Cele mai citite articole în ultima săptămână

Din aceeași categorie

Polițiștii din Timișoara merg la… școală! Ce campanie au demarat, ieri

Vocea Timișului va susține permanent adevărul!

Începând cu luna octombrie a acestui an, la nivel naţional, se desfăşoară Proiectul ”Copilărie fără delincvență” care are drept scop creşterea gradului de informare a minorilor sub 14 ani, părinţilor şi cadrelor didactice, cu privire la prevenirea delincvenţei juvenile, precum şi consecinţele care le implică adoptarea unor comportamente antisociale.

Proiectul este implementat în 47 de şcoli din întreaga ţară (din fiecare judeţ fiind selecţionată o şcoală, iar în municipiul Bucureşti în 6 şcoli, câte una pentru fiecare sector), la nivelul claselor V-VIII şi are ca beneficiari aproximativ 17.000 de elevi, părinţii acestora, precum şi 700 de cadre didactice.

La nivelul judeţului Timiş, poliţiştii din cadrul Biroului Analiza şi Prevenirea Criminalităţii desfăşoară activităţi săptămânale în rândul elevilor din cadrul Şcolii Gimnaziale nr.1 din Timişoara. În sprijinul poliţiştilor timişeni, pentru promovarea mesajelor proiectului s-au alăturat partenerii acestora, reprezentanţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului Timiş, Asociaţia pentru Educaţie Complementară Timişoara şi Fundaţia Serviciilor Sociale Bethany Timişoara.

În cadrul întâlnirilor cu grupurile ţintă (elevi, părinţi, cadre didactice) poliţiştii folosesc prezentări powerpoint, filme educative, documentare şi alte materiale pentru o informare optimă.

Pentru elevi:
Chiar dacă nu aţi împlinit încă vârsta de 18 ani trebuie să aveţi în vedere faptul că:
• minorii care au împlinit vârsta de 14 ani răspund penal. Aceştia pot fi sancţionaţi chiar şi cu pedeapsa închisorii;
• delincvenţa juvenilă reprezintă o sursă sigura de probleme, aceasta afectându-vă într-un mod negativ şi distructiv viaţa;
• toate planurile şi visele tale de viitor se pot nărui într-o secundă dacă urmezi calea delincvenţei juvenile.

Nu legaţi prietenii cu persoane care manifestă un comportament deviant. Nu intraţi în anturaje dubioase! Evitaţi frecventarea locurilor şi mediilor unde se consumă alcool, droguri sau se practică jocuri de noroc! Atenţie la ”lumea virtuală”! Poliţiştii îi sfătuiesc pe copii să nu ofere date personale sau poze celor cu care corespondează pe Internet.

Pentru părinţi:
– Comunicaţi cu copilul dumneavoastră! Acesta trebuie înţeles, iar personalitatea lui respectată.
– Fiţi fermi cu copilul, dar nu agresivi! Violenţa nu rezolvă problemele ci, mai degrabă, le amplifică.
– Verificaţi de câţi bani de buzunar dispune copilul dumneavoastră şi cum îi cheltuieşte!
– Dacă copilul dvs, vine acasă cu obiecte de valoare, verificaţi provenienţa lor şi nu acceptaţi răspunsuri facile!
– Educaţi copilul să nu primească daruri de la persoane necunoscute şi nici să nu dea relaţii despre programul dvs. de lucru!
– Interesaţi-vă permanent de situaţia şcolară a copilului dumneavoastră!
– Încercaţi să-i cunoaşteţi şi să vă apropiaţi de prietenii copiilor dumneavoastră şi de familiile lor!
– Distribuiţi copiilor sarcini clare în desfăşurarea vieţii de familie, care să le dezvolte simţul responsabilităţii şi al utilităţii, fără a exagera însă!
– Atunci când observaţi o schimbare negativă în comportamentul copilului dumneavoastră, motivaţi-l pentru rezolvarea în comun a problemei cu care se confruntă!Alegeţi comunicarea: lipsa dialogului creează bariere greu de trecut în relaţia copil-părinţi.
– Când situaţia pare a scăpa de sub control, adresaţi-vă celor care vă pot fi de ajutor (profesori, poliţie, organizaţii neguvernamentale, asociaţii de tineret), care vă pot sfătui şi sprijini în rezolvarea problemelor!

Pentru cadre didactice:
– Legătura şcoală-părinţi-poliţie este esenţială pentru siguranţa deplină a întregului proces instructiv-educativ.
– Identificaţi din timp potenţialii factori de risc şi analizaţi-i împreună cu părinţii şi organele de ordine pentru aplicarea urgentă a măsurilor de contracarare!
– Implicaţi elevii în activităţi extra – curriculare, pentru a-i informa despre alternativele pe care le au la dispoziţie în detrimentul influenţei negative a străzii sau a altor factori de acest gen!

- Advertisement -
Tiberiu Kiss-Radu Constantin
Tiberiu Kiss-Radu Constantin
Întreaga responsabilitate a comentariilor lăsate de dumneavoastră vă aparține! Click aici-citeste condiţiile de utilizare ale site-ului www.voceatimisului.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore