Vocea Timișului va susține permanent adevărul!
AcasăȘtiriEvenimentZiua Mondială FĂRĂ TUTUN se sărbătorește mâine, la Timișoara

Ziua Mondială FĂRĂ TUTUN se sărbătorește mâine, la Timișoara

Publicat in

VOCEA TIMISULUI va susține permanent adevărul mai presus de putere, viitorul mai presus de trecut, cinstea mai presus de confortul financiar, știrea mai presus de editorial și capacitatea de decizie mai presus de diplomația compromisului.

Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Timiş organizează cu ocazia Zilei Mondiale fără Tutun, care are loc an de an pe data de 31 mai, activităţi de informare, sensibilizare și conştientizare în mediul şcolar sau în comunitate, activităţi de petrecere a timpului liber şi de formare de abilităţi.

Pentru Ziua Mondială Fără Tutun 2015, OMS face apel către toate țările, de a lucra împreună pentru a reduce/stopa comerțul ilicit cu produse din tutun, acesta fiind o prioritate la nivel mondial a tuturor sistemelor de sănătate, juridice şi economice, de guvernare și de luptă împotriva corupției. Consumul de tutun ucide aproape 6 milioane de oameni în fiecare an, dintre care mai mult de 600.000 sunt nefumători.

În calitate de coordonator naţional al politicilor publice în domeniul reducerii cererii şi ofertei de droguri, ANA susţine, prin demersurile sale, organismele internaţionale cu rol similar. În acest context, CPECA Timiş derulează o serie de activităţi pentru marcarea Zilei Mondiale fără Tutun. Aceste activități au demarat în data de 27 mai 2015, când, la Librăria Cărtureşti s-a desfăşurat o activitate interactivă, în parteneriat cu Penitenciarul Timişoara. La aceasta au participat elevi, studenţi şi persoane aflate în stare privativă de libertate, care s-au implicat activ în jocuri prin intermediul cărora au conştientizat efectele fumatului, factorii de risc şi factorii de protecţie, modalităţile de renunţare la fumat.

În aceată perioadă, toți beneficiarii CPECA Timiş, care au accesat serviciile de asistenţă, au participat la o activitate de grup, pe parcursul căreia au fost dezvoltate abilităţi pentru renunţarea la fumat. De asemenea, specialiştii CPECA Timiş participă la activităţi de informare, sensibilizare și conştientizare în unităţile de învăţământ din judeţul Timiş, sens în care, sunt organizate activităţi informative şi interactive, prin intermediul cărora elevii vor conştietiza consecinţele negative ale fumatului.

CPECA Timiş, în parteneriat cu Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Timiş şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Timiş, cu susţinerea Consiliului Judeţean Timiş şi a Primăriei Timişoara, va desfăşura, în data de 3 iunie 2015, la Sala Polivalentă CSS Bega Timişoara, o competiţie de volei mixt. Prin intermediul acesteia, vor fi promovate alternativele sănătoase de petrecere a timpului liber, fără tutun.

Conform celor mai recente studii în domeniu, au reieşit următoarele date privind fumatul produselor din tutun:
• Prevalenţa fumătorilor în România este de 27%, iar restul de nefumători sunt expuşi permanent şi devin fumători pasivi atât la locul de muncă, cât şi în spaţiile publice şi acasă, plătind tribut similar cu fumătorul activ din punctul de vedere al sănătăţii (Studiul GATS 2011).
• Pentru jumătate din fumători cu vârsta peste 45 de ani sunt înregistrate decese din cauza diferitelor boli induse sau accelerate de fumat
• Românii sunt cei mai mari fumători pasivi dintre cetățenii europeni: doar 38% raportează că niciodată sau aproape niciodată nu sunt expuși la fum de tutun la locul de muncă, față de media europeană de 72%, deși de 7 ani legea permite fumatul la locul de muncă doar în camere special amenajate, separate și izolate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Pe față! Primăria Giroc s-a luptat din greu să legalizeze intabularea caselor înșiruite din extravilan ale SC Minda & Mimo SRL, în ciuda deciziei...

Povestea de azi este una extrem de simplă și își are începuturile în primăvara...

Ca-n Poliția Română! Sub nasul agentului Raoul Iacob de la Biroul de Investigații Criminale Timișoara, studenta eminentă Denisa Tîrziu l-a iubit pe un cetățean...

Și, evident, subofițerul Inspectoratului de Poliție Timiș n-a mirosit absolut nimic. Nici că iubita...

Ministrul Sănătății a decis schimbarea managerului de la Spitalul Județean Timișoara

În urmă cu câteva minute, ministrul sănătății Alexandru Rafila a semnat schimbarea din funcția...

Comentarii recente

Articole asemănătoare

Prinsi la fumat in statiile mijloacelor de transport in comun, in piete sau parcuri, la Timisoara

Peste 400 de sancțiuni pentru fumat în spații interzise au fost aplicate de polițiștii...

Fumatul, viciu de lux in Timisoara. Cu cat au fost amendați peste 500 de fumători

Interdicția de a fuma în spatii publice nu e tocmai pe gustul fumătorilor din...

OMS face un nou bilanț al Ebola, în lume: 7.693 morţi din 19.695 de bolnavi

În Sierra Leone, sunt înregistrate 2.655 de persoane decedate din totalul de 9.203 de...