Traditii si obiceiuri de ziua Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavril

- Advertisement -

Traditii si obiceiuri de ziua Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavril 1Pe 8 noiembrie, in fiecare an, crestin ortodocsii sarbatoresc ziua Arhanghelilor Mihail si Gavril, despre care se spune ca ar fi capeteniile ingerilor.

In sambata de dinaintea sarbatorii Arhanghelilor Mihail si Gavriil se dau pomeni de sufletul mortilor, ziua numindu-se „Mosii de Arhangheli”.

Atunci, se aprind lumanari atat pentru oamenii in viata, cat si pentru cei disparuti fara lumanare. In aceasta zi, fiecare om trebuie sa aprinda o lumanare care ii va fi „lumina de veci” de dincolo.

In calendarul popular, Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril sunt perceputi ca niste fiinte divine, intotdeauna prezente in viata oamenilor, veghind din ceruri si, mai ales, de pe pamant, asupra muritorilor, arzandu-le pacatele marunte si avand grija ca sufletele lor sa fie curatate de greseala cu prilejul posturilor si rugandu-se la Dumnezeu pentru ei.

Arhanghelul Gavriil a fost cel trimis de Dumnezeu la Fecioara Maria sa-i vesteasca taina cea mare a intruparii Domnului nostru Iisus: „Bucura-te, Marie, cea plina de har, Domnul este cu tine. Binecuvantata esti tu intre femei si binecuvantat este rodul pantecelui tau, Iisus.”

In traditia romaneasca se crede ca Arhanghelul Mihail poarta, uneori, cheile Raiului, dar si ca este un luptator infocat impotriva diavolilor. Adesea se alatura Sfantului Ilie, cand acesta tuna si trasneste, sau oranduieste grindina cu tunul. Arhanghelul Mihail vegheaza bolnavii, la cap, cand le este dat sa moara si la picioare, daca le este sortit sa mai traiasca. Ca si sfantul Haralambie, Arhanghelul Mihail tine ciuma in frau.

In viziunea populara, arhanghelii sunt patronii casei, ard pacatele omenesti si purifica, prin post si rugaciune, constiintele. Se crede, de asemenea, ca acestia ii insotesc pe oameni pe tot parcursul vietii, de la nastere si pana la moarte, rugandu-se neincetat lui Dumnezeu pentru sanatatea lor.

In ceea ce priveste vremea, 8 noiembrie este zi de hotar intre toamna si iarna. Acum, iarna este slobozita putin cate putin si nu dintr-o data. Traditia populara spune ca intre sarbatoarea Arhanghelilor si Craciun trebuie sa existe trei-patru zile calde, senine, luminoase, numite „vara iernii”.

In zonele de munte, cei doi Arhangheli erau considerati ocrotitori ai oilor. De ziua lor, cand ciobanii sarbatoreau „napustitul aretilor”, adica slobozitul berbecilor intre oi, pentru imperechere, faceau turte mari, din malai, pe care le aruncau in mijlocul oilor. Daca turta pica pe pamant cu fata in sus, anunta o primavara fertila, cu multi miei. Turta picata cu fata in jos prevestea oi sterpe, fara rod.

Pe 8 noiembrie, de ziua Arhanghelilor, nu se lucreaza, nu se face treaba, cei care nu se supun acestei interdictii urmand sa aiba parte de chin mare la vremea mortii. Oamenii trebuie sa mearga la biserica, sa aprinda lumanari, sa se roage pentru belsug si sanatate.

La multi ani, cu sanatate si belsug celor peste 1,3 milioane de romani care poarta numele Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavril, sarbatoriti astazi!

O.T.

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore

Articole asemănătoare

Obiceiurile românilor cu ocazia ”Adormirii Maicii Domnului”

Primul lucru pe care femeile îl fac în dimineața...

Tradiţii şi obiceiuri pur bănăţene de Paşte

În zona Banatului, cea mai importantă zi este considerată...

Tradiţii de Anul Nou din inima Banatului

Perioada sărbătorilor de iarnă este una presărată cu obiceiuri...

Sărbătoarea Paştelui – datini şi tradiţi

 Sfintele Paşti cea mai importantă sărbătoare a creştinătăţii simbolizează,...

Obiceiuri de Ziua Mortilor

Noaptea de 1 noiembrie sta sub semnul luminii. Cu...

Traditii si obiceiuri de Sfanta Parascheva, facatoarea de minuni

In fiecare an, la 14 octombrie, crestin-ortodocsii cinstesc moastele...
spot_imgspot_img

Din aceeași categorie

Categorii Populare

spot_imgspot_img