Poluarea olfactivă din Timișoara rămâne una dintre principalele nemulțumiri ale locuitorilor orașului, fie că stau la sud de canalul Bega, fie că locuiesc în partea nordică a orașului, acolo unde, pe o margine există chiar Pădurea Verde.
Nivelul ridicat de poluare l-a adus la exasperare inclusiv pe primarul capitalei Banatului, care a anunțat că are în plan luarea unor măsuri la adresa principalilor poluatori din oraș. ”Cer Ministerului Mediului să obțină aprobare de la Comisia Europeană, pentru instalarea unor stații de măsurare a parametrilor aerului, în vecinătatea firmei Continental Cauciucuri, respectiv în vecinătatea firmei Azur – două companii pe care le apreciem pentru performanțele lor industriale, dar vis-a-vis de care suntem intransigenți în ceea ce privește efectele negative pe care le produc asupra aerului Timișoarei. Avem promisiuni ferme din partea ambelor companii că se va investi mult pentru reducerea poluării și așa ne-a fost înțelegerea că în luna mai, deja vom putea simți progresele”, a anunțat edilul timișorean.
Robu susține că a văzut diverse postări sau declarații ale unor cetățeni care pretind că situația este cam la fel. ”Personal am percepția că situația e mai bună, însă aș vrea să nu operăm numai cu percepții, care, desigur că sunt subiective, ci aș vrea să operăm cu măsurători obiective făcute de o tehnologie agreată la nivelul Comisiei Europene în astfel de scopuri”, a mai spus primarul Timișoarei.
Întâiul gospodar al capitalei Banatului anunță că municipalitatea nu poate retrage pur și simplu autorizația de funcționare a celor două companii, care au investit milioane de euro pentru a-și putea desfășura activitatea pe locațiile în care se află, iar pentru asta au primit aporbările necesare. ”Nu poate nimeni să ridice autorizația de funcționare pentru cineva pentru că există o legislație, națională și internațională. Cine poate să riște imputări de zici și zeci de milioane de euro, pentru întreruperea activității unor companii care s-au instalat în Timișoara obținând toate avizele cerute de lege de la autoritățile publice locale și de la statul român. (…) Greșeala a fost că au fost acceptate astfel de investiții în proximitatea unor zone locuite”, a conchis Robu.
[responsive_youtube https://www.youtube.com/watch?v=LkNYOtM7S_A&feature=youtu.be]