Cele mai citite articole în ultima săptămână

Din aceeași categorie

Rețetă verde! Urbaniștii lui Dominic Fritz au reconsfințit drumul spectaculos și viitoarele blocuri dintre case ale infecționistului Virgil Musta

Vocea Timișului va susține permanent adevărul!
Că Direcția de Urbanism din cadrul ,,primăriei de sticlă” a lui Dominic Fritz dezvoltă păreri diametral opuse, în spețe absolut similare, nu mai surprinde pe nici un dezvoltator imobiliar, cel puțin de doi ani încoace. Toată lumea bună e la curent, deja, că dublul standard și triplul limbaj, aplicate de urbaniștii edilului Timișoarei, în funcție de interese, sunt în strânsă legătură nu cu beneficiarul investiției, ci cu proiectatul. Altfel spus, contează doar arhitectul care bate la ușa Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului și Urbanism (CTATU) și creanga pe care stă!

Cum matematica e știință exactă, cifrele spun totul! Și pentru cine are răbdarea necesară să urmărească numerele norocoase de pe pagina electronică a Primăriei Timișoara și să facă statistici, o singură concluzie se poate desprinde. Doar una! Mai exact că, azi, spre deosebire de anii trecuți, stelele strălucitoare ale urbanismului sunt doar personaje care gravitează și levitează în sfera USR. Cu sau fără carnet de partid! Așa că, acum, PUZ-urile și avizele de oportunitate de pe raza municipiului de pe Bega curg, în proporție covârșitoare, doar într-o singură direcție. Una la fel de nocivă și demagogică ca cea a administrațiilor locale anterioare.

Adevărul e că, dincolo de ștampile și de semnături, nici până-n zi de azi, nu e foarte clar cine face regulile jocului în urbanismul bănățean. Unii vorbesc despre triunghiul de aur, o geometrie formată din Loredana Pălălău (arhitect-șef al CJ Timiș) – Gabriel Almăjan (arhitect – șef al Primăriei Timișoara) și Radu Radoslav ( șeful Registrului Urbaniștilor Timiș – RUR). Alții, preferă patrulaterul, și-l bagă-n planșe și-n scheme de lucru complicate – nu fără motiv! – și pe consilierul local USR, arhitect Răzvan Negrișanu, șeful Comisiei de Urbanism al administrației Dominic Fritz. În fine, pe turnantă, tot în poligoanele regulate, dar în regim de pentagon, e vehiculat și numele arhitectului Rudolf Graf, consilierul personal al edilului Timișoarei.

Până la urmă, tot ce contează în ecuația urbanistică de pe malurile Begăi e… proba de lucru. Și, Har Domnului, din ședința CTATU din 8 noiembrie 2022 se desprind destule elemente video care, conexate cu altele, confirmă că interesele imobiliare ale unora sunt mai presus decât ale altora. Mai mult decât orice, că regulile jocului sunt opționale și se aplică, așa cum știu deja toți inițiații sistemului, în funcție de afinități și afiliați. Așa că printre primii care au ciocănit la poarta comisiei, chiar la începutul lunii în curs, după schimbări succesive ale pozițiilor de pe ordinea de zi, au fost cei de la SC Vitamin Arhitects SRL și SC RD Sign SRL, societăți aflate în siajul arhitecților useriști Rudolf Graf și Răzvan Negrișanu.

Pentru unii mumă…

Acum, ca să fie limpede pentru toată lumea! Ședința CTATU din 8 noiembrie a.c. a demarat cu dezbaterea unui proiect al arhitecților de la ”Melvin”, aflat în faza de aviz arhitect-șef. Practic, ”Modificare PUZ aprobat prin HCL 322 din 3 august 2007”, în beneficiul celor de la SC Bauron Construct SRL. Și în articolul din 25 mai a.c. am demonstrat că, în primă fază, într-o ședință care a avut loc pe data de 20 ianuarie 2022, CTATU a respins solicitarea proiectanților pe motiv că documentația, care prevede construirea unui parc industrial și logistic pe o suprafață de circa 40 ha, nu a fost prevăzută cu un racord la utilități publice – apă și canal – ci au fost gândite cu totul alte soluții tehnice.

Și primul care a subliniat deficiența, la vremea respectivă, a fost Radu Radoslav, fostul arhitect-șef al Timișoarei, actualmente președinte RUR: ”A construi astfel de dezvoltări, în condițiile acestea, nici în mahalele Bucureștilor, nu se fac. Obligatoriu, platforma dvs trebuie racordată la utilități…”. Minunea n-a ținut mult căci, pe 14 aprilie 2022, într-o altă ședință a CTATU, specialiștii lui Dominic Fritz au emis avizul de oportunitate, în favoarea celor de la SC Bauron Construct SRL, fără racord la rețeaua publică, deși proiectanții refăcuseră documentația și, la data respectivă, chiar solicitaseră expres… branșarea la utilități.

De data aceasta, arhitectul-șef Gabriel Almăjan a considerat că e mai bun: ”…un sistem individual de stocare, respectiv un sistem de alimentare cu apă de adâncime, până în momentul în care vor exista utilități publice în zonă”. Adică, foraj și fosă septică, la un parc industrial pe 40 ha! Exact ceea ce, a doua oară, proiectantul și beneficiarul nu au cerut, așa cum rezultă din memoriul tehnic. Și, nesperat, au primit ceea ce, aceeași CTATU, în ședința din 20 ianuarie 2022, a refuzat categoric… pe motiv de mahala! Asa cum rezultă din documente, pasența a fost făcută doar pentru că, anterior, înainte de discutarea cererii celor de la ”Melvin”, în aceeași ședință CTATU din 14 aprilie a.c., a existat o solicitare identică din partea SC Vitamin Architects SRL, dragă lui Rudolf Graf, consilier personal al primarului Dominic Fritz.

Și așa se face că un PUZ ”Zonă de activități economice de tip industrial”, pe o suprafață de 1,8 ha, gestionat de SC Vitamin Architects SRL, a primit aceeași notă de trecere din partea CTATU și aceeași recomandare ca cea a proiectanților de la ”Melvin”. Una care, cu numai două luni înainte, fusese catalogată ca inacceptabilă și de periferiile Bucureștiului! De reținut e că, dacă în ședința CTATU din 14 aprilie a.c., cei de la ”Melvin” au trecut clasa doar pentru că la pachet a fost și SC Vitamin Architects SRL, la dezbaterile urbanistice din 8 noiembrie a.c., lucrurile s-au petrecut exact pe dos. Astfel, în regim de contrapartidă, de reprezentanții celor de la SC Bauron Construct SRL s-a lipit, de această data, SC RD Sign SRL a consilierului local USR Răzvan Negrișanu. Cu același scop: ca proiectul de dezvoltare urbanistică să fie promovat fără condiția de a asigura echiparea edilitară în sistem centralizat. Și a fost cu brio!

După strechingul superb cu cei de la SC RD Sign SRL, în aceeași ședință a CTATU din 8 noiembrie a.c. a urmat o altă fentă. De această dată, una făcută în favoarea SC ATG Studio SRL, firmă care-l are ca fondator autorizat pe Gabriel Almăjan, arhitectul-șef al Primăriei Timișoara. Și, așa cum rezultă din proba video, asistăm la o magnifică antepronunțare pentru un aviz favorabil de oportunitate. Asta în condițiile în care, așa cum rezultă din prezentare, accesibilitatea parcelelor și asigurarea utilităților necesare funcționării construcțiilor se vor realiza… doar dacă este fezabil! Cert e că, de data aceasta, nu s-a mai pus problema de drum public sau privat, așa cum s-a pus de atâta sute de ori!

… pentru alții ciumă

Azi, nu mai e un secret pentru nimeni că marele infecționist și erou al luptei anti-Covid, dr. Virgil Musta, medic în cadrul Spitalului Clinic ”Victor Babeș” din Timișoara, a primit acceptul pentru construcția unei baterii de blocuri de P+2E, într-o zonă de case, chiar pe strada Traian Simu nr. 19. Un perimetru, exclusiv de locuințe unifamiliale, toate situate doar pe parter! Și, în sedința CTATU din 8 noiembrie 2022, specialiștii lui Dominic Fritz, în urale, i-au reconfirmat avizul de oportunitate (nr. 24 din 31 mai 2022) pe simplul motiv că-i expirase Certificatul de Urbansim. Semn că totul e perfect, din nou! Fără cusur!

Deși nu e căci, dincolo de regimul de înălțime, medicul a primit undă verde și pentru realizarea unui drum de legătură, care să-i permită accesul la blocurile dintre case și care a fost proiectat… după forma geografică a parcelei și dincolo de orice logică. Ca să nu mai vorbim despre reclamațiile vecinilor dr. Virgil Musta, evident, de care niciun specialist din CTATU nu a ținut cont, dar s-a marșat pe melodia revoltei populare doar când a venit vorba despre oportunitatea PUZ-ului din Piața Crucii al celor de la Oglinda SA care, de altfel, a și fost respins!

Și revenim, din nou, la prezentarea din ședința CTATU a drumului spectaculos al infecționistului Virgil Musta de la ”Victor Babeș”! Un laudatio cap-coadă și un dialog cu mingi ridicate la fileu, între arhitectul-șef al PMT – Gabriel Almăjan și președintele RUR Timiș – Radu Radoslav. În care unul zice că ”…este unul dintre proiectele care mi se pare un model fiindcă aici se dovedește că interesul privat este inferior interesului public”. Ceea ce e o poezie de la un cap la altul! Iar celălalt, ca să țină isonul, reinventează legea și o dă suav cu ”…apreciez foarte mult că se rezolvă o conexiune între două străzi și că are o mobilitatea lentă, chiar dacă nu e aliniată cu strada Cocea, ajută foarte mult”.

De fapt, așa cum rezultă din documente, strada lui Virgil Musta e  … o singura bandă, cu circulație auto și o circulație velo, ambele mobilități propuse, într-o bandă cu lățimea totală de 4,5 m și, sigur, trotuarele pietonale”. Unde mai pui că proiectul doctorului Virgil Musta, nu doar că ignoră interesul public, ci și prevederile documentațiilor de urbanism, aprobate în zonă, conform PUG Timișoara și PUZ Calea Urseni – Buziașului, confirmate prin H.C.L. Timișoara nr. 50 din 1999. Practic, o stradă cu dublu sens (str. Nicolae Cocea – drum de categoria a III-a, cu două benzi de circulație, cu o lungime de cca. 2 km, care preia fluxurile de trafic din zonă și le dirijează spre Calea Buziasului) reglementată deja prin acte normative și adminstrative, este ștrangulată, datorită unor interese imobiliare, și transformată într-una cu sens unic!

Acum, tot în ședința CTATU din 8 noiembrie 2022, dar nu la pachet cu PUZ-ul lui Virgil Musta, s-a rediscutat și PUZ-ul de pe strada Mătrăgunei 37-39 (Calea Ghirodei). O documentație în care a fost impusă construirea unei străzi care, conform arhitectului-șef Gabriel Almăjan ”…ar trebui să faciliteze posibilitatea creării unor noi accese la parcelele situate la vest. Adică, la niște anexe și garaje! Plus, să fie o stradă cu… două trotuare, în condițiile în care drumul în cauză, situat pe strada Lăptarilor, lung de aproximativ 200 m, nu de 2 km ca și șoseaua care trece pe sub geamul blocurilor dr. Musta, nu are nicio legătură cu densitatea populației din Zona Ghirodei. Un capăt duce-n bălțile de la Ghiroda, iar celălalt în curțile și casele oamenilor!

Proiectul celor de la SC 5U Stamp SRL, care n-a venit la pachet cu cel al medicului Musta, a fost trântit. Și nici n-a avut parte de același laudatio! Ba din contra, aceiași interlocutori, arhitecții Almăjan și Radoslav, pe rând, au dat de pământ cu PUZ-ul de pe strada Mătrăgunei. Unul, pe motiv că ”este o lege de bun-simț care spune că continuitatea profilului străzilor este esențială. Deci, nu se poate ca strada de jos să aibă un profil și strada cu care se continuă, să fie mai mică”. Iar celălalt, cu o altă strofă din legislație, recitată cu atenția cuvenită: ”Scopul solicitării a fost acela de a menține un prospect la strada Lăptarilor și a menține totuși aceeași secțiune de stradă, conform ordinului care reglementează secțiunile transversale – cu simetrie pe ambele părți, cu trotuare, zonă verde și carosabil”.

Cu riscul de a deveni redundanți, repetăm: decizii contradictorii, în condiții și spețe identice! Nu doar în cazul infecționistului Virgil Musta sau a celor de la Oglinda SA, ci peste tot. Semn că dubla măsură e la loc de cinste în primăria de sticlă a lui Dominic Fritz, când interesul o impune. Și mai ales când vine vorba despre cine știe să bată cel mai bine în poarta celor de la CTATU…

- Advertisement -
Tiberiu Kiss
Tiberiu Kiss
Întreaga responsabilitate a comentariilor lăsate de dumneavoastră vă aparține! Click aici-citeste condiţiile de utilizare ale site-ului www.voceatimisului.ro

3 COMENTARII

  1. ….cred ca tre sa vedeți și de noua vedetă, transferata recent de Dir Sportiv Ruben -ica
    …e unul pe FLORESCU / FLORE, CARE a venit de la TIRENA SCAVI..!!
    …INTERESANT ESTE SA VEDEM DACA PLANGEREA DEPUSA LA DNA PTR acest vârf de atac , se duce la capăt..!
    …cel pe care l-a înlocuit acest Florescu (nea Culita ) știe exact despre care giratoriu se vb în plângerea de la DNA

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore