O nouă înșelătorie pe Facebook generează 110.000 infectări de terminale on-line, în doar 48 ore

- Advertisement -

Înșelătoria functionează prezentând ceea ce pare a fi un videoclip pornografic care are în tag până la 20 din prietenii utilizatorului de Facebook vizat. La vizitarea paginii, clipul video va rula doar „primele secunde”. Un screenshot pe Gizmodo prezintă ceea ce se întâmplă de fapt pe computerele Windows: apare o imagine „jumătate decodificată” și un mesaj de eroare care anunță: „Din păcate, clipul video nu poate fi deschis. Trebuie să actualizați Adobe Flash Player. Vă rugăm să porniți InstallFlashPlayer.exe iar după ce instalarea este completă să încercați din nou!.

Desigur, descărcarea codului nu rezolvă problema redării clipului, infectând în schimb computerul cu un troian, care va continua ciclul, etichetând mai departe prietenii utilizatorului afectat în videoclipuri partajate. Interesant, este faptul că înșelătoria este capabilă să detecteze platforma și dispozitivul utilizatorului vizat și să îl direcționeze către un link-ul malware potrivit. Neowin raportează că se poate distribui astfel malware pe ”telefoane Android, PC-uri, console PlayStation, televizoare, mașini inteligente și playere multimedia”.

O anchetă inițială a codulul malware-ului relevă că acesta este capabil inclusive să deturneze apoi secvențele de taste apăsate și acțiuni ale mouse-ului utilizatorului.

Utilizatorii de software de securitate ar trebui să fie protejați în fața acestui cod malware, pe care ESET îl detecteaza ca Win32 / ExtenBro.AK.

Un purtator de cuvânt al Facebook a declarant pe marginea acestui subiect că ”noi folosim o serie de sisteme automatizate pentru a identifica link-urile potențial dăunătoare și pentru a le opri răspândirea. În acest caz, suntem conștienți de aceste variații de coduri malware, care sunt de obicei găzduite ca extensii de browser și distribuite folosind link-uri pe site-uri de social media. Blocăm permanent link-urile către aceste escrocherii, oferind opțiuni de curațare și derulând în plus măsuri suplimentare pentru a ne asigura că utilizatorii continuă să aibă o experiență sigură pe Facebook”, scrie eset.ro.

Foto:pcmag.com

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore

Articole asemănătoare

Allview dezvaluie noi detalii despre viitoarea serie de smartphone-uri romanesti – X6

După participarea la MWC 2019, unde a prezentat viitorul...

iPhone XR – cel mai nou terminal Apple, disponibil in Romania

Cea mai mare rețea Apple Premium Reseller din Europa...

Robu face sondaj pe Facebook privind plombarile pe ninsoare si ploaie

Primarul Timişoarei vrea să ştie: doriţi plombarea drumurilor chiar...

Primarul Timişoarei, sondaj pe Facebook privind limitarea pragului de zgomot

Peste 80% din aproximatv 1.800 de timişoreni s-au...

Din aceeași categorie

Categorii Populare