Deşi este o afecţiune cu o evoluţie rapidă, conducând la ulceraţii şi amputaţii ale membrelor inferioare, neuropatia diabetică și piciorul diabetic pot fi prevenite prin respectarea unor principii simple, iar diagnosticarea precoce a acestora este esențială.
Pentru o cât mai bună informare cu privire la severitatea şi consecinţele neuropatiei diabetice şi ale piciorului diabetic, Societatea de Neuropatie Diabetică – Neurodiab, organizează în Timișoara conferinţa informativă ”Ce știm despre neuropatia diabetică”. Evenimentul va avea loc joi, 26 februarie 2015, cu începere de la ora 17:00, la Centrul Regional de Afaceri Timișoara, sala Timiș-Mureș A (Bulevardul Eroilor de la Tisa nr. 22), iar participarea este gratuită, în limita locurilor disponibile.
La eveniment pot participa persoane cu diabet zaharat, aparținători și persoane interesate de diabetul zaharat și neuropatia diabetică. Manifestarea este structurată sub forma unei conferințe interactive de doua ore în cadrul căreia se dorește abordarea interdisciplinară a neuropatiei diabetice. În finalul evenimentului se vor efectua testări gratuite de glicemie și risc de ulcerație a piciorului diabetic.
Lectori:
• Dr. Bogdan Timar – medic specialist diabet,nutritie si boli metabolice
• Dr. Monica Marazan – medic primar diabetologie pediatrica
• Dr. Olivia Britcan – medic rezident cardiologie
• Dr. Loredana Alexandru – medic rezident endocrinology
• Dr.Dalea Mihaela – medic rezident diabet,nutritie si boli metabolice,
În funcţie de gradul de deteriorare al nervilor periferici, simptomele neuropatiei diabetice pot varia de la durere puternică resimţită la nivelul membrelor inferioare, senzaţie de amorţeală a extremităţilor, până la probleme ale sistemului digestiv, dificultăţi la urinare şi probleme cardiace. Chiar dacă la anumite persoane aceste simptome pot fi de intensitate medie, ele nu trebuie sub nicio formă ignorate.
Conferinţele de informare şi educare a persoanelor cu diabet zaharat „Ce știm despre neuropatia diabetică?” sunt organizate la nivel naţional de către Societatea de Neuropatie Diabetică – Neurodiab şi urmăresc creșterea nivelului de informare și educare a pacienților cu diabet zaharat în ceea ce privește prevenția, diagnosticul precoce și controlul complicațiilor acestei afecțiuni. În anii 2013 si 2014 au avut loc 25 de întâlniri “Ce știm despre Neuropatia Diabetică” și au beneficiat de informare peste 1.600 de pacienți.