Cele mai citite articole în ultima săptămână

Din aceeași categorie

Cu Dumnezeu înainte! Minunatele și spectaculoasele aventuri fiscale ale pastorului Adrian Cionca de la PSD Timiș, în relația intrinsecă și (dez)interesată cu decidenții ANAF

- Advertisement -
O luăm de la capăt cu același slogan revoluționar, cu riscul de a fi huiduiți chiar și de către cei mai fanatici social-democrați din mediul rural: PSD, cel mai curat și cinstit partid politic din România! Alfel, nu există nicio explicație logică sau rațională pentru care un om cu frică de Dumnezeu, pastor voiajor, cap de familie, filantrop și milionar în euro, sponsor politic și media, dezvoltator și investitor imobiliar de top, propovăduitor religios și textier flaușat de Facebook și iubitor de strategii de imagine și de PR, așa cum este prim-vicepreședintele PSD Timiș Adrian Cionca, să aleagă tocmai partidul tovarășului Ion Iliescu.

Că, între timp, PSD a ajuns să fie condus de Marcel Ciolacu și secondat de Sorin Grindeanu, iar prin intermediul SC Comuncas SRL din comuna Dumbrăvița-Timiș, care se îndeletnicește cu lucrări de construcții rezidențiale și nerezidențiale, pastorul Adrian Cionca s-a apropiat și mai mult doctrinar, relațional și economic de social-democrație, asta e o altă discuție!

Nu de alta dar azi, din nou, toată povestea se învârte în jurul nestematei din portofoliul preacucernicului și preacuviosului Adrian Cionca: SC New RPC SRL. Practic, societatea fanion care gestionează, prin tot soiul de relații comerciale și de acționariat, celelalte circa 40 de entități juridice din cadrul grupului de firme controlat de același prim-vicepreședintele al PSD Timiș.

Așadar, povestea noastră începe pe 11 noiembrie 2020 când, în baza unei hotărâri a AGA, Adrian Cionca a anunțat Oficiul Registrului Comerțului Timiș că dorește dizolvarea SC New RPC SRL. Ideea e că, în asemenea situații, legea cere clar ca, înainte de radiere, ANAF să efectueze un control fiscal, tocmai pentru a evita țepele la bugetul de stat!

Oricum, așa cum rezultă din documente, de la înființarea societății (2012) și până la sfârșitul lunii noiembrie 2020, când a fost anunțată intenția de dizolvare a firmei, SC New RPC SRL nu a făcut obiectul vreunei inspecții din partea celor de la ANAF. Niciodată! Asta, spre deosebire de alte societății comerciale care nu au avut acest… noroc!!!

Mai mult, de-a lungul activității comerciale, firma prim-vicepreședintelui PSD Timiș a cerut și a primit rambursări de TVA, în mai multe etape succesive – august 2017 (1.168.404 RON), septembrie 2017 (93.998 RON) și ianuarie 2018 (297.525 RON). Cu o singură mențiune: …cu efectuarea ulterioară a inspecției fiscale! Lucru care, așa cum rezultă din înscrisurile ANAF, nu s-a mai întâmplat… niciodată, până la prima și ultima tentativă de control de la finele lunii noiembrie 2020.

Și totul a rămas la o banală tentativă eșuată căci, din pricina riscului de a fi ridicat capacul de pe oala sub presiune, Adrian Cionca și-a luat firma în spinare și s-a mutat în altă parohie fiscală, tocmai în județul Prahova, cât mai departe de perceptorii bănățeni.

Adevărul e că, iarăși, nicio altă firmă de pe raza de competență a ANAF Timiș nu a mai beneficiat de un asemenea noroc și de astfel de servicii tailored made ca SC NEW RPC SRL a prim-vicepreședintelui PSD Timiș. Recte, rambursare de TVA cu control ulterior, nu anticipat, în condiții de risc fiscal, care să nu se mai realizeze… niciodată!

Deși din controlul inopinat, care s-a finalizat prin procesul-verbal nr. 236 din 10 decembrie 2020, a rezultat că societatea pesedistului Cionca avea obligația ajustării TVA în sumă de 2.532.226 RON! Și, mai mult decât orice, că SC New RPC SRL, în perioada 2015-2020, a avut relații comerciale în cadrul grupului de firme, pe două direcții de (intra)facturare cu TVA: a cumpărat de 7.450.067 RON și a livrat de 88.197.081 RON! Totul în familie!

Invizibilitate fiscală

Astăzi, Adrian Cionca rupe norii cu postări pe Facebook despre păcatul Halloween-ului și despre reușita spectaculoasă a micului dejun religios și parlamentar românesc, după modelul american de la Casa Albă! Și o tot dă cu Dumnezeu, la fiecare paragraf! În schimb, nu suflă nicio vorbă despre faptul că SC New RPC SRL, care construiește și vinde imobile aproape exclusiv în Câmpia Banatului, a traversat Carpații Meridionali!

Nici că s-a predat la ANAF Prahova, cu haltă la Comarnic și cu stație finală (sediu social stabil) la Sinaia, ca să fie cât mai departe de controlorii fiscali de la Timișoara! Prim-vicepreședintele PSD Timiș omite să spună, tot în mediul online, și că este fericitul angajator sau partener de afaceri cu o serie de foști funcționari publici!

Nici nu mai contează că legea interzice, cel puțin în cazul unor ex-angajați de la stat, să acceseze sfera privată, o perioadă de ani de zile, cu atât mai mult cu cât au existat ”relații profesionale” între entitatea la care a fost în simbrie și persoana juridică la care își asigură bătrânețile! Puțin relevant e că unii dintre aceștia, în special cei care au părăsit ANAF Timișoara, n-au lăsat în urmă nici măcar declarația de pantouflage (interese) care gestionează/sancționează tocmai acest tip de conflict de interese major!

Adevărul e că pastorul Adrian Cionca nu dezvoltă, în postările sale de pe Facebook, nici măcar relația sa comercială cu o serie de funcționari ai statului român, aflați încă la butoane instituțiilor de control sau în diverse poziții de forță și influență. Secret total!

Unii au calitatea de beneficiari direcți ai unor imobile colective, construite în periurbanul Timișoarei de către societățile controlate de prim-vicepreședintele PSD Timiș. Alții sunt în postura de norocoși cumpărători de apartamente sau case, puse în vânzare de entitățile juridice care gravitează în siajul patrimonial al social-democratului Cionca! Și sunt zeci de probe în acest sens, așa cum rezultă din extrasele de Carte Funciară, dublate de contractele de vânzare-cumpărare!

Așa cum noua stea a PSD Timiș nu suflă o vorbă nici despre faptul că, sub semnătură privată, a ridicat o serie de documente urbanistice din instituții ale statului, în numele unor funcționari care, în timpul liber, când nu verifică sau rețin contribuabili, dezvoltă locuințe colective în regim juridic sau pe persoană fizică!

Una peste alta, dincolo de Halloween-uri și mic dejunuri religioase fastuoase, pastorul Adrian Cionca nu a fost interesat să scoată vreo șoaptă sau vreun murmur nici despre dosarul comercial 5038/30/2020, care a intrat pe rolul Tribunalului Timiș la data de 16 decembrie 2020, la solicitarea celor de la ANAF Timișoara, pe motiv de opoziție la dizolvarea SC New RPC SRL.

Asta, probabil pentru că aici, într-o singură propoziție, în decizia de instituire a unor măsuri asiguratorii, în valoare de circa 3,8 milioane RON, stă cruntul adevăr politico-fiscal al dezertării prim-vicepreședintelui PSD Timiș în brațele ANAF Prahova: ”…societatea a depus la organul fiscal teritorial deconturi… soluționate cu control ulterior, însă pentru care SC New RPC SRL nu a fost verificată din punct de vedere al TVA și nici a altor obligații de plată la bugetul de stat, de la înființare și până la data prezentului control inopinat”.

Sub radar

Important de menționat e că prim-vicepreședintele PSD Timiș nu a ferecat ușa biroului său din Dumbrăvița-Timiș, ca să fugă de potera fiscală, când a intrat în controlul inopinat al ANAF Timiș, la de 26 noiembrie 2020, imediat după anunțul de dizolvare al societății. Nu! Pesedistul a așteptat până pe data de 10 decembrie când, prin procesul-verbal nr. 236, s-a încheiat analiza primară de risc a Fiscului, un calcul care i-a estimat obligații suplimentare în sumă de 2.532.226 RON.

Abia apoi, pe data de 21 decembrie 2020, pastorul Adrian Cionca a început să bată la ușa celor de la ANAF Prahova. Și asta abia după ce, în aceeași zi de 10 decembrie 2020, în baza calculelor alarmante, ANAF Timișoara a introdus SC New RPC SRL în programul de inspecție fiscală pe 4 ianuarie 2021. Cu roșu în calendar!

Nici nu mai contează că prim-vicepreședintele PSD Timiș s-a dat lovit, cu luminile stinse, și n-a fost de găsit, nici de factorul poștal și nici de inspectorii ANAF, ca să i se înmâneze înștiințarea de control fiscal! Cert e că abia pe 8 ianuarie 2021, adică la 14 zile de la emiterea avizului, conform bazei de date Fiscnet, SC New RPC SRL a fost arondată la ANAF Prahova, în localitatea Comarnic iar, ulterior, pe data de 14 ianuarie, a fost reînregistrată cu domiciliul fiscal în Sinaia. La fel de irelevant e și că, la data programată pentru control, recte 4 ianuarie 2021, pesedistul Adrian Cionca a intrat în pământ! N-a mai răspuns la telefon, la mesaje, la email, la ușă!

În schimb, s-a luptat din răsputeri să nu reintre în ghearele inspectorilor fiscali de la Timiș. Și n-a făcut-o singur, ci într-un întreg lanț de complicități administrative și politice, care se văd de pe Marte! În primul rând, ca să poată face transhumanța fiscală înspre Prahova, acolo unde clima pentru contribuabili e mult mai blândă, prim-vicepreședintele PSD Timiș a fost nevoit să revină asupra deciziei de dizolvare a SC New RPC SRL.

Și a făcut acest lucru pe 18 decembrie 2020, printr-o nouă hotărâre a adunării generale a acționarilor pe care a și comunicat-o ORC Timiș. Practic, prin această mișcare de geniu fiscal, cu sau fără consultanți externi, Adrian Cioca a pus cruce și la dosarul comercial 5038/30/2020 de la Tribunalul Timiș, inițiat de ANAF care, evident, a rămas fără obiectul de opoziție la dizolvarea societății de construcții.

Cu ochii-n Soare, așa cum rezultă din documente, ANAF Timiș a încercat să-l țină acasă pe pastorul social-democrat, în granițele Banatului. N-a reușit! S-a străduit, mai apoi, după o serie întreagă de corespondențe cu ANAF Prahova, măcar pentru controlul fiscal, să retransfere SC New RPC SRL pe malurile Begăi! A reușit, în primă fază, așa cum rezultă fără drept de apel din documente, pentru vreo două ore.

După care, în mod halucinant și (in)explicabil, cei de pe Valea Prahovei s-au sucit și au revenit asupra înțelegerii parafate, comunicate și înregistrate instituțional. Ulterior, batista a fost pusă pe țambal, direct de către conducerea Ministerului Finanțelor: ”…s-a aprobat eliminarea acțiunii de inspecție fiscală, urmând ca  dvs să transmiteți întreaga documentație care vizează acest contribuabil către AJFP Prahova”.

Scurt pe doi: pace și prietenie!

- Advertisement -
Tiberiu Kiss
Tiberiu Kiss
Întreaga responsabilitate a comentariilor lăsate de dumneavoastră vă aparține! Click aici-citeste condiţiile de utilizare ale site-ului www.voceatimisului.ro

9 COMENTARII

  1. Se pare – după reacții-, că am deranjat niște personaje care au impresia că au drept de veto asupra comportamentului uman, prin comentariul vis-a-vis de manufestarile sociale al unor așa ziși neoprotestanți, cu pedigree. Pentru că, deși suntem la treizeci și doi de ani de la „abolirea” tăcerii de frica consecințelor, unii încă, nostalgici, cred cu convingere în practicarea ei, în beneficiul lor. Nu fac apologia libertății conștiinței și nici a dreptului la opinie, care ar trebui să fie postulat într-o societate care îmbrățișează (cel puțin declarativ) valorile democrației și care, chiar, își revendică locul în marea familie europeană care a inventat (și chiar practică, spre deosebire de comunism), democrația. Spre deosebire de turma ce se lasă manipulata de viclenia si șmecheria unor oportuniști, care cred că odată instalați în niște funcții publice, li se cuvine totul (inclusiv dreptul de a pretinde implementarea unor reguli morale extrem de discutabile), în numele unei discipline de tip stalinist, eu am fost și rămân un consecvent nonconformist, care nu suporta și nu crede în arhaic sau conservatorism și face alergie la substituirea valorii prin efectul traficului de influență. Nu sunt romanticul care si-a autodesavarsit conștiință încât să ajungă la perfecțiunea întoarcerii obrazului pentru a doua palmă stupidă, ci sunt antrenat să reacționez dacă atacul e dincolo de toleranța generată de nepremeditat. N-am reacționat la „dezvăluirile” din mass-media pentru că am niște „polițe” de plătit sau niște obiective. Nu! Am reacționat pentru că și pedigreeul meu este neoprotestant, tatăl meu fiind, și el, pastor al unei biserici neoprotestante. Deci, cine a divagat și a disecat comentariul meu, atribuindu-i valențe de altă natură decât al unei opinii morale, la subiect, e intr-o mare eroare. Nu-mi reneg geneza religioasă, din contra, o consider un avantaj. Pentru că efectul neoprotestantismului, în lume, este mai mult decât vizibil. Unde se află cea mai curată democrație și cel mai ridicat nivel de trai, pe mapamond? Chiar credeți că întâmplător țările nordice (Danemarca, Finlanda, Suedia, Norvegia, ori Marea Britanie, Nordul Germaniei, Cehia, Olanda, Elvetia) alături de SUA, au cea mai autentică democrație și cel mai ridicat nivel de trai și asta n-are nici o legătură cu protestantismul? Oare doar frica de lege, generează respectarea legilor și a regulilor sociale? Eu sunt convins că e mai mult decât atât și în tarile menționate anterior democrația și bunăstarea sunt determinate, în primul rând, de nivelul de conștiință, influențat, direct, de apartenența religioasă. Un neoprotestant, real, nu ipocrit sau demagog, are un nivel de conștiință morală net superior, care face diferența, chiar dacă nu credem că e posibil. Iar exemplul populației țărilor menționate este dovada. Deci, ce-am spus e ceea ce am vrut să spun, nu a fost cu subînțeles, nu sinonime, antonime sau omonime! Ca neoprotestant, mă simt dezonorat de acțiunile unor indivizi precum Cionca sau Ben Oni Ardelean. În opinia mea, făcând recurs la morală, genul acesta de indivizi nu mă reprezintă și nu sunt imaginea a ceea ce trebuie să fie un neoprotestant. Deci, ce am spus este exact ce am spus și am spus-o din postura unui individ care îmbrățișează valorile neoprotestante, reale, nu fetisizate. A unui individ care a ocolit cluburile parvenitilor și care n-a confundat minciună cu adevărul în funcție de interes. Dincolo de aceste aspecte nu înseamnă că voi aplica principiul „capul plecat, sabia nu-l taie”, pentru că nu mă simt în culpă cât timp servesc interese morale. Iar despre frica de consecințele unor afirmații pe care unii le-au perceput la nivelul real al educației lor, interpretând ceea ce nu e interpretabil, fiți convinși că nu sufăr de sindromul fricii și sunt atât de „călit” în genul acesta de bătălii, încât pot să afirm că sunt „doctor”, la propriu. Eu nu mă bazez pe trafic de influență sau pe calitatea de membru al vreunui club al parvenitilor, ci pe acumulările de la „mansardă”, din cei peste 60 de ani de experiență de viață.

      • Mă amuză! Reacție de slugi (inconștiente) care așa cred că-și servesc stăpânii si vor fi remarcați sau recompensați! La modul cum reacționează, se pare, complicitățile sunt mult mai mari si nu-şi dau seama pe ce treaptă a imoralității au ajuns. Cred că nu fac altceva decât să-și deconspire apartenența la aceste cluburi mafiote care controlează ANAF si care grebleaza sume imense eludand taxele. De o naivitate cruntă, servitorii nu-și dau seama că „dușmanul” care i-a trădat este între ei și nu sunt eu acela! E de-a dreptul comedie!

  2. Dacă ar fi doar bârfă, mai că aș crede că a fi neoprotestant, intr-o țară majoritar ortodoxă, e o povară greu de purtat, când există atâta răutate, invidie și egoism într-o societate în care politicienii fac eforturi uriașe s-o mențină dezbinata ca s-o poată controla prin minciună! Pentru că, da, ar fi logic și firesc să fii invidiat când rămâi imaculat și neatins intr-o lume în care tot ce-i rău e generat de lăcomia de bani și putere. Ar fi o aură de martir să fii discriminat pentru adevăr! Dar, ar fi prea frumos și prea elegant să fii invidiat pentru cinste și curățenie morală. Adică să fii un exemplu de bunătate, altruism, cinste și, mai ales, cumpătare. Într-adevăr, marea majoritate a oamenilor sunt credincioși, în felul lor și au așteptări de la genul acesta de indivizi, ce poartă, aparent, pecetea divină. Ii vor pe pediestalul cinstei! Pentru că ei, teoretic, ar trebui să fie candela în întuneric, lumina lumii ce promovează adevărul și justiția, exemple de echilibru și
    cumpătare, nu niște oportuniști, fără scrupule, dispuși la orice pentru arginții lui Iuda. Din păcate, dacă ar trăi și pentru Iuda o astfel de asociere ar fi dezonoranta. Pentru că diferența dintre ei și Iuda e că Iuda a iubit arginții, dar n-a fost fericit când i-a obținut – efectul conștiinței imoralitatii comise fiind atât de puternic încât s-a sinucis sub povoara răului comis -, pe când ei simt satisfacție. Deci, cei ce-și aroga, azi, apartenența la frăția creștină, mandrindu-se cu titulatura de neoprotestant, în timp ce aleargă, turbați, după arginții lui Iuda, nu sunt decât niște ipocriți, fii ai întunericului, care se ascund doar în spatele religiei (precum romii ce fură, mint, înșeală, cerșesc, fac trafic de carne vie, dar sunt nelipsiți de la slujbele religioase, penticostale, unde se aciuesc). Cum pot fi, altfel, niște indivizi care găsesc satisfacție în bani și putere politică? Un creștin adevărat n-are ce căuta în politică, pentru că politică este, prin definiție, clubul minciunii, unde un specimen uman, moral, n-are ce căuta. Însă, indivizi precum Cionca, Ben Oni Ardelezn și mulți alți acest gen de neoprotestanti, nu numai că n-au găsit nimic rău în genul acesta de parvenitism imoral, ci chiar găsesc satisfacție și împlinire. Unui ortodox, dată fiind genetica religioasă de tip fanariot, nu i-aș putea reproșa oportunismul, machiavelismul și lipsa de scrupule. Așa a fost setat în peste o mie de ani de ortodoxie bizantină, fanariotă. Dar unii, precum Cionca și Ben Oni Ardelran, ce justificare au? De unde pedigree-ul acesta, de tip fanariot, al lăcomiei, oportunismului și lipsei de scrupule? De la părinți? Din biserică? Să fim serioși! Nici o biserică neoprotestanta nu se poate mândri cu asemenea gen de specimene. Pentru biserică sunt o rușine si un exemplu negativ, nu un model de urmat. Sunt ceea ce nici Iuda n-a fost, pentru că Iuda nu a fost fericit, precum acești indivizi, când a obținut arginții. De aceea, vă rog, nu mai asociați genul acesta de indivizi cu Dumnezeu. Pentru că, comiteți o blasfemie!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore