Stop poluării cu nutrienţi!

- Advertisement -

Ministerul Mediului şi Pădurilor a lansat astăzi la Timisoara Campania de sensibilizare şi conştientizare a Proiectului “Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi” în Bazinul Hidrografic Banat, din care fac parte judeţele Timiş, Caraş-Severin, Arad, Mehedinţi şi Gorj.  Proiectul este derulat de Ministerul Mediului  şi Pădurilor împreună cu Banca Mondială şi Guvernul României.

În România peste 1.900 de localităţi sunt vulnerabile la poluarea cu nitraţi.

Pe lista localităţilor vulnerabile la poluarea cu nitraţi în Bazinul Hidrografic Banat sunt mentionate 14 localităţi din judeţul Timiş.  În Caraş-Severin o singură comună se află pe acestă listă,  însă riscul este prezent pentru că 25 de comune din judeţ se alimentează cu apă din fântânile publice sau individuale.

În mediul rural fântânile sunt poluate cu substanţe chimice, care s-au infiltrat în pânza freatică din grajdurile sau din fermele oamenilor. Limita sanitara maxima admisa pentru nitrati in apa potabila este de 50 mg/litru, la fel ca în Uniunea Europeana.


Nitraţii scad rezistenţa generală a organismului, iar consumul de apă poluată cu această substanţă poate duce chiar la decesul sugarilor şi copiilor. În plus, nitraţii din apă pot provoca avorturi spontane sau infertilitate masculină.

Cea mai importantă sursă de intoxicare cu nitraţi şi nitriţi o reprezintă apa din fântână. În majoritatea comunelor şi satelor din România, apa din fântână este poluată cu această substanţă provenită din depozitarea haotică a gunoiului de grajd şi a latrinelor neimpermeabilizate din gospodăriile oamenilor.

Este motivul pentru care preocuparea pentru păstrarea surselor de apă a devenit o prioritate.  Zeci de reprezentanţi ai Agenţiei pentru Protecţia Mediului,  APIA, Autoritatii Sanitar Veterinare, ai DSP, din Garda de Mediu, Direcţia pentru Agricultură  şi autorităţi locale  din judeţele Timiş, Caraş-Severin, Arad, Mehedinţi şi Gorj s-au reunit, la Timişoara, la un workshop dedicat reducerii poluării apelor cu nitraţi.

La această reuniune au fost prezenţi: subprefectul judeţului Timiş, Liliana Oneţ,  directorul executiv al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Timiş, Gabriela Lambrino,  comisarul regional al Gărzii Naţionale de Mediu, Silviu Megan şi prim comisarul Marian Eperieş,  Garda Naţională de Mediu, Comisariatul Regional Timiş.

Este cea de-a unsprezecea întâlnire a experţilor de mediu cu autorităţile locale şi specialiştii din instituţiile descentralizate în Bazinele Hidrografice.  În cadrul Proiectului Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi au fost organizate astfel de reuniuni de lucru în toate cele 11 Bazine Hidrografice din România, cu scopul de  a reduce poluarea  apei şi solului cu nutrienţi.  Pentru atigerea acestui obiectiv se derulează  investiţii pentru depozitarea gunoiului de grajd şi o campanie de informare a publicului pentru păstrarea surselor de apă curate.

Peste  900 de specialişti din Agenţia pentru Protecţia Mediului, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, Autoritatea Sanitar Veterinară, Direcţia de Sănătate Publică,  Garda de Mediu şi Direcţia pentru Agricultură şi autorităţi locale din 41 de judeţe şi din Bucureşti au participat până acum la  seminariile organizate în cadrul Campaniei de sensibilizare şi conştientizare a Proiectului Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi.

Investitiţiile se derulează în 69 de localităţi din zone vulnerabile la poluarea cu nutrienţi.

În cadrul Proiectului Controlul Poluării cu Nutrienti au fost date în folosinţă încă de la sfârşitul anului trecut 14 platforme comunale de depozitare a gunoiului de grajd.

Printre acestea şi cea de la Peciu Nou, din judeţul Timiş. 

În ultimele trei luni din 2012 au fost finalizate 16 platforne comunale.

Urmează ca în scurt timp să fie finalizate alte două platforme comunale, din cel de-al doilea lot de 18 investitii realizate în cadrul Proiectului Controlul Poluării cu Nutrienti.

Este prevăzut în Proiect ca până în august 2013 să fie recepţionate încă 40 de platforme de colectare. Cea de la Masloc, din judeţul Timiş face parte din acest al treilea lot de investitii.

O altă componentă a proiectului este înfiinţarea de staţii de epurare şi construcţia reţelelor de canalizare.

În cadrul Proiectului ”Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi sunt prevăzute plantări de perdele forestiere de protecţie. Până acum s-au plantat peste 130 de hectare de perdele forestiere.

Campania de promovare a proiectului urmăreşte conştientizarea oamenilor la riscul  poluării cu nitraţi şi responsabilizarea acestora pentru depozitarea deşeurilor animale.

Informatii suplimentare despre proiect

Informatii despre finantare

Proiectul este finantat de Banca Internatională pentru Reconstructie si Dezvoltare (BIRD) si Facilitatea Globală de Mediu (GEF), care au acordat României un împrumut, respectiv un Ajutor financiar nerambursabil.

În ce consta proiectul

Se realizează activităti de colectare, depozitare si gestionare a gunoiului de grajd prin:

–           constructia unor platforme comunale de depozitare a gunoiului de grajd

–           dotarea gospodăriilor cu platforme individuale de depozitare a gunoiului de grajd

–           dotarea comunitătilor locale cu echipamente pentru colectarea, compostarea si

împrăstierea ca fertilizant organic a gunoiului de grajd.

Obiectivul campaniei

Scopul campaniei este de a induce schimbări comportamentale la nivel de individ si grup pentru un control al poluării cu nutrienti, dar mai ales pentru identificarea de solutii viabile pentru prevenirea în viitor a poluării apelor cu nitrati si nitriti. Pe termen lung, obiectivul acestei campanii este îmbunătătirea calitătii vietii prin practicarea agriculturii ecologice, împădurirea terenurilor improprii agriculturii si crearea de perdele forestiere de protectie.

Beneficiile proiectului

Aceste măsuri elimină riscul îmbolnăvirii cauzate de consumul de apă contaminată si promovează utilizarea eficientă a gunoiului de grajd care, în acest mod, nu va mai fi un factor poluant.

Pentru mai multe informatii despre proiect, vă rugăm să accesati

www.inpcp.ro

www.inpcp-campanie.ro

www.blog.inpcp-campanie.ro

www.facebook.com/CampaniaImpotrivaPoluariiCuNutrienti

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore

Articole asemănătoare

13 persoane reținute pentru furt de combustibil în Timișoara

Polițiștii din cadrul Secției 5 Urbane Timișoara au demarat...

Din aceeași categorie

Maraton Caritabil – Alergăm pentru Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Louis Țurcanu!

Pe 26 octombrie, între orele 9:00 și 12:00, vă...

Reluarea Circulației Tramvaielor pe Bulevardul Stan Vidrighin în Timișoara

Primăria Municipiului Timișoara anunță că, începând de sâmbătă, 19...

PSD Timiș și-a stabilit candidații pentru alegerile parlamentare din 1 decembrie

Consiliul Politic Județean al Partidului Social Democrat Timiș a...