și alți muzicieni de excepție. Prin urmare, îi putem vedea și asculta pe binecunoscutul Alin Stoianovici la acordeon (cel care semnează și direcția muzicală a spectacolului), alături de Roxana Yvonne Coșereanu (pian), Lucian Petrila (vioară), Ionuț Dorobanțu (chitară), Gianluca Vanzelli (flaut), Carmen Paulescu (vioară), Iuliana Ambăruș (violă), Andrei Șaramet (violoncel), Andrei Voica (vibrafon, xilofon), Csaba Santa (contrabas) și Radu Pieloiu (percuție). Publicul stă la mese albe de restaurant. Se servește vin aromat de Recaș și „Evian-ul” bănățean de la Perenna.

În scenă intră actorii Sânziana Târța, Victor Bucur, Claudia Ieremia, Ion Rizea, Cristina König, Iuliana Crăescu, Corina Dohanici, Adriana Sâncrăian, Matei Chioariu, Raul Bastean, Raul Lăzărescu, Adrian Cozan, dar și dansatorii Cristina Daju și Silviu Gușat.

Teatrul Național din Timișoara are o dinamică aparte. Își permite „luxul” să jongleze cu clasici și să reinterepreteze propuneri artistice consacrate. Regizorul Ada Lupu știe că emoțiile pot schimba lumea și vrea să arate cum. ”E un spectacol la care trebuie venit cu iubitul/iubita de mână. Ce poate fi mai frumos decât emoția? Este important să ne oferim ocazia de a cunoaște viața cu toate simțurile, de a ne emoționa, de a găsi într-o poveste acele lucruri care pot duce mai departe propria noastră poveste”, spune Ada Lupu.

O fashionistă are ce vedea dincolo de firul epic al poveștii: ținutele actorilor sunt semnate de un designer cunoscut, iar încălțămintea lor, așijderea. Stilistul Alina Lățan are studii de modă la Rick Owens Paris, a lucrat cu Inna, Smiley, Deepcentral, Kamelia, Vunk, și a colaborat cu reviste de profil în străinătate. Așa se face că întregul spectacol este o cascadă de culori vii care dau frâu liber imaginației. ”Teatrul, în general, și în mod special colaborările cu Ada Lupu și echipa TNTm îmi oferă libertatea de a ma exprima artistic și de a crea, prin costume, lumi diferite cu un aer contemporan. Un bun produs teatral trebuie să fie la fel ca un produs vestimentar bun: adaugă frumusețe și calitate vieții noastre; el trebuie înțeles, apreciat și trebuie să vândă (să fie sold out)”, spune designerul.

Actorii din Maria de Buneos Aires dansează tango pe scenă, și o fac încălțați în pantofi speciali, „acoperiți cu aur”. Designerul timisorean Dumitru Mihăică, proprietarul Mono Shoes, spune că ”Pasul este începutul în fiecare dans de tango. Picioarele și privirea… desprind dansatorii de lumea din care au venit. În acordurile tăioase și dulci deopotrivă, povestea se rescrie. Podeaua e propria lor Argentină, orașul minții în care muzica are gust de iubire, fum și patimă”.

Intensitatea acestui dans l-a inspirat pe designerul timișorean Dumitru Mihăică să creeze brand-ul My Tango Shoes by Mono, dedicat îndrăgostiților de tango.

Montarea Adei Lupu spune povestea Mariei de Buenos Aires ALTFEL: este pentru prima dată când opera lui Piazzolla renunță la tonurile tragediei și vorbește despre sensul pozitiv al existenței. Ada Lupu dă o interpretare nouă creației lui Piazzolla, o interpretare unică, luminoasă, făcând din acest spectacol un eveniment rar.

Foto: Adrian Pîclișan / TNTm

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore

Articole asemănătoare

Claudia Ieremia, Cea mai bună actriță în rol principal la Festivalul Național de Comedie

Actrița Claudia Ieremia, binecunoscută vedetă a Teatrului Național din Timișoara,...

Daddy – cea mai nouă premieră a Teatrului Național Timișoara FOTO

Autoarea textului, Anne Habermehl, o tânără scriitoare din noul...

Spectacolul cu cea mai mare priză la public din ultimul deceniu, Anna Karenina, revine pe scena TNTm

Dumincă, 26 octombrie 2014, începând cu ora 18:00, timișorenii...

”O scrisoare pierdută”, pe scena Teatrului Național din Timișoara

Iată de ce, deloc întâmplător, Teatrul Națonal din Timișoara...

Săptămâna aceasta o aduce pe „Maria de Buenos Aires” pe scena Teatrului Naţional din Timişoara

Distribuţia îi aduce împreună pe actorii Sânziana Târţa, Victor...

Ia-ţi pantofii de tango şi vino la teatru!

Pasiune în stare pură Nuevo Tango pe muzica lui...

Din aceeași categorie

Categorii Populare