Şomaj pe creştere şi speranţe „timide” de relansare a producţiei industriale în UE

- Advertisement -

procente graficeRezultatele publicate astăzi la nivelul zonei euro arată că şomajul rămâne o problemă majoră, dar sunt câteva semnale timide ce încurajează aşteptările de îmbunătăţire a situaţiei economice începând cu anul viitor.

„Situaţia şomajului în zona euro şi în UE rămâne îngrijorătoare, dar constatăm câteva semnale pozitive în ceea ce priveşte evoluţia industriei celor mai mari economii din regiune, care au influenţe majore asupra UE în ansamblul său”, a declarat Cosmin Enache, Director de Operaţiuni al casei de brokeraj (SSIF) Equity Invest, singura companie românească ce a devenit formator de piaţă pe piaţa extrabursieră de Contracte pentru Diferenţă (CFD-uri).

Şomajul – rezultatele publicate astăzi

Astăzi EUROSTAT a revizuit în scădere cifrele anterioare privind şomajul din zona euro în luna aprilie (de la 12,2% la 12,0%) şi a publicat rezultatele pieţei muncii pe luna mai, când rata şomajului a fost 12,1%, în creştere faţă de nivelul (revizuit) de 12,0% din aprilie. Cea mai mică rată a şomajului, de doar 4,7%, a fost în Austria, în timp ce, la polul opus, Grecia şi Spania au condus clasamentul cu rate ale şomajului de peste 25%. România s-a poziţionat sub media şomajului înregistrat la nivelul UE, înregistrând o rata de 7,5%. „De asemenea, nu trebuie omisă problema privind inversarea piramidei vârstelor cu care Europa se confruntă, evoluţia înregistrată la nivelul pieţei muncii punând o presiune şi mai mare pe bugetele de asigurări sociale ale statelor membre”, a mai precizat Enache.

Producţia industrială din Germania şi Franţa dă speranţe zonei euro, dar semnalele sunt încă timide

Rezultatele publicate pe parcursul lunii iunie indică o scădere a producţiei industriale la nivelul zonei euro, la nivelul de 0,4% în aprilie faţă de 0,9% anterior, dar, în pofida scăderii sectorului industrial la nivelul celor 17 state membre euro, Germania a înregistrat un avans considerabil de 1,8% în aprilie, depăşind 1,2% avans în martie, iar în Franţa avansul de 2,2 % s-a poziţionat peste scăderea de 0,6% înregistrată în martie. „Astfel, observăm recent o oarecare revitalizare a sectorului industrial la nivelul celor mai importante două state ale zonei monetare unice (Germania şi Franţa reprezentând peste 50% din PIB-ul zonei euro), evoluţiile pozitive înregistrate în SUA în ultima perioadă reprezentând un motiv important, întrucât Statele Unite sunt cel mai important partener comercial pentru UE”, a adăugat Cosmin Enache.

La nivelul indicatorului de sentiment economic Purchasing Managers Index (PMI) pe zona euro, în luna iunie s-a observat o îmbunătăţire uşoară la nivelul de 48,8, de la 48,7 anterior, însă acesta rămâne în continure sub limita dintre contracţie şi expansiune. În ceea ce priveşte indicatorii PMI privind sectorul manufacturier din principalele economii din regiune, aceştia indică în continuare contracţie; în Italia şi Franţa evoluţia lor a fost pozitiva luna trecută, în timp ce în Germania a apărut o scădere uşoara faţă de luna anterioară.

Dinamica preţurilor din zona euro a rămas sub ţinta de politică monetară de 2% stabilită de Banca Centrală Europeană, dar – conform estimărilor – rata anuală a inflaţiei a marcat o uşoară creştere în luna iunie, la 1,6% de la 1,4% în luna mai, aşa încât autoritatea monetară europeană beneficiază de spaţiu pentru o eventuală continuare a relaxării monetare. „Trebuie avut în vedere că efectele scăderii ratei de dobândă operată de BCE în luna mai nu se regăsesc încă în totalitate înglobate în evoluţia preţurilor, iar şedinţa BCE de politică monetară din 4 iulie are şanse mari să nu ofere decizii suplimentare, autoritatea monetară fiind în aşteptarea efectelor scăderii decise în urma cu doua luni. La nivelul zonei euro sunt câteva semnale pozitive, dar încă foarte timide, aşa încât deocamdată pare puţin probabil ca acest al doilea semestru să aducă îmbunătăţiri semnificative pentru anul în curs”, a încheiat Cosmin Enache.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore

Articole asemănătoare

Din aceeași categorie

Sfaturi practice: Cum poti reduce costurile la energie cu ajutorul iluminatului inteligent

Becurile economice sau cu LED pot aduce economii anuale...

20.000 de ”nou-admisi” pot intra pe piata fortei de munca din Romania, in 2019

Guvernul a aprobat, în ședința de ieri, proiectul de...

Normalitate! Refuzul unui loc de munca duce la PIERDEREA ajutorului social, in judetul Timis

Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Timiş...

Drumul din Dumbravita spre A1 se va largi la patru benzi cu bani de la UE. Proiectul va dura 4 ani!

Este oficial, drumul din Dumbrăvița care leagă Timișoara de...

CJ Timis, proiecte la ADR Vest. Ce drumuri intra in reparatii cu bani de la Uniunea Europeana

Peste 100 de milioane de lei - atât speră...