Înșelătoria functionează prezentând ceea ce pare a fi un videoclip pornografic care are în tag până la 20 din prietenii utilizatorului de Facebook vizat. La vizitarea paginii, clipul video va rula doar „primele secunde”. Un screenshot pe Gizmodo prezintă ceea ce se întâmplă de fapt pe computerele Windows: apare o imagine „jumătate decodificată” și un mesaj de eroare care anunță: „Din păcate, clipul video nu poate fi deschis. Trebuie să actualizați Adobe Flash Player. Vă rugăm să porniți InstallFlashPlayer.exe iar după ce instalarea este completă să încercați din nou!.

Desigur, descărcarea codului nu rezolvă problema redării clipului, infectând în schimb computerul cu un troian, care va continua ciclul, etichetând mai departe prietenii utilizatorului afectat în videoclipuri partajate. Interesant, este faptul că înșelătoria este capabilă să detecteze platforma și dispozitivul utilizatorului vizat și să îl direcționeze către un link-ul malware potrivit. Neowin raportează că se poate distribui astfel malware pe ”telefoane Android, PC-uri, console PlayStation, televizoare, mașini inteligente și playere multimedia”.

O anchetă inițială a codulul malware-ului relevă că acesta este capabil inclusive să deturneze apoi secvențele de taste apăsate și acțiuni ale mouse-ului utilizatorului.

Utilizatorii de software de securitate ar trebui să fie protejați în fața acestui cod malware, pe care ESET îl detecteaza ca Win32 / ExtenBro.AK.

Un purtator de cuvânt al Facebook a declarant pe marginea acestui subiect că ”noi folosim o serie de sisteme automatizate pentru a identifica link-urile potențial dăunătoare și pentru a le opri răspândirea. În acest caz, suntem conștienți de aceste variații de coduri malware, care sunt de obicei găzduite ca extensii de browser și distribuite folosind link-uri pe site-uri de social media. Blocăm permanent link-urile către aceste escrocherii, oferind opțiuni de curațare și derulând în plus măsuri suplimentare pentru a ne asigura că utilizatorii continuă să aibă o experiență sigură pe Facebook”, scrie eset.ro.

Foto:pcmag.com

Informaţiile publicate de VOCEA TIMISULUI pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.