Altfel! Iată un cuvânt care a fost folosit cu obstinație și îndârjire patriotică de către USR, până ce locuțiunea adjectivală și-a pierdut valoarea! Altfel de oameni, altfel de politică, altfel de administrație, altfel de concursuri publice, altfel de licitații, o altfel de viziune… toate altfel decât partidele… vechi și corupte! Cu timpul, realitatea a demonstrat, însă, că totă gargara anti-sistem, practicată de oamenii noi, nu reprezintă altceva decât populism, ipocrizie și demagogie ieftină. Și, ca să rămânem pe portativ, nimic… altfel, ci exact aceeași poezie râncedă și sulfuroasă care, în ultimii 30 de ani, a tot fost recitată și reciclată de clasa politică… veche și autohtonă.
Acum, să le luăm în ordine! Azi, nu mai e niciun secret pentru absolut nimeni că, în ciuda pozițiilor publice dichisite și triumfaliste, primarul Dominic Fritz nu a livrat nimic la capitolul – altfel de oameni! Edilul Timișoarei nu a pus la bătaie, în interesul comunității, așa cum a promis, nici specialiști desăvârșiți și corecți și nici experți în administrație sau în managementul unor societăți cu capital de stat!
Așa cum s-a demonstrat de zeci de ori, toată expertiza umană a USR Timiș a fost valabilă doar pe hârtie, în CV-uri, în postări pe Facebook sau în discursuri publice! În rest, un dezastru total, nici vorbă de înțelepți și soluții miraculoase la nevoile timișorenilor!
Și supereroii prezentați de întâiul urbei, la scenă deschisă, și acoperiți cu laurii învingătorilor, când nici nu se apucaseră încă de lucru, au fâsâit rând pe rând! Bucată cu bucată, în șir indian! Cert e că USR-ul lui Dominic Fritz a pornit cu stângul în ceea ce privește resursa umană de partid!
L-a propulsat pe poziția nr. 1 la Senat pe Raoul Trifan, un personaj literalmente șters, despre care presa a demonstrat, dincolo de orice dubiu, că și-a falsificat CV-ul, mințind că are studii superioare, chiar și în fața propriilor colegi de partid. Când, de fapt, cea mai mare realizare a parlamentarului Raoul Trifan a fost titlul de campion național… la un joc de cărți cu creaturi fantastice, așa cum au dezvăluit colegii de la Renașterea bănățeană.
După acest episod sinistru și dezamăgitor, de pe urma căruia senatorul Trifan a rămas, pe loc, în Parlamentul României, Primăria Timișoara, sub bagheta magicianului Dominic Fritz, a dat drumul la o salbă întreagă de… altfel de concursuri pentru… altfel de oameni!
Din nou, tot mass-media a semnalizat pseudo-concursurile pentru ocuparea funcțiilor de șef de cabinet și city-manager, adjudecate miraculos și cu totul întâmplător de către doi useriști, în ciuda interesului planetar și cu peste 300 de CV-uri, sosite și de prin insule exotice, așa cum se lăuda, în mod public, edilul Timișoarei: Dan Reșitnec și Mihai Creiveanu. A urmat, mai apoi, concursul trucat pentru o altă useristă, menită să ocupe funcția de grădinar-șef al municipiului – Ioana Raluca Bedelean!
Aici, a fost cu ghinion pentru primăria de sticlă a lui Dominic Fritz căci instanța de judecată a anulat concursul! În schimb, dosarul penal, deschis de către IPJ Timiș, sub coordonarea procurorilor, pe subiectul măsluirii examenului public de grădinar-șef, merge mai departe.
Așa cum, în oglindă, merge și cercetarea penală în cazul Alexandrei Rigler de la USR, înfiptă la conducerea Centrului de Proiecte Timișoara, în urma unui… altfel de concurs public! Și, nu în cele din urmă, în aceeași notă de transparență publică, exact ca în cea a Ioanei Bedelan și Alexandrei Rigler, se înscrie și examenul public al nu mai puțin celebrei useriste Cătălina Jahn, instalată în linia a doua de la SC Piețe SA, structură aflată în subordinea administrației lui Dominic Fritz.
O altfel de viziune
De data aceasta, una urbanistică! Și revoluția bunei guvernări, așa cum a promis-o Dominic Fritz, cel puțin în cazul realizării noului Plan Urbanistic General (PUG) al Timișoarei, și-a pus toate speranțele, evident, tot într-un… altfel de concurs public! Și-a fost cu noroc pentru useristul Titus Gabriel Almăjan care, în urma unui examen transparent, a fost desemnat arhitect-șef al Primăriei Timișoara.
Acum, nici nu mai contează că rezultatul final și identitatea fericitului câștigător au circulat pe forumurile publice cu fix două luni înainte de data susținerii probelor publice și toate, fără nici o excepție, îl dădeau învingător pe alesul lui Dominic Fritz! Cu nume și prenume, cu afiliații, motivații, interese de grup și încrengături socio-profesionale!
De reținut e faptul că, imediat după ce va livra public noul PUG al Timișoarei, există semnale serioase că arhitectul-șef Titus Gabriel Almăjan va părăsi corabia lui Dominic Fritz și că poziția sa publică va fi preluată, prin transfer, de omologul său de la Alba Iulia, useristul Alexandru Damian.
Una peste alta, azi, interesele de grup ale întâiului urbanist al Timișoarei și… o altfel de viziune urbanistică gravitează, cu preponderență, în jurul firmei sale de casă – SC ATG Studio SRL! Și, mai apoi, aceeași viziune se aplică și în cazul altor useriști de frunte: consilierului local Răzvan Negrișanu, șeful Comisiei de Urbanism din cadrul PMT, care are tangență cu interesele și portofoliul de proiecte al SC RD Sign SRL și, nu în ultimul rând, și al fostului consilier personal al lui Dominic Fritz, arhitectul Rudolf Graf, diriguitor al SC Vitamin Architects SRL.
Din date publice, din momentul în care a ajuns arhitect-șef al Timișoarei, PUZ-urile au dat buzna la ușa biroului de proiectare SC ATG Studio SRL. Diferențele între anii 2021–2022 versus 2011–2020, pe când arhitectul Titus Gabriel Almăjan era doar un freelancer, sunt unele absolut semnificative: scor 7-3! Mai exact, 7 PUZ-uri în 2 ani și 3 urbanizări în 10 ani!
Semn că, fără managementul său, societatea pe care a fondat-o, recte SC ATG Studio SRL, rupe nori și balanțele contabile! Oricum, chiar și viziunea tehnică a arhitectului-șef al Timișoarei a suferit schimbări, față de coeficienții de construibilitate, pe care-i propunea ca simplu urbanist, înainte de anul 2020.
Pe atunci, modificările aduse reglementărilor din Planul Urbanistic General (PUG) asupra procentului de ocupare al terenului (POT) se stabileau prin Planul Urbanistic de Detaliu (PUD), iar restul se reglau prin Planurile Urbanistice Zonale (PUZ). Acum, arhitectul Almăjan are… o altfel de viziune. Una pe dos!
Și asta s-a văzut imediat după aprobarea, prin HCL Timișoara nr. 365 din 26 iunie 2022, a mult trâmbițatei Strategii de Dezvoltare Teritorială Urbană – Masterplan Timișoara Nord. Măcar acum, după ce primarul Dominic Fritz a ridicat ode în metru antic monumentului de urbanizare din nordul municipiului, apar și beneficiarii reali ai urbanizării.
Desigur, așa cum rezultă din date publice, chiar sub bagheta magică a S.C. ATG Studio S.R.L: P.U.Z – Zonă rezidențială și funcțiuni complementare, str. Grigore Alexandrescu, Timișoara. Documentația – poate fi vizualizată pe site-ul oficial al Primăriei Municipiului Timișoara, secțiunea „Aviz de Oportunitate / Studii de Oportunitate informare 2022”. Așa se face că zone întregi, prevăzute inițial pentru case, se vor umple cu blocuri la Timișoara! Ca să aibă o pâine albă de mâncat Sc ATG Studio SRL, societatea de suflet a arhitectului-șef Titus Gabriel Almăjan.
O altfel de administrație publică
Cel puțin până acum, de departe, cea mai mare piatră de moară, atât la piciorul USR Timiș, cât și la glezna lui Dominic Fritz, este legată de Colterm. Și, la cum bate vântul, Societatea de Transport Public Timișoara (STPT) se îndreaptă, încet dar sigur, în aceeași direcție!
Acum, având în vedere situația dezastruoasă și fără ieșire în care a ajuns fosta regie de termoficare a municipalității, e clar pentru toată lumea că poezia lui Dominic Fritz, legată de viceprimarul Ruben Lațcău, specialistul USR care are soluții salvatoare pentru Colterm și la ora 3 dimineața, nu e altceva decât… o altfel de minciună! Una frumos ambalată care, la finalul lunii, mai mult ca sigur, se va dezintegra!
Deși, doar din motive electorale, administrația Fritz se încăpățânează să nu-i anunțe funeraliile și decesul, e clar pentru toată lumea că, azi, Colterm e și îngropat, deja! Și, mai mult ca sigur, la data de 28 aprilie a.c., zi în care expiră termenul legal pentru achiziționarea certificatelor verzi, fără nicio șansă de a fi cumpărate, toată administrația locală se va aduna la capul fostei regii de termoficare a Timișoarei! Cu lumânări!
Mai ales că, între timp, așa cum rezultă din informații de data recentă, pe data de 10 martie a.c., Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA) a refuzat să acorde un sprijin financiar de 100.000.000 RON către Primăria Timișoara, bani necesari achiziționării certificatelor EUA, aferente anului 2022.
Refuzul a venit din zeci de motive, absolut pertinente! În primul rând pentru că, nici când a solicitat un colac de salvare de la statul român, municipalitatea nu a fost în stare să precizeze câte certificate verzi a achiziționat deja și nici câte vor fi cumpărate din surse proprii, până la data de 28 aprilie 2023. Mai apoi, pentru că bugetul MDLPA nu poate susține cu sume de bani cumpărarea de certificate EUA!
Și, nu în ultimul rând, deoarece orice schemă financiară, venită de la bugetul consolidat către Colterm, este considerată ca fiind ajutor de stat și sancționată de UE, dacă compensațiile către agentul economic au depășit plafonul anual de 15 milioane de euro, așa cum prevede legislația europeană. Și, în fiecare an, sumele au fost… depășite!
Așa că, nu degeaba, pe data de 13 aprilie a.c, consorțiul Alfa & Quantum Consulting – Maestro – Insolvein, entitatea juridică care se ocupă de insolvența Colterm, a solicitat administrației Dominic Fritz să nu mai tragă de timp, să lase dușmanii imaginari, să-și onoreze promisiunile publice, să convoace o ședință extraordinară de Consiliu Local, să aprobe pierderile tehnologice induse aferente anului 2022 ale Colterm – în valoare de 92.112.073 RON (plus TVA), să își respecte obligațiile și să plătească, cel târziu până la data de 25 aprilie 2023, jumătate din pierderile tehnologice… într-o singură tranșă și să-și achite factura restantă de 21.440.022 RON ce rezidă din diferențele de preț la energia termică, livrată populației pe luna martie 2023.
O altfel de schemă
Și ca totul să fie roz, chiar dacă nu a făcut public anunțul, la începutul anului 2023, Primăria Timișoara a luat la cunoștință despre Decizia nr. 146 a Consiliului Concurenței care, după o investigație proprie, a constatat ca UAT Timișoara, sub bagheta lui Dominic Fritz, a încălcat prevederile legale în cazul SC Total Waste Management SRL și SC Greentech SA.
Practic, doi operatori economici autorizați pentru desfășurarea activității de preluare prin achiziție a deșeurilor de ambalaje de la populație despre care Consiliul Concurenței a concluzionat că au fost limitați în exercitarea actelor de comerț pe raza municipiului Timișoara, în sensul că administrația locală a favorizat un alt operator de salubritate, prin extinderea unui drept exclusiv în legătură cu servicii ecologice!
Așa că, e cât se poate de limpede că, în ciuda poveștilor dichisite din spațiul public, administrația lui Dominic Fritz nu e deloc ceea ce se chinuie să pară! Nu e nicio… altfel de administrație și nicio altfel de clasă de premianți cu coronițe! Și nici măcar nu e formată din… altfel de oameni! În schimb, administrația lui Dominic Fritz a reușit un lucru mare: să întărească ideea că Dumnezeu e șeful la ironii!
Bun articol, confirma cu dovezi ceea ce cu totii stiam :
Stim cu totii ca alt mandat DoNimic nu prinde, usr-ul a fost batut cu proprile arme media de hAur si e varza in sondaje, incapacitatea lor si minciuna se rasfrange si asupra comunelor din periurban ( desigur BUGarin are meritul lui deosebit , e la fel de varza ) . Vor schimba cativa barca in alte partide inainte de alegeri incat sa mai ramana la ciolan si in rest… usr-ul va disparea si noi am pierdut 4 ani din viata. Speram ca dupa cei 4 ani ai lor de infruptare sa vina si 4 ani de cercetare, cu finalizare desigur.
PS : nu ati vrea sa schimbati ferestruica asta cu negru pe alb? Doare retina…
S-a rezolvat cu ,,ferestruica”. 🙂