Cele mai citite articole în ultima săptămână

Din aceeași categorie

Morții cu morții, viii cu viii! Cimitirele administrației Dominic Fritz, plaț veșnic și de pomenire pentru mafia locurilor de veci

- Advertisement -
A încercat și Nicolae Robu și, acum, se străduiește și Dominic Fritz! Primul n-a reușit și nu poate fi acuzat de rea intenție! Partea proastă e că și actualul primar al Timișoarei va ajunge în același punct ca și predecesorul său: spectator! Căci licitațiile care urmează pentru concesionarea cimitirelor administrației, programate la mijlocul acestei luni, riscă să mențină monopolul locurilor de veci în aceeași ogradă. Una organizată!

În februarie 2013, la scurt timp după ce Nicolae Robu a preluat fotoliul de primar, liberalul a uimit audiența cu un anunț: Primăria Timișoara avea de recuperat circa 10 milioane de euro din concesiuni și închirieri, unele neîncasate cu anii și uitate chiar și de Bunul Dumnezeu. Cea mai mare sumă, conform declarației fostului edil, figura în dreptul SC Consimpex SRL, concesionară, la vremea respectivă, a cimitirelor municipalității din Calea Șagului și cel de pe strada Rusu Șireanu.

Și, aici, odată cu declarația de război, Nicolae Robu și-a încheiat partitura cu mafia cimitirelor. Au urmat procese, amenințări cu executări silite și tot degeaba. Banii nu au fost recuperați, decât într-o mică măsură. Semn că, încă de la bun început, când a declarat public că ”cea mai rentabilă afacere este concesionarea cimitirelor”, primarul Robu avea dreptate. Dar nu în totalitate, pentru că, evident, mafia locurilor de veci nu ar fi putut exista, niciodată, fără ”grupurile organizate” din administrația timișoreană.

E foarte adevărat că fostul edil al Timișoarei, a încercat, prin intermediul subordonaților săi, să pună cruce mafiei și monopolului din cimitirele de pe Bega, care aparțin de municipalitate: Lipovei, Săracilor, Stuparilor, Buziașului, Rusu Șireanu, Șagului. Și, într-o logică liberală, Robu a mers mai departe cu rețeta concesionării necropolelor, începută pe la mijlocul anilor 2000, fiind convins că, după mai bine de 20 de ani de administrare post-decembristă a statului, tot privatul poate gestiona mai bine situația locurilor de veci. Dar a greșit!

În primul rând, azi, cimitirele arată tot la fel: mizerabile, neîntreținute, fără lumină, alei sparte și colcăie de cerșetori. Ba mai rău, s-au umplut de construcții ilegale și supraterane, absolut kitschoase. Și suprataxe! În altă ordine de idei, cedarea administrării cimitirelor de stat, în favoarea privatului, nu a făcut decât să transfere interesele ilicite, dintr-o parte în alta. De fapt, să întărească puterea și influența funcționarului public, atât înainte și cât și după concesionare, astfel încât bugetarul să fie un mic Dumnezeu pentru privat și un adevărat Lazăr pentru cei morți.

Recensământ parcelar

Fie că ne place sau nu, așa cum rezultă din documentele municipalității, cele șase cimitire, administrate de Primăria Timișoara, sunt arhipline, foarte aproape de capacitatea maximă. Există prognoze că, în maxim 1 an, dacă nu se iau decizii radicale, în sensul identificării unor noi terenuri pentru înhumări sau controlul strict al locațiilor, administrația actuală va fi nevoită se declare necropolele…”orașe închise”. Oricum, deja, azi, mormintele sunt supraetajate, unele chiar pe patru până la șase nivele.

Azi, cimitirele administrației timișorene, conform unei informări, datate pe 18 februarie 2021, sunt concesionate către câteva societăți comerciale din Timișoara, experte în servicii funerare și care le gestionează de mai bine de 15 ani, cum altfel, decât prin rotație: Lipovei și Stuparilor – SC Denisalex SRL (contract expirat în septembrie 2020, licitație programată pe 12 iunie a.c), Buziașului – SC ADH Matkons SRL (contract nr 95 din 25.05.2020, valabil 5 ani), Șagului și Rusu Șireanu – SC Casa funerară Ocatvian și Adi SRL (contract nr. 94 din 25.05.2020, valabil 5 ani), iar cimitirul săracilor, cel de pe strada Amurgului, momentan, în grija municipalității.

La pachet cu concesionarea cimitirelor, care vine contracost, evident, prin Hotărârea Consiliului Local Timișoara nr. 8 din 14 ianuarie 2020, municipalitatea a stabilit, pe lângă redevențele anuale, și tarifele maximale pentru serviciile de înhumare, funerare, curățenie și pază. Dacă concesiunea unui loc de veci pe 7 ani costă 97 de lei, un săpat de groapă pentru adult e între 188 – 224 RON, o înhumare între 164 – 196 RON, închiriat capelă pe zi și catafalcuri între 53 – 63 RON, închidere – deschidere cavou între 408 – 486 RON, tarif groapă zidită simplă și suprapusă între 751 – 895 RON, transport cadavru de la morgă la cimitir între 31 – 37 RON. Tarifele sunt importante și o să vă lămuriți de ce!

De mai bine de 20 de ani încoace, odată cu concesionarea cimitirelor către privați, Primăria Timișoara a avut parte numai și numai de reclamații la adresa ”groparilor”: ba că nu-și respectă obligațiile contractuale, ba că e mizerie, ba că practică tarife halucinante și ilegale, ba că dau locurile pe sub mână și pe mii de euro, ba că iau locurile de veci cu japca, ba că falsifică înscrisuri și câte și mai câte. Și ghici ce? Timișorenii au avut dreptate! Și nu numai că nu au aberat dar au și deschis noi ”orizonturi operaționale” despre care, se pare, angajații municipalității nici nu visau. Sau poate că nici nu voiau să vadă!

La firul ierbii

Pe data de 31 iulie 2020, angajații Primăriei Timișoara trag primele concluzii vizavi de haosul din cimitirele administrației. Toate elementele se regăsesc într-o informare, care a fost adresată fostului edil, Nicolae Robu: ”În urma verificărilor efectuate în cimitirul din Calea Șagului, referitor la construcțiile funerare neautorizate, concesiunile de locuri de veci și verificările acestor parcele în baza de date, au fost constatate neconcordanțe între numele persoanelor care figurează, în acte, înhumate în acele locuri și numele persoanelor care erau inscripționate pe monumentele funerare, existente în teren”.

Altfel spus, claie peste grămadă! Unul în groapă și în acte, altul cu numele pe cruce! Toate manevrele, fără înștiințarea și acceptul aparținătorilor, (ne)plătitori de concesiune! Mai mult, tot în timpul controlului, s-a observat și faptul că o serie întreagă de monumente sau lucrări funerare au fost executate fără permis de construcție. Pentru lămurirea situației și a zecilor de suprapuneri, în cel mai mare secret, ca să nu irite populația, Primăria Timișoara a demarat o adevărată anchetă: investigații încrucișate, declarații olografe de la concesionari, compararea registrelor și semnăturilor și, mai mult decât orice, modalitatea de obținere a locurilor de veci.

Numai în cimitirul din Calea Șagului, gestionat la vremea respectivă de SC Denisalex SRL, actualmente în concesiunea celor de la SC Casa Funerară Octavian și Adi SRL, au fost identificate un număr de 34 de suprapuneri. Chiar și Dominic Fritz a primit o informare vizavi despre combinațiile cu locurile de veci, în luna noiembrie a anului trecut: ”În fapt, s-a descoperit că toate locurile de veci sunt cu construcții funerare și pe monumentele acestora nu figurau trecute persoanele de pe adeverința de înhumare. Din verificări a rezultat că noii concesionari au solicitat societății din cimitir un loc de veci, iar acesta le-a fost atribuit de către firmă, fără să știe modalitate prin care i-a fost repartizată parcela”.

Și, așa cum rezultă din documente, tocmai datorită neregulilor constatate pe tarlaua statului, celor de SC Denisalex SRL li s-a retras dreptul de lucru în cimitirele administrate de municipalitate. Dar n-a contat, pentru că lucrările, așa cum arată verificările din teren, au continuat! Ba mai mult, pe 22 septembrie 2020, la o lună de la prima constatarea a dezastrului din cimitirele Timișoarei – Șagului nu e singurul exemplu – fostul primar, Nicolae Robu, găsește în cutia poștală, la adresa de domiciliu, un suport audio-video, care conține mai multe frânturi de înregistrări, avându-l ca protagonist pe Florin Răvășilă, fostul său consilier personal, la vremea respectivă, responsabil cu cimitirele municipalității, din postura de șef Direcție Clădiri Terenuri și Dotări Diverse I Est.

Execuție benefică

Ce a urmat, se știe. Florin Răvășilă a fost executat, în secunda doi, de către primarul Nicolae Robu, cu vreo săptămână înainte de ziua votului pentru alegerile locale, în sensul că edilul i-a ridicat acestuia dreptul de semnătură. În mass-media s-a zvonit că Răvășilă ar fi fost filmat în timp ce negocia o șpagă de 40.000 de euro de la un concesionar, chiar înainte de o licitație publică de atribuire a două cimitire. Astăzi, Robu neagă informația, confirmă ”cadoul” din cutia poștală, chiar și audiția/vizionarea ”parțială” de pe suportul electronic de stocare a datelor. Dar infirmă sume de bani și spune că problema lui Răvășilă a fost cu totul alta și că aceasta se încadrează în categoria ”discuțiilor neinspirate”.

Mai mult, Robu spune că decizia de a-i ridica semnătura fostului său consilier personal are la bază o singură logică: ”Nu am vrut să existe suspiciunea că-l acopăr cu ceva. Dacă a greșit, va răspunde”. De cealaltă parte, Florin Răvășilă consideră că a fost executat de ”mafia cimitirelor” care a încercat să-i oprească avântul controalelor inopinate: ”M-am ales cu trei plângeri penale, doar ca să mă intimideze, în speranța că lucrurile vor merge ca înainte, în sensul că vor gestiona cimitirele cum vor ei. Am militat pentru stoparea vânzării locurilor de veci cu mii de euro, în condițiile în care concesiunea e de 97 RON pe 7 ani”. Până la urmă, e treaba Justiției să stabilească dacă e așa sau nu!

Și e suficient să deschideți internetul și să căutați ”cumpăr loc de veci Timișoara”, că e plin de anunțuri, iar sumele cerute de către ”vânzători”, în funcție de cimitir, poziția mormântului și materialele de construcție, sunt între 2000-5000 euro. Sau să dați o tură prin cimitire și să constatați morminte, gata construite, dar fără inscripții nominale pe pietrele funerare. Numai bune de comercializat, deși legea e clară: atribuirea unui loc de veci nu se poate face fără un certificat de deces/înhumare. Așadar, toate aceste tranzacții morbide, intitulate vânzări de locuri de veci, sunt, de fapt, niște preluări de concesiuni, absolut ilegale, la care se adaugă niște construcții funerare neintabulate, nici in Cartea Funciară, nici în registrele PMT și nici în contabilitatea primară a concesionarilor. Trai și viață!

Azi, la aproape 20 de ani de la concesionarea cimitirelor, se poate observa un lucru: beneficiarii, chiar și prin rotație, sunt aceiași. Și se comportă ca niște adevărați stăpâni! Plătesc cum vor, fac ce vor, construiesc unde vor, dijmuiesc cum îi taie capul! Taxele ilegale pe care le încasează acești concesionari, în afara HCL-urilor, sunt multe. Și arhicunoscute de toată lumea, căci dublează tariful agreat de municipalitate: atât de Primăria Timișoara cât și de toți beneficiarii de servicii funerare. Dar cel mai bine cunosc ”birurile” firmele de pompe funebre care, fie că vor fie că nu, trebuie să intre în ”parohia” concesionarilor și să plătească ”taxa de acces”, altfel rămân cu mortul în stradă și cu cortegiul funerar în mijlocul drumului.

Dansul lebedelor

Chiar dacă, an de an, Primăria Timișoara s-a umplut de reclamații de la cetățeni, vizavi de japca din cimitirele municipalității, instituția nu a mișcat niciun deget. Ba din contra, i-a acceptat la licitații tot pe concesionarii care, de-a lungul timpului, le-au dat mari bătăi de cap, care au încălcat legea, care i-au târât prin zeci de procese, care au făcut ce i-a tăiat capul și care se comportă ca niște baroni în necropolele Timișoarei. Nu trebuie să fi expert ca să-ți dai seama că, undeva, la nivelul unor funcționari publici, există un scurtcircuit. Unul care funcționează de ani de zile, pe principiul vaselor comunicante.

Timp de două săptămâni, reporterii voceatimișului.ro au documentat mafia cimitirelor și au luat necropolele, la rând. Aceleași povești, aceleași probleme, aceleași circuite și aceleași suprataxe. Nimic nu mișcă printre cruci, fără ca ”cioclii” administrației publice, să-și dea acordul. Totul e pe tarabă, totul e de vânzare, dacă știi procedura și persoana potrivită. Atât documentele obținute, care demonstrează furtul din cimitirele timișorene, cât și imaginile video nu mai au nevoie de niciun comentariu! Totul merge uns și ca pe roate! Și asta o spun firmele de pompe funebre (4 din 5 vizitate), altele decât cele ale concesionarilor de cimitire.

Toată lumea trebuie să trăiască. E clar. Pentru noi, care venim cu morții din afară, e tot mai complicat. Și pe noi ne rup la buzunar. Pe de-o parte, îi înțeleg că toți umflă tarifele în cimitire, că trebuie să le ajungă și de șpagă la Primărie. Nu e niciun secret unde se strâng banii, că treaba e aceeași de ani de zile. Numitorul comun poartă un singur nume. E vorba despre doamna X (n.n – am ales să secretizăm numele pentru ca documentăm spețele), care-și duce veacul pe acolo de vreo două decenii. Oricum nu se schimbă nimic. Oamenii sunt sudați, iar unii dintre concesionari sunt chiar prieteni de familie cu angajații din PMT, care decid licitațiile și atribuirile. E plin netul de poze de prin concedii…”, susține unul dintre proprietarii de pompe funebre, consultați de reporterii voceatimișului.ro.

Cert e un lucru: dacă nici administrația lui Dominic Fritz nu reușește să pună cu botul pe labe combinagii din cimitire și micul grup de funcționari publici, care, de două decenii, fac echipă cu cioclii, atunci timișorenilor nu le mai rămâne decât să spere la o viață cât mai lungă. Până le-o rezolva problemele, din nou, Bunul Dumnezeu…

[responsive_youtube http://www.youtube.com/watch?v=XNK7IvKVtq8]

- Advertisement -
Tiberiu Kiss
Tiberiu Kiss
Întreaga responsabilitate a comentariilor lăsate de dumneavoastră vă aparține! Click aici-citeste condiţiile de utilizare ale site-ului www.voceatimisului.ro

1 COMENTARIU

  1. Sa nu uitam ca locurile se dau de catre administratorul din partea primariei se pare ca ati omis acest lucru de cind a intrat casa funerara octavian doar dinsu da locuri in cimitir noi ca si concesionari nu avem dreptul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore