Cele mai citite articole în ultima săptămână

Din aceeași categorie

Traditii si obiceiuri de Sfanta Parascheva, facatoarea de minuni

Vocea Timișului va susține permanent adevărul!

In fiecare an, la 14 octombrie, crestin-ortodocsii cinstesc moastele Sfintei Parascheva.

Pentru a o sarbatori cum se cuvine, la Iasi merg zeci de mii de pelerini din toate colturile tarii, dar si crestin-ortodocsi de peste hotare, din Republica Moldova, Rusia, Grecia, Bulgaria si care, indiferent de vreme, stau rabdatori la cozi kilometrice din dorinta de a se ruga pentru cateva secunde la sfanta sa racla.

Ziua de 14 octombrie, care marcheaza mijlocul toamnei, sfarsitul verii lui Mihai (Mioi), are semnificatii deosebite, care se regasesc in calendarul popular si care, in lumea satului, inca sunt bine cunoscute.

In popor, Sfanta Parascheva e perceputa ca fiind „mare la trup si urata la chip”, dar cu un suflet bun, pentru ca-i fereste pe oameni de boli, grindina, trasnet si pe copii ii apara de deochi. De aici, de la aceasta perceptie nu prea magulitoare, Sfintei Parascheva i se mai spune si Sfanta Vineri, zi de post, de unde si expresia populara „Lunga ca o zi de post”.

Pe 14 octombrie, se ingroapa vara, de la aceasta data nemaiexistand temperaturi mari, de vara, asa cum au fost de curand, si toamna, cu toate ale ei, bune sau mai putin bune, pune stapanire peste intreaga fire.

Fetele tinere trebuie sa tina Ziua Sfintei Parascheva, pentru a fi cinstite asa cum a fost ea. La sate, se fac focuri in curte pentru a alunga spiritele rele.

Credinciosii care, din diferite motive, nu ajung la Iasi merg la bisericile sau manastirile din apropiere sa se roage pentru sanatate, bunul mers al vietii si pentru inlaturarea necazurilor si fac pomeni pentru mortii care nu-si gasesc linistea, adica pentru aceia care au murit fara lumanare si au fost ingropati fara preot.

Gospodarii care pot si au cu ce fac, in aceasta zi, masa mare, cu bucate alese sa manance si cei saraci. In aceasta zi, nu se servesc, insa, poame cu cruce, nuci si castraveti.

In dimineata zilei de 14 octombrie, ciobanii trebuie sa verifice felul in care au dormit oile. Daca stau gramada, e semn ca va fi iarna grea, geroasa. Daca sunt imprastiate, iarna va fi blanda. Si, daca de Sfanta Parascheva nu ploua, atunci iarna va veni curand.

In credinta populara se spune ca, asa cum va fi ziua de 14 octombrie, la fel va fi si Ziua Sfantului Dumitru, pe 26 octombrie, dar si celelalte sarbatori de peste an. De asemenea, se mai spune ca, daca frunzele copacilor ingalbenesc si cad repede, este semn ca anul care vine va fi roditor.

De Sarbatoarea Sfintei Parascheva, ciobanii nu trebuie sa ciopleasca nimic sa nu le iasa mieii tarcati. De-acum, turmele de oi se pregatesc pentru iernat, se implineste sorocul ciobanilor, vacarilor si pandarilor si se fac angajari noi pentru anul care urmeaza; berbecilor li se da voie printre oi, pentru prasila. In multe zone din tara se organizeaza iarmaroace de toamna, unde se valorifica produsele oilor.

- Advertisement -
Tiberiu Kiss-Radu Constantin
Tiberiu Kiss-Radu Constantin
Întreaga responsabilitate a comentariilor lăsate de dumneavoastră vă aparține! Click aici-citeste condiţiile de utilizare ale site-ului www.voceatimisului.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore