Cu Dumnezeu înainte! Minunatele și spectaculoasele aventuri fiscale ale pastorului Adrian Cionca de la PSD Timiș, în relația intrinsecă și (dez)interesată cu decidenții ANAF

- Advertisement -
O luăm de la capăt cu același slogan revoluționar, cu riscul de a fi huiduiți chiar și de către cei mai fanatici social-democrați din mediul rural: PSD, cel mai curat și cinstit partid politic din România! Alfel, nu există nicio explicație logică sau rațională pentru care un om cu frică de Dumnezeu, pastor voiajor, cap de familie, filantrop și milionar în euro, sponsor politic și media, dezvoltator și investitor imobiliar de top, propovăduitor religios și textier flaușat de Facebook și iubitor de strategii de imagine și de PR, așa cum este prim-vicepreședintele PSD Timiș Adrian Cionca, să aleagă tocmai partidul tovarășului Ion Iliescu.

Că, între timp, PSD a ajuns să fie condus de Marcel Ciolacu și secondat de Sorin Grindeanu, iar prin intermediul SC Comuncas SRL din comuna Dumbrăvița-Timiș, care se îndeletnicește cu lucrări de construcții rezidențiale și nerezidențiale, pastorul Adrian Cionca s-a apropiat și mai mult doctrinar, relațional și economic de social-democrație, asta e o altă discuție!

Nu de alta dar azi, din nou, toată povestea se învârte în jurul nestematei din portofoliul preacucernicului și preacuviosului Adrian Cionca: SC New RPC SRL. Practic, societatea fanion care gestionează, prin tot soiul de relații comerciale și de acționariat, celelalte circa 40 de entități juridice din cadrul grupului de firme controlat de același prim-vicepreședintele al PSD Timiș.

Așadar, povestea noastră începe pe 11 noiembrie 2020 când, în baza unei hotărâri a AGA, Adrian Cionca a anunțat Oficiul Registrului Comerțului Timiș că dorește dizolvarea SC New RPC SRL. Ideea e că, în asemenea situații, legea cere clar ca, înainte de radiere, ANAF să efectueze un control fiscal, tocmai pentru a evita țepele la bugetul de stat!

Oricum, așa cum rezultă din documente, de la înființarea societății (2012) și până la sfârșitul lunii noiembrie 2020, când a fost anunțată intenția de dizolvare a firmei, SC New RPC SRL nu a făcut obiectul vreunei inspecții din partea celor de la ANAF. Niciodată! Asta, spre deosebire de alte societății comerciale care nu au avut acest… noroc!!!

Mai mult, de-a lungul activității comerciale, firma prim-vicepreședintelui PSD Timiș a cerut și a primit rambursări de TVA, în mai multe etape succesive – august 2017 (1.168.404 RON), septembrie 2017 (93.998 RON) și ianuarie 2018 (297.525 RON). Cu o singură mențiune: …cu efectuarea ulterioară a inspecției fiscale! Lucru care, așa cum rezultă din înscrisurile ANAF, nu s-a mai întâmplat… niciodată, până la prima și ultima tentativă de control de la finele lunii noiembrie 2020.

Și totul a rămas la o banală tentativă eșuată căci, din pricina riscului de a fi ridicat capacul de pe oala sub presiune, Adrian Cionca și-a luat firma în spinare și s-a mutat în altă parohie fiscală, tocmai în județul Prahova, cât mai departe de perceptorii bănățeni.

Adevărul e că, iarăși, nicio altă firmă de pe raza de competență a ANAF Timiș nu a mai beneficiat de un asemenea noroc și de astfel de servicii tailored made ca SC NEW RPC SRL a prim-vicepreședintelui PSD Timiș. Recte, rambursare de TVA cu control ulterior, nu anticipat, în condiții de risc fiscal, care să nu se mai realizeze… niciodată!

Deși din controlul inopinat, care s-a finalizat prin procesul-verbal nr. 236 din 10 decembrie 2020, a rezultat că societatea pesedistului Cionca avea obligația ajustării TVA în sumă de 2.532.226 RON! Și, mai mult decât orice, că SC New RPC SRL, în perioada 2015-2020, a avut relații comerciale în cadrul grupului de firme, pe două direcții de (intra)facturare cu TVA: a cumpărat de 7.450.067 RON și a livrat de 88.197.081 RON! Totul în familie!

Invizibilitate fiscală

Astăzi, Adrian Cionca rupe norii cu postări pe Facebook despre păcatul Halloween-ului și despre reușita spectaculoasă a micului dejun religios și parlamentar românesc, după modelul american de la Casa Albă! Și o tot dă cu Dumnezeu, la fiecare paragraf! În schimb, nu suflă nicio vorbă despre faptul că SC New RPC SRL, care construiește și vinde imobile aproape exclusiv în Câmpia Banatului, a traversat Carpații Meridionali!

Nici că s-a predat la ANAF Prahova, cu haltă la Comarnic și cu stație finală (sediu social stabil) la Sinaia, ca să fie cât mai departe de controlorii fiscali de la Timișoara! Prim-vicepreședintele PSD Timiș omite să spună, tot în mediul online, și că este fericitul angajator sau partener de afaceri cu o serie de foști funcționari publici!

Nici nu mai contează că legea interzice, cel puțin în cazul unor ex-angajați de la stat, să acceseze sfera privată, o perioadă de ani de zile, cu atât mai mult cu cât au existat ”relații profesionale” între entitatea la care a fost în simbrie și persoana juridică la care își asigură bătrânețile! Puțin relevant e că unii dintre aceștia, în special cei care au părăsit ANAF Timișoara, n-au lăsat în urmă nici măcar declarația de pantouflage (interese) care gestionează/sancționează tocmai acest tip de conflict de interese major!

Adevărul e că pastorul Adrian Cionca nu dezvoltă, în postările sale de pe Facebook, nici măcar relația sa comercială cu o serie de funcționari ai statului român, aflați încă la butoane instituțiilor de control sau în diverse poziții de forță și influență. Secret total!

Unii au calitatea de beneficiari direcți ai unor imobile colective, construite în periurbanul Timișoarei de către societățile controlate de prim-vicepreședintele PSD Timiș. Alții sunt în postura de norocoși cumpărători de apartamente sau case, puse în vânzare de entitățile juridice care gravitează în siajul patrimonial al social-democratului Cionca! Și sunt zeci de probe în acest sens, așa cum rezultă din extrasele de Carte Funciară, dublate de contractele de vânzare-cumpărare!

Așa cum noua stea a PSD Timiș nu suflă o vorbă nici despre faptul că, sub semnătură privată, a ridicat o serie de documente urbanistice din instituții ale statului, în numele unor funcționari care, în timpul liber, când nu verifică sau rețin contribuabili, dezvoltă locuințe colective în regim juridic sau pe persoană fizică!

Una peste alta, dincolo de Halloween-uri și mic dejunuri religioase fastuoase, pastorul Adrian Cionca nu a fost interesat să scoată vreo șoaptă sau vreun murmur nici despre dosarul comercial 5038/30/2020, care a intrat pe rolul Tribunalului Timiș la data de 16 decembrie 2020, la solicitarea celor de la ANAF Timișoara, pe motiv de opoziție la dizolvarea SC New RPC SRL.

Asta, probabil pentru că aici, într-o singură propoziție, în decizia de instituire a unor măsuri asiguratorii, în valoare de circa 3,8 milioane RON, stă cruntul adevăr politico-fiscal al dezertării prim-vicepreședintelui PSD Timiș în brațele ANAF Prahova: ”…societatea a depus la organul fiscal teritorial deconturi… soluționate cu control ulterior, însă pentru care SC New RPC SRL nu a fost verificată din punct de vedere al TVA și nici a altor obligații de plată la bugetul de stat, de la înființare și până la data prezentului control inopinat”.

Sub radar

Important de menționat e că prim-vicepreședintele PSD Timiș nu a ferecat ușa biroului său din Dumbrăvița-Timiș, ca să fugă de potera fiscală, când a intrat în controlul inopinat al ANAF Timiș, la de 26 noiembrie 2020, imediat după anunțul de dizolvare al societății. Nu! Pesedistul a așteptat până pe data de 10 decembrie când, prin procesul-verbal nr. 236, s-a încheiat analiza primară de risc a Fiscului, un calcul care i-a estimat obligații suplimentare în sumă de 2.532.226 RON.

Abia apoi, pe data de 21 decembrie 2020, pastorul Adrian Cionca a început să bată la ușa celor de la ANAF Prahova. Și asta abia după ce, în aceeași zi de 10 decembrie 2020, în baza calculelor alarmante, ANAF Timișoara a introdus SC New RPC SRL în programul de inspecție fiscală pe 4 ianuarie 2021. Cu roșu în calendar!

Nici nu mai contează că prim-vicepreședintele PSD Timiș s-a dat lovit, cu luminile stinse, și n-a fost de găsit, nici de factorul poștal și nici de inspectorii ANAF, ca să i se înmâneze înștiințarea de control fiscal! Cert e că abia pe 8 ianuarie 2021, adică la 14 zile de la emiterea avizului, conform bazei de date Fiscnet, SC New RPC SRL a fost arondată la ANAF Prahova, în localitatea Comarnic iar, ulterior, pe data de 14 ianuarie, a fost reînregistrată cu domiciliul fiscal în Sinaia. La fel de irelevant e și că, la data programată pentru control, recte 4 ianuarie 2021, pesedistul Adrian Cionca a intrat în pământ! N-a mai răspuns la telefon, la mesaje, la email, la ușă!

În schimb, s-a luptat din răsputeri să nu reintre în ghearele inspectorilor fiscali de la Timiș. Și n-a făcut-o singur, ci într-un întreg lanț de complicități administrative și politice, care se văd de pe Marte! În primul rând, ca să poată face transhumanța fiscală înspre Prahova, acolo unde clima pentru contribuabili e mult mai blândă, prim-vicepreședintele PSD Timiș a fost nevoit să revină asupra deciziei de dizolvare a SC New RPC SRL.

Și a făcut acest lucru pe 18 decembrie 2020, printr-o nouă hotărâre a adunării generale a acționarilor pe care a și comunicat-o ORC Timiș. Practic, prin această mișcare de geniu fiscal, cu sau fără consultanți externi, Adrian Cioca a pus cruce și la dosarul comercial 5038/30/2020 de la Tribunalul Timiș, inițiat de ANAF care, evident, a rămas fără obiectul de opoziție la dizolvarea societății de construcții.

Cu ochii-n Soare, așa cum rezultă din documente, ANAF Timiș a încercat să-l țină acasă pe pastorul social-democrat, în granițele Banatului. N-a reușit! S-a străduit, mai apoi, după o serie întreagă de corespondențe cu ANAF Prahova, măcar pentru controlul fiscal, să retransfere SC New RPC SRL pe malurile Begăi! A reușit, în primă fază, așa cum rezultă fără drept de apel din documente, pentru vreo două ore.

După care, în mod halucinant și (in)explicabil, cei de pe Valea Prahovei s-au sucit și au revenit asupra înțelegerii parafate, comunicate și înregistrate instituțional. Ulterior, batista a fost pusă pe țambal, direct de către conducerea Ministerului Finanțelor: ”…s-a aprobat eliminarea acțiunii de inspecție fiscală, urmând ca  dvs să transmiteți întreaga documentație care vizează acest contribuabil către AJFP Prahova”.

Scurt pe doi: pace și prietenie!

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore

Șeful Postului de Poliție din comuna Moșnița Nouă, pieton din cauza alcoolului

În data 6 octombrie 2023, în jurul orei 05:00,...

Cel mai lung cuvânt din limba română are 44 de litere. Tu poți să-l pronunți?

Cel mai lung cuvânt din limba română este "PNEUMONOULTRAMICROSCOPICSILICOVOLCANICONIOZA"....

Poliția Locală se reorganizează! Vor fi reduse mai multe posturi, inclusiv de conducere

Reorganizarea se face prin transformarea vechiului departament într-o structură...

Articole asemănătoare

Din aceeași categorie

Categorii Populare