Suspenda-l, da-i tara lui Felix si stinge lumina!

- Advertisement -

Iar se vorbeste despre suspendarea lui Traian Basescu. Nici nu s-a terminat povestea suspendarii din vara si auzim iarasi asa ceva. Sincer, incepe sa devina extrem de obositor. Asta cand nu e jenant si ingrijorator.

Va dati seama ce ar insemna o noua suspendare? Pe plan economic, in primul rand. In doua luni cat a durat ultima suspendare, moneda nationala a cazut in hau si am reusit sa ne facem de ras in Europa cu marsul nostru de moment spre modelul Lukasenko. Ala e din Belarus, pentru cine nu stie.

Totusi, cum n-am crezut nici in vara, si acum imi vine greu sa cred ca vor incepe din nou suspendarea. Doar ca, o zic din nou, e foarte posibila.

Sunt unii care se gandesc – cu adevarat, nu doar de dragul retoricii politice – la suspendare, ca sa citez din americani? Foarte multi. La o suspendare foarte apropiata de momentul de fata. Cu acelasi Felix in frunte. Varf de lance, din nou. Oare de ce nu-i spune nimeni din USL sa se opreasca, dat fiind ca mai rau face? Nu stiu, poate nu are nimeni curaj. Revenind la suspendere, au sanse? E de discutat aici.

Suspendarea e dificila din punct de vedere tehnic, dupa ce Curtea Constitutionala si-a reluat atributiile de a se putea opune unei eventuale suspendari. Sigur, USL poate sa i le ia din nou, prin alta ordonanta de urgenta.

Apoi, daca se mai modifica asa cum deja a propus un deputat PSD, legea referendumului, si se scoate pragul de prezenta la referendum, s-ar putea sa fie mult mai usor. Din nou, vom depinde doar de interventia Comisiei Europene. Care s-ar putea sa fie mult, mult mai dura in momentul de fata.

Care sa fie motivul, ca doar se gaseste cate unul la orice face sau nu face Basescu? Eventualul refuz de a-l numi premier pe Victor Ponta. Sper ca Traian Basescu va fi totusi logic si-l va numi pe Victor Ponta premier in cazul in care USL ia peste 50% din voturi. Sau chiar si daca ia, sa zicem, 49%. Nu-i va conveni, dar ar trebui sa o faca, daca vrem stabilitate politica.

Am vazut la Romania TV un presupus plan prin care Traian Basescu ar fi suspendat de Parlamentul care tocmai isi termina mandatul, Crin Antonescu devine interimar, il numeste premier pe Victor Ponta, iar Parlamentul investit in functie dupa alegerile din 9 decembrie renunta la suspendare. Toata lumea e fericita.

Sunt ingrozit si de treaba asta, pana unde poate ajunge povestea, bataia de joc a suspendarii. Astia suntem.

Suspendare, cum ar fi a treia oara?

A doua suspendare a lui Basescu, cea din vara, a avut consecinte grave pentru Romania. Am pierdut sume uriase din deprecierea monedei. Apoi, mai sunt banii pe care i-am pierdut prin faptul ca nu s-a guvernat in timpul in care Traian Basescu a fost suspendat. Si cei pe care i-am pierdut pentru ca am speriat investitorii.

Ca sa nu mai vorbim de cat am pierdut la capitolul politic, la increderea pe care ar trebui sa o aratam ca tara. „Noua democratie” romaneasca s-a facut de ras in toata Europa.

Am scapa mai ieftin acum? Deloc. Ar fi tragic. Daca Europa si economia ne-au iertat asta vara, acum consecintele pot fi mult mai dureroase pentru noi.

Da, alternativa e mai mult Felix

Am multe sa-i reprosez lui Traian Basescu, insa, in momentul asta, scena politica ar deveni un cosmar daca ar fi schimbat din functie. Prea multi dubiosi ar ajunge sa aiba absolut toate butoanele din tara asta, incepand cu Dan Voiculescu si jenantele lui Antene.

Veti spune ca deja Dan Voiculescu are o influenta foarte puternica, dat fiind ca e la guvernare. Nu e acelasi lucru. Cand ai presedintele, inseamna ca ai tot. Nu mai exista o contrapondere adevarata.

Presedintele – asa cum e el – si Justitia sunt singurele care pot modera puterea amenintatoare pe care se profileaza ca o va avea USL dupa alegerile din 9 decembrie. Despre asta e vorba. Despre echilibrul puterii, care nu-i lasa pe unii sa devina atat de puternici incat sa faca ce le trece lor prin cap.

Mai ales cand „unii” ii include pe Dan Voiculescu, Liviu Dragnea, Viorel Hrebenciuc si asa mai departe. Cand USL va avea tot, noi ca tara vom avea o mare problema.

O.T.

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore

Articole asemănătoare

Din aceeași categorie

Categorii Populare