Cele mai citite articole în ultima săptămână

Din aceeași categorie

Managerul de la „Judeţeanul” din Timişoara atacă C.J.A.S. Timiş: Fac declaraţii iresponsabile şi imorale în faţa contribuabililor

Vocea Timișului va susține permanent adevărul!

În urmă cu numai câteva zile, reprezentanţii C.J.A.S. Timiş, acuzau Spitalul Judeţean din Timişoara că este singura unitate spitalicească din judeţ care a refuzat introducerea declaraţiei, impusă încă din vară.

După demararea acestui scandal, Iulius Jugănaru, managerul Spitalului Judeţean, a informat că nu ataşează aceste documente, pe motiv că este nu există un temei legal în baza cătuia să fi fost emise declaraţiile respective, iar timpul de completare al hârtiilor trece în defavoarea bolnavului.

„Judeţeanul” este cea mai importantă instituţie medicală şi strategică din vestul României, aici fiind tratate cele mai grave cazuri din regiune. Numărul mare de pacienţi dar şi gravitatea deosebită a multor cazuri implică resurse financiare ridicate pentru investigaţii, diagnostic şi tratament, având în final ca rezultat salvarea multor vieţi şi tratarea unor afecțiuni grave, anunţă managerul spitalului timişean.

„S.C.J.U.T. respectă legislaţia în vigoare, inclusiv pe cea care reglementează rambursarea cheltuielilor pacienţilor (Legea 95/2006 actualizată şi modificată-art. 237, HG 117/2013), pacienţii fiind informaţi şi sprijiniţi de către personalul medical şi administrativ pentru a putea beneficia de drepturile conferite. Noi susţinem în mod transparent şi nepărtinitor, prin toate demersurile şi procedurile avizate, respectarea drepturilor pacienţilor, îndeplinirea îndatoririlor faţă de asiguraţi, dar şi faţă de instituţiile statului, iar prin măsuri corecte de management dorim să evităm orice greşeală de eludare a legislaţiei sau de risipire a banului public.

Afirmaţiile emise de C.J.A.S. Timiş la adresa instituţiei pe care o reprezint nu au nicio legatură cu îndatoririle ce ne revin în mod legal, fiind în aceleşi timp iresponsabile şi imorale în faţa contribuabililor care îşi cunosc drepturile şi obligaţiile.

C.J.A.S. Timiş acţionează abuziv şi fără acoperire legală, impunând prin presiune asupra S.C.J.U.T. semnarea unor documente, fără aprobarea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, dezinformând totodată opinia publică şi autorităţile prin acuzaţii nefondate, fapte deosebit de grave atât din punct de vedere legal cât şi moral.

Concret, reprezentanţii C.J.A.S. Timiş au “omis” să menţioneze faptul că implementarea măsurii respective presupune semnarea unui act adiţional la Contractul-cadru pe 2013, act adiţional care nu are niciun temei legal; considerăm abuzivă o astfel de procedură din partea instituţiei contractante şi procedăm ca atare. Până în prezent, deşi am solicitat inclusiv printr-o adresă oficială, C.J.A.S. Timiş nu a precizat prevederea legală ce stă la baza semnării de către S.C.J.U.T. a unui asemenea act adiţional. Această măsură ar presupune completarea de către pacient a trei documente (o declaraţie, o cerere, respectiv un contract de asigurat) care nu sunt prevăzute în nici un ordin al C.N.A.S.. Înţelegerea conţinutului acestor documente şi completarea lor de către pacient necesită un consum important de timp din partea medicului curant în detrimentul actului medical, precum şi angajarea inutilă a unor resurse financiare din partea spitalului. Ultimul formular – contractul de asigurat – presupune o intermediere de către personalul angajat al S.C.J.U.T. a încheierii acestui contract între asigurat şi C.J.A.S., atribuţie exclusivă a C.J.A.S. Timiş.

Toate argumentele aduse de S.C.J.U.T. în demersul de a împiedica introducerea abuzivă a unor aşa-zise măsuri antifraudă sunt susţinute de legislaţia în vigoare şi de documentele din cadrul spitalului, fiind pe deplin justificate din punct de vedere legal, etic şi economic.

Având în vedere situaţia creată de către o instituţie publică prin reprezentanţii săi, prin dezinformare, denigrare, abuz şi interpretarea eronată a legislaţiei, vom solicita autorităţilor centrale să acţioneze imediat pentru remedierea prejudiciilor aduse şi în acelaşi timp, pentru informarea corectă a asiguraţilor.

Regretam faptul că, prin necunoaşterea conţinutului unor documente oficiale (ordinul C.N.A.S. 419/20120) şi a legislaţiei în vigoare, se încearcă impunerea unor măsuri care îngreunează actul medical şi induc cheltuieli suplimentare spitalelor, fără măcar a aduce vreun beneficiu minim sistemului sanitar. Considerăm totodată că C.J.A.S. trebuie să fie un partener corect în relaţia cu furnizorii de servicii medicale, nicidecum un organism care efectuează experimente fără un sprijin legal şi fără şansa minimă a unui rezultat favorabil pacienţilor sau angajaţilor din sistemul sanitar.

În calitate de reprezentant al celui mai important furnizor de servicii medicale din regiune voi sprijini toate demersurile autorităţilor pentru eficientizarea activităţii medicale în acord cu creşterea calităţii actului medical în beneficiul pacientului, respectând prevederile impuse de legislaţia în domeniu” se arată într-un comunicat emis de către Dr. Iulius Jugănaru, managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Timişoara.

- Advertisement -
Tiberiu Kiss-Radu Constantin
Tiberiu Kiss-Radu Constantin
Întreaga responsabilitate a comentariilor lăsate de dumneavoastră vă aparține! Click aici-citeste condiţiile de utilizare ale site-ului www.voceatimisului.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore