Vocea Timișului va susține permanent adevărul!
AcasăȘtiriEconomieSăptămâna trecută, francul elvețian a ajuns la maximul ultimelor șapte săptămâni

Săptămâna trecută, francul elvețian a ajuns la maximul ultimelor șapte săptămâni

Publicat in

VOCEA TIMISULUI va susține permanent adevărul mai presus de putere, viitorul mai presus de trecut, cinstea mai presus de confortul financiar, știrea mai presus de editorial și capacitatea de decizie mai presus de diplomația compromisului.

Perioada a debutat cu un curs al euro de 4,4330 lei, urmat imediat de scăderea la un minim de 4,4045 lei, zi în care cotaţiile au scăzut, pentru scurt timp sub pragul de 4,40 lei. Au urmat trei şedinţe consecutive de depreciere pentru leu, la finalul perioadei cursul crescând la 4,4242 lei, într-o şedinţă în care deschiderea s-a realizat la 4,43 lei, peste cotaţia de la închiderea de joi. După atingerea unui maxim de 4,4320 lei, euro a scăzut la 4,42 lei iar ultimele tranzacţii s-au realizat la 4,4220 – 4,4250 lei.

În perioada următoare evoluţia leului va continua să fie influenţată de politicile monetare din zona euro şi SUA. Apropierea momentului în care Rezerva Federală americană va declanşa creşterea dobânzilor va provoca înmulţirea ieşirilor de capital speculativ, implicit deprecierea leului. Pe plan intern, cea mai importantă provocare este reprezentată de menţinerea la Palatul Victoria a echipei PSD. O eventuală schimbare va avea ca efect imediat deprecierea leului, dar fără ca aceasta să fie una de lungă durată. În acest sens, se pare că votul de săptămâna trecută în favoarea senatorului Şova nu a fost recepţionată pozitiv de piaţă, leul nereuşind să preia evoluţia pozitivă din regiune, care a permis forintului sau zlotului să se aprecieze consistent faţă de euro, la valori care se mai înregistrau în urmă cu circa un an şi jumătate.

Cursul dolarului a scăzut de la 4,0791, la începutul perioadei, la 4,0090 lei, în 24 martie, minimul ultimelor circa patru săptămâni, pentru ca la finalul ei media să fie stabilită la 4,2280 lei. Declaraţiile, de acum două săptămâni, ale oficialilor Fed, privind întârzierea, către finalul anului, a creşterii dobânzilor din SUA, care se află de circa şase ani aproape de 0%, au produs aprecierea euro, care în 17 martie a coborât la 1,0458 dolari, minimul ultimilor mai bine de 12 ani.

Perechea euro/dolar a crescut de la 1,0768 la 1,1052 dolari, iar la finalul perioadei tranzacţiile s-au realizat între 1,0801 – 1,0943 dolari, cu piaţa americană închizându-se la 1,0890 dolari.

În piaţa la termen de la Sibiu, euro s-a tranzacţionat pe iunie între 1,0770 şi 1,10 dolari iar uncia de aur cu scadenţa la finalul lunii viitoare la 1.186 – 1.192 dolari.

*Analiza cuprinde perioada 23-27 martie

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Ca-n Poliția Română! Sub nasul agentului Raoul Iacob de la Biroul de Investigații Criminale Timișoara, studenta eminentă Denisa Tîrziu l-a iubit pe un cetățean...

Și, evident, subofițerul Inspectoratului de Poliție Timiș n-a mirosit absolut nimic. Nici că iubita...

Ministrul Sănătății a decis schimbarea managerului de la Spitalul Județean Timișoara

În urmă cu câteva minute, ministrul sănătății Alexandru Rafila a semnat schimbarea din funcția...

Comentarii recente

Articole asemănătoare

Moneda Naţională, una dintre cele mai stabile din Europa

De două săptămâni şi jumătate, moneda naţională este una dintre cele mai stabile din...

Moneda americană a crescut cu 2,5% săptămâna trecută pe piaţa valutară

Decizia Rezervei Federale americane de a menţine nemodificată dobânda, care se află de la...

Francul elveţian a atins minimul ultimelor opt luni

Perioada analizată a fost una pozitivă pentru leu, acesta reuşind să se aprecieze faţă...