Ţie de ce îţi place Timişoara ?

- Advertisement -

Mie îmi place Timişoara pentru premierele sale. Îmi place şi Bega, în speranţa că în viitor o vom vedea mai curată şi, conform promisiunilor, navgiabila din nou. Îmi place Timişoara pentru că a fost primul oraș al monarhiei habsburgice ce se poate lăuda cu iluminarea cu gaz a străzilor. Îmi place Timişoara pentru spectrul culturilor fuzionate. Pentru Bastionul Maria Theresia.

Îmi place Timişoara pentru Piaţa Victoriei, unde, sub pătura timpului, încă dăinuie lozincile revoluţionarilor şi gustul libertăţii proclamat pe 20 decembrie. Pentru Opera Naţională Română, unde încă din secolul XVIII-lea, sălile de spectacol erau pline până la refuz. Pentru arhitectură falnică din Piaţa Operei, unde ţi se ridică în faţa ochilor clădiri impregnate de istorie şi culoare. Îmi place Timişoara pentru podul unde fiecare lacăt ascunde o poveste de iubire. Pentru peisajul nocturn conturat de bisericile din pieţele Traian, Bălcescu şi Elisabetin. Pentru cea mai veche fabrică de bere de pe teritoriul actual al României. Îmi place Timişoara pentru fenomenul ocico. Pentru Poli, pentru stadionul 1 Mai/ Dan Paltinisanu. Pentru TmBase (R.I.P.), Plai, JazzTM şi StudentFest.  Îmi place Timişoara pentru Johnny Weissmüller, Herta Müller şi Ana Blandiana. Pentru că aici au fost tipărite paginile primului ziar de pe teritoriul României. Pentru platoul tradiţional de la Muzeul Satului Bănăţean.

Îmi place Timişoara pentru multitudinea de artişti care păstrează proaspăt şi bogat patrimoniul cultural. Pentru gastronomie, pentru clătite bănăţene rumenite, pentru piure de crumpi cu compot, pentru gomboti şi krofne. Pentru fântână arteziană, cunoscută în memoria colectivă a timişorenilor drept fântâna “la peşti”. Îmi place Timişoara pentru acordurile rock ale trupei Phoenix. Pentru campania „Verde pentru biciclete”. Pentru arta stradală ce dă viaţa câtorva ziduri goale. Îmi place Timişoara pentru serile de vară călduroase la o bere „Sub pod”. Pentru festivalul de scurt-metraje, Timishort. Pentru candidatura la titlul de Capitală Culturală Europeană.

Îmi place Timişoara chiar şi în şantiere, îmi place indiferent că e Timişoara, Cimișoara, Temeschwar, Temesvár,Temišvar, sau Timišvár.

sursa foto: Eye in the Sky

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore

Articole asemănătoare

Din aceeași categorie

Categorii Populare