Vocea Timișului va susține permanent adevărul!
AcasăȘtiriAdministrațieRobu este neînduplecat: Coloana Fidelității va fi mutată în Piața Bălcescu

Robu este neînduplecat: Coloana Fidelității va fi mutată în Piața Bălcescu

Publicat in

VOCEA TIMISULUI va susține permanent adevărul mai presus de putere, viitorul mai presus de trecut, cinstea mai presus de confortul financiar, știrea mai presus de editorial și capacitatea de decizie mai presus de diplomația compromisului.

Primarul Timișoarei, Nicolae Robu, a declarat că nu există loc de negocieri în privința mutării Coloanei Fidelității din Cimitirul Eroilor în Piața Bălcescu. Edilul i-a răspuns lui Halasz Francisc, președintele local UDMR,  care, ieri, s-a declarat nemulțumit că centrul istoric al Timișoarei va găzdui „monumentul rușinii”, și l-a acuzat pe Nicolae Robu că nu a anunțat UDMR-ul de această hotărâre de consiliu. Primarul răspunde la nemulțumirile președintelui UDMR, spunând că hotărârea de a muta monumentul a fost luată și nu mai poate fi schimbată, și mai mult ea a fost sprijinită de toți consilierii locali, indiferent de culoarea lor politică. 

Mai departe, Robu s-a arătat conciliant față de UDMR, și a insistat pe crearea unui compromis: „Trebuie să ne comportăm cu toții cu respect unii față de ceilalți, să împărtășim înspre și dinspre ceilalți tot ce vedem bun și să nu avem nici unii dintre noi pretenția de a ne impune în fața celorlalți. Nici majoritatea și nici vreun grup etnic minoritar nu au dreptul să încerce să se impună pentru că așa le-ar plăcea lor. Trebuie să discutăm pe baza de argumente, iar în fața argumentelor, UDMR nu are nici un motiv de nemulțumire.” 

To ieri, Președintele UDMR a contestat valoarea morală a monumentului, care , susținea el, reprezintă o dovadă a prețuirii împăratului Franz Josef pentru timișoreni, după ce aceștia au rezistat în 1849. Halasz Francisc consideră că monumentul primit de Timișoara din partea Vienei este simbolul unui „împărat absolutist și tiran”.

Nicolae Robu i-a răspuns printr-o mică precizare istorică: „Dacă împăratul Franz Iosef ar fi însemnat un lucru negativ pentru maghiarime, nu s-ar fi putut realiza și menține acel parteneriat numit Dualism austro-ungar, perioadă de maximă prosperitate pntru Ungaria, cu Franz Iosef împarat. Pe de altă parte, acel monument pe tot acest parcurs al existenței imperiului, a fost în fața Primăriei vechi, ca acum cineva sa spună că este monumentul rusinii. Timișorenii din acea perioadă era populată de români, sârbi, germani, evrei, maghiari, croați, slovaci s.a.m.d., o mulțime de alte etnii care nu au vrut sa fie ocupate de trupele maghiare. S-au arătat loiali curții imperiale de la Viena. ”

Primarul a specificat nu dorește să intre în conflict cu comunitatea maghiară, față de care are doar respect și prețuire: „E o mârșăvie ca cineva să creeze tensiuni etnice în Timișoara, pe mine nu are nimeni vreun motiv să mă suspecteze de o atitudine șovina vizavi de vreo etnie. Trebuie să ne asumăm istoria așa cum a fost ea, chiar dacă ducem monumentul într-un loc care poartă numele lui Bălcescu un momument care provine de la Franz Iosef aflat pe o platfomă de idei total opusă cu revoluționarii și punem laolaltă niște contrarii ale istoriei comune”,  a mai spus primarul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Ministrul Sănătății a decis schimbarea managerului de la Spitalul Județean Timișoara

În urmă cu câteva minute, ministrul sănătății Alexandru Rafila a semnat schimbarea din funcția...

Comentarii recente

Articole asemănătoare

Povești nemuritoare! Primarul Dominic Fritz se ia la trântă imaginară cu clanul Cârpaci, acum, după ce lupta s-a încheiat și e obligat să aplice...

Cu surle și trâmbițe, ieri, primarul Dominic Fritz a anunțat că municipalitatea a chemat...

Ruben Lațcău a semnat în numele lui Nicolae Robu un contract de dirigenție de șantier

Că useriștii au vise umede, ori de câte ori vine vorba despre Nicolae Robu,...