Se rupe azi Ucraina? A început cursa pentru Crimeea

Cetățenii din regiunea autonomă a Peninsulei Crimeea vor vota astăzi alipirea regiunii la Rusia. Urnele s-au deschis la ora 8:00 și se vor închide peste 12 ore, la ora 20:00, urmând ca rezultatele să fie anunțate luni dimineață. De acestea însă nimeni nu se mai îndoiește, având în vedere că referendumul este sprijinit de Rusia, și că în Crimeea au fost mobilizate trupe rusești.

Cetățenii Crimeii trebuie să aleagă ca regiunea să se alipească la Rusia, sau să rămână un teritoriu autonom, în interiorul Ucrainei, statut care există din 1992, dar care nu a fost niciodată aplicat. Pe buletinele de vot se vor regăsi 2 întrebări care îi pun pe alegători să aleagă între „reunificarea Crimeii cu Rusia în calitate de membru al Federaţiei Ruse”  și „revenirea Crimeii la Constituţia din 1992 şi la statutul de parte a Ucrainei”.

Pentru ca referendumul să fie luat în considerare, peste 50 % din populație trebuie să voteze. Autoritățile locale nu își fac griji în această privință. Și nici în ceea ce privește rezultatul. Crimeea are o populație formată din 58,5 % cetățeni sau etnici ruși, 24,4% ucraineni, 12,1% tătari. Sondajele de opinie indică rezultatul clar în favoarea Rusiei.

Conform Mediafax, premierul Crimeii, Sergii Aksionov, a declarat astăzi, după ce a votat la Simferopol, că „începe o nouă eră”, și că alipirea la Federația Rusă „este un moment istoric, toată lumea va fi fericită”. Alți alegători, majoritatea cu vârste ce depășesc cu mult 60,70 ani, proruși, și-au declarat și ei încântarea față de revenirea la patria mamă.

Președintele interimar al Ucrainei, Oleksandr Turcinov, a făcut un ultim apel pentru boicotarea referendumului pe care el îl consideră ilegitim, în noapte de dinainte de deschiderea urnelor, susținând că acest demers nu va reflecta adevăratele dorințe ale populației, având în vedere prezența unor trupe militare în zonă, criticând acest „pretins referendum pe care pseudo-puterea marionetă din Crimeea îl organizează sub controlul trupelor ruse”.

Conform Amnesty International, autoritățile rusești au blocat site-urile de opoziție din țară, în timp ce Reuters anunță că ministrul de Externe rus l-a contactat pe omologul său din Statele Unite ale Americii pentru a susține legitimitatea referendumului în contextul legislativ internațional.

Oricare ar fi rezultatul, situația din Crimeea și criza care a izbucnit în Ucraina au afectat grav imaginea Rusiei și relațiile acesteia cu Occidentul, ducând la o stare de fapt pe care mulți o aseamănă Războiului Rece.

sursa foto: www.todayszaman.com

 

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore

Articole asemănătoare

Protest in fata PSD Timis. Oamenii vor sa il trimita pe Dragnea in Rusia

Protest fulger în fața sediului PSD Timiș, astăzi, de...

Armata ucraineană NU RETRAGE armamentul greu din Donbas: Condițiile acordului de la Minsk nu sunt respectate!

Agenția de presă Interfax anunță că Anatoli Stelmah, purtătorul...

Negocierile de la Minsk, la final. Poroşenko şi Putin au ajuns la un ACORD PARŢIAL privind criza din Ucraina

Preşedintele Ucrainei, Petro Poroșenko, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, preşedintele...

Putin a ordonat RETRAGEREA militarilor ruși de la granița cu Ucraina

"Şeful statului l-a însărcinat pe ministrul Apărării să înceapă...
spot_imgspot_img

Din aceeași categorie

Categorii Populare

spot_imgspot_img