Robu a reușit ce doar Ceausescu a mai izbutit: să scoată Timisoara în stradă!

- Advertisement -

Încă de la bun început, trebuie lămurit un lucru: DECIZIA Comitetului Local pentru Situații de Urgență Timișoara, de a obliga cetățenii, sa poarte “măști și mănuși”, când folosesc transportul în comun sau când frecventează spatii publice și private închise, ESTE UNA BUNA!

Politistii CURAJOSI au reusit ce nu a facut primaria, in parcarile centrelor comerciale! Adio blocarea rotilor! VIDEO

Am ales majusculele, tocmai pentru ca știm bine ca primarul Nicolae Robu le iubește și le folosește când i se pare ca ideile pe care le comunică, în principal pe Facebook, sunt de-o importanță vitală pentru supușii săi din parohia Timișoarei. De ce sunt timișorenii considerați ca niște supuși? Pentru ca Robu așa ii tratează: nu ii consultă niciodată, ci le comunica doar edictul!

Așa a fost și aseară când, la ora 20, pe pagina personală de Facebook, nu pe cale oficială, întâiul urbei a anunțat norodul ca, peste nici 4 ore, viața lor se va schimba, din nou: “Începând de miercuri, 22 aprilie a.c, pe teritoriul administrativ al Municipiului Timișoara se instituie obligativitatea persoanelor de a purta mască și mănuși pe mijloacele de transport public și în spațiile închise ale structurilor publice și private în care se desfășoară relații cu publicul”.

Acesta este tot textul! Nimic mai mult și nimic mai puțin! Pur și simplu, sec și la obiect, fără nicio fundamentare! Un edict, în toată regula! Delirul a continuat, pentru ca, în intervențiile sale pe mass-media, de la sine putere, Robu a anunțat, în stilul sau caracteristic, și acțiuni punitive asupra tuturor iobagilor celor care nu se supun poruncii sale, chiar dacă amenzile nu sunt prevăzute în edictul municipalității.

Așa cum nu sunt prevăzute nici cele “3 zile de păsuire”, anunțate tot verbal, pana la intervenția zapciilor, meniți sa-i rupă la buzunar pe toți cei care nu respectă hotărârea domnească! Tot pe cale orală, a fost anunțat și faptul că masca poate sa fie “chiar și eșarfă”, vreun batic sau fular!

Ulterior, în cursul zilei de azi, tot verbal s-a anunțat ca amenzile vor fi date în baza Legii 61/1991, dar nu se știe clar, nici acum, cine va întocmi procesul-verbal, atâta timp cât, în perioada stării de urgentă, polițiștii locali au trecut în subordinea MAI. Cu alte cuvinte, dacă e sa privim lucrurile, strict din punct de vedere legal și administrativ, începând de azi, cu toții suntem obligați, conform edictului emis de Robu, sa purtam “măști și mănuși”, în locuri publice închise și pe transportul în comun.

Restul, adică amenda, fularul și cele 3 zile de relaxare au fost doar vorbe, fără nicio acoperire juridică! Ci doar trăiri lăuntrice! Pana azi când primarul Robu a revenit cu “precizări”, instaurând și declarând chiar și “perioada de gratie” de 3 zile, în care oamenii nu vor fi amendați. A lămurit și problema mănușilor, în sensul ca acestea “sa fie curate”! Pe bune?

Strigăt de disperare al unui medic timișorean: Doctorii pleacă în străinătate pentru că STATUL s-a privatizat!

Trei lulele, trei surcele

Așadar, așa cum am spus chiar de la început, decizia, în sine, de a purta măști și mănuși la cumpărături, este una bună. Păcat că e tardivă! Asta e opinia specialiștilor, nu a părerologilor. Când a dat porunca, Robu s-a bazat pe “o constatare” personală, lucru pe care îl și recunoaște:

Constatam ca în fiecare zi se însănătoșesc un număr important de pacienți la Spitalul Victor Babeș din Timișoara, dar, pe de alta parte, apar noi îmbolnăviți. Ne dorim sa ne întoarcem cât mai repede la viata obișnuită și am consideram ca în mijloacele de transport în comun, în spatiile închise în care se desfășoară relații cu publicul, trebuie sa se ia aceste măsuri pentru protecție: masca și mănuși”.

Ce nu spune, însă, întâiul jupân al orașului sunt cifrele care au stat la baza acestei decizii de obligativitate: 400 de cazuri confirmate, 250 de însănătoșiți și 23 de decese! Sunt cifrele chiar atât de alarmante, ca sa obligi peste 350.000 de oameni, de pe o ora pe alta, sa se execute? Nu, evident! Pana și președintele Iohannis a anunțat, azi, “ca măsurile de prevenție, trebuie anunțate din timp și nu cu hei-rup-ul”, declarând ca măștile vor deveni obligatorii, la nivel național, în spatii publice închise, după data de 15 mai a.c.

Adică, peste o luna, nu peste noapte! Pe de alta parte, specialiștii, adică medicii, spun ca decizia primarului este extrem de tardiva. Pe de alta parte, avocații spun ca, așa cum este formulata decizia municipalității, putem bine și frumos sa purtam pe strada, fără sa riscam amenzi, măști venețiene sau măști de gaze sau mănuși de sudura sau mănuși de ski, atâta timp cât termenul “medical” lipsește cu desăvârșire din porunca jupânului!

Ce e cu adevărat trist este faptul ca, deși a instaurat haosul peste noapte, Robu ii mai și cearta pe timișoreni, bătându-le obrazul, “chiar și cu riscul de a nu fi votat”: “…cu respect, va rog frumos, nu mai pretindeți să vă dea Primăria măști, mănuși, dezinfestanți, dispersoare etc! Toate acestea sunt lucruri pe care trebuie să și le procure fiecare, ținând de viața privată a fiecăruia, de sănătatea fiecăruia! Doar în comunism “se dădea”, se dădea umilind dând, să ne aducem aminte, cei ce-am trăit asta, să le facem cunoscut celor ce n-au trăit așa ceva, pt a-i motiva să se păzească de așa ceva!”. Fără comentarii! Absolut halucinant!

Domnia puterii

Pe scurt, decizia lui Robu, în numele sănătății publice, de a instaura obligativitatea de “măști și mănuși”, a fost luată impulsiv și discreționar, atâta timp cât pe piață nu se găsesc nici măști și nici mănuși. Iar acolo unde se găsesc, prețurile nu sunt “ieftine și costa 1, 2, 3 lei…”, ci duble sau triple. Din 8 farmacii vizitate, azi, de reporterul voceatimisului.ro, în zone diferite din oraș, doar doua aveau ceva marfa: una avea doar măști la 5,20 RON bucata, iar cealaltă vindea masca cu 7 lei bucata. In rest, celelalte 6 farmacii nu mai văzuseră de săptămâni bune așa ceva.

In schimb, marii retaileri au profitat de decizia edilului: nu intrai în magazin, dacă nu aveai masca, iar masca ți-o vindeau tot ei la 7 RON bucata. Altii, au scumpit cutiile cu 50 de măști care, pana la intrarea în vigoare a deciziei, aveau preț de raft de 146 RON, acum sunt 290 RON, așa cum e cazul unui magazin din Calea Aradului. Și atunci, nu e normal ca, înainte de a cere ceva cetățenilor, sa te asiguri ca aceștia pot îndeplini porunca? Ca au de unde procura? Ca au cu ce cumpăra?

Robu are dreptate pe un singur palier: când vorbește despre comunism! Și atunci ca și acum, pentru ca nu se găseau produse, specula era în floare. Cine a readus specula, la rang de biznis, în Timișoara? Si, mai mult decât atât, Robu a mai reușit o performanța comunista: sa scoată timișorenii în strada. Nu la revolta, ci la coada la măști și mănuși, în plină pandemie. Toti bătrânii sunt la cozi….

Imaginile și filmarea de mai jos, sunt sugestive!

[responsive_youtube http://www.youtube.com/watch?v=fkxLEG5XZ_Q&feature=youtu.be]

 

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore

Articole asemănătoare

Din aceeași categorie

Categorii Populare