Etapa pe cumetrii! Pastorul Adrian Cionca, prim-vicepreședintele PSD Timiș, a reinventat fiscalitatea pe persoană fizică, chiar sub ochii inspectorilor ANAF

- Advertisement -
Lecție deschisă! C-o fi pentru cei de la Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor sau pentru procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție, nici nu mai contează! Cert e că, hocus-pocus-urile economico-inginerești, care poartă marca dezvoltatorului imobiliar Adrian Cionca, nu sunt pentru Poliția Economică și nici pentru Fisc! Ar fi și culmea să fie căci, dincolo de evidențe și probe, unele de-a dreptul flagrante, un lucru răzbate clar ca lumina zilei: pesedistul Adrian Cionca a fost lăsat să zburde liber, mai ceva ca pasărea cerului, ani de zile, atât pe persoană juridică, cât și pe CNP-ul său personal. Așadar, încă o dovadă vie că o funcție politică și un carnet de partid, în România lui Ciolacu, te pot face invizibil și intangibil pentru toate organele de control! Fără nicio excepție!

Acum, pentru cei care nu știu prea multe lucruri despre Adrian Cionca, câteva aspecte sunt de menționat, tocmai pentru că prezintă relevanță publică. În primul rând, afaceristul e familist convins și pastor neoprotestant. Deci, om cu frică de Dumnezeu! Mai apoi e unul dintre cei mai mari dezvoltatori de locuințe colective din Timiș și, nu în ultimul rând, prim-vicepreședinte la PSD Timiș. A fost și va fi, din nou, candidat la parlamentarele de anul viitor, că zarurile au fost aruncate, deja! Oricum, până să pătrundă tainele social-democrației, prin 2017, Cionca a fost un adevărat tefelist și haștagist, care scanda prin Piața Victoriei din Timișoara, așa cum rezultă din postări în mediul online, tot soiul de lozinci cu rimă, împotriva OUG 13 și la adresa premierului Sorin Grindeanu – Sorine, Sorine faci Banatul de rușine! Normal, ca-n orice democrație, ulterior, omul a fost reevaluat, reeducat, iertat, îmbrățișat, acceptat și promovat în primele băncuțe din filiala PSD Timiș, condusă de Alfred Simonis.

De atunci, pastorului Adrian Cionca i-a mers bine, pe de-o parte! Că, de cealaltă parte, i-au crescut costurile pentru că, așa cum știe toată lumea, partidele politice sunt organisme vii (pluricelulare) care au nevoi de fotosinteză, dincolo de discursuri și promisiuni! Așa că, pe lângă firma fanion, SC New RPC SRL, pesedistul a mai înființat vreo 44 de societăți comerciale care, cel puțin la nivelul anului 2020, au rulat între ele o sumă de circa 45 milioane RON. Printre ele, faimoasă e și SC Comuncas SRL, cu sediul social în comuna Dumbrăvița-Timiș, care are ca obiect de activitate construcțiile rezidențiale, entitate comercială în care prim-vicepreședintele PSD Timiș este acționar cu familia ministrului transporturilor Sorin Grindeanu și a premierului Marcel Ciolacu. Așa cum este, tangențial, și în SC Store Next Image SRL, o societate care, de data recentă, aparține 100% familiei Grindeanu, dar cu o administrare care a rămas, și după tranzacție, în sarcina familiei Cionca prin SC RPC – Assets Management SRL.

Toate au fost bune și frumoase până pe data de 26 noiembrie 2020 când, în plină procedură de control fiscal, Adrian Cionca a decis ca firma fanion a familiei sale, SC New RPC SRL, să-și mute sediul social din Dumbrăvița-Timiș tocmai la Sinaia, în județul Prahova. Așa se face că pesedistul, a cărei firmă nu fusese verificată niciodată de la înființare, dar care beneficiase de rambursări succesive de TVA, mereu pe ideea unui… control ulterior, a șters putina! Și i-a lăsat cu ochii în soare pe inspectorii de la ANAF Timiș! Despre toate acestea, exact în urmă cu un an, voceatimisului.ro a relatat pe larg. Acum, punem pe tapet probele lipsă și parteneriatele (in)vizibile dintre funcționari ai statului și vrednicul pastor de la PSD Timiș, așa cum rezultă acestea dintr-un spectaculos și veritabil raport de analiză și sinteză.

Lumini și umbre

Anul Domnului 2023. Exact de atunci datează verificările pe persoană fizică, mai exact pe CNP-ul pastorului Adrian Cionca. De fapt, vorbim despre sondarea și interpretarea unor baze de date financiar-bancare, pe perioada ianuarie 2016 – decembrie 2019, la solicitarea expresă a unei instituții de forță a statului român. Și, ca să nu ținem în tensiune electoratul PSD Timiș, menționăm faptul că, așa cum rezultă din probe conexe, pe sistemul piramidei inverse, se apropie de final și concluziile specialiștilor pentru perioada ianuarie 2020 – decembrie 2022. Deci, există toate șansele ca, până la finalul anului în curs, să fie dezvăluite toate necunoscutele care gravitează în jurul prim-vicepreședintelui Adrian Cionca de la PSD Timiș. Desigur, spre bucuria premierului Marcel Ciolacu care iată, astfel, în plină luptă cu economia subterană, nu va mai fi nevoit să se ia la trântă cu nelegiuiții și nici să-i scoată de prin vămi, ci doar de prin birourile statului! Și, în primul rând, din politică!

E cât se poate de limpede pentru orice ochi experimentat că, în fapt, dincolo de cifre și perioada întinsă de verificare, pasele în adâncime au avut și au un dublu scop scop: confirmarea/probarea unor informații și camuflarea țintelor principale! Mai exact, exploatarea în orb a buzunarului privat al prim-vicepreședintelui PSD Timiș a avut menirea să stabilească, atât traseul și magnitudinea infuziei de bani lichizi în conturile social-democratului, cât și actele sub semnătură privată, marea majoritate de mână, care au stat la baza creditărilor de milioane. Practic, s-a acordat un interes major pentru… identitatea creditorilor! Că pe persoanele juridice din constelația pastorului Adrian Cionca, așa cum veți vedea, pe episoade, lucrurile sunt cât se poate de clare! Cert e că, pe niciun palier, structurile specializate ale statului român nu au dat greș – au dat de bani, au găsit creditorii lui Adrian Cionca, au răsfoit hârtiile și au tras concluziile. Unele, absolut halucinante. Altele deschid noi fronturi de lucru. Pe scurt, șoc și groază!

Așa cum rezultă din probe, unele informații, obținute din exploatarea unor date financiar-bancare din perioada 2016-2019, au fost disjunse și transmise, deja, către instituții specializate existând ”suspiciunea rezonabilă” că o bună parte din contractele de împrumut, încheiate între Adrian Cionca și o serie de persoane fizice, sunt acte simulate. Acum, rămâne de stabilit dacă documentele sub semnătură privată au avut ca scop doar diminuarea veniturilor și, implicit, sustragerea de la taxe a SC New RPC SRL. Căci, ulterior, banii lichizi, obținuți din împrumuturi pe persoană fizică, ajungeau în firma social-democratului. Ori, conform acelorași suspiciuni rezonabile, vorbim despre plasarea unor bani negri, care au fost reinvestiți și albiți în afacerile imobiliare ale pastorului Cionca. O schemă în care, atunci, creditările private au avut doar un rol de paravan pentru infuziile masive de capital rulant… gri. Una peste alta, cifrele sunt amețitoare. La fel de interesante ca și identitatea creditorilor și debitorilor prim-vicepreședintelui PSD Timiș.

Pe scurt, situația veniturilor pe persoană fizică, în perioada 2016-2019, se prezintă astfel: 2016 – 3500 RON din venituri salariale, 2017 – 5302 RON salarii, 350.000 RON dividende de pe SC New RPC SRL și 150.000 RON de pe SC Imac Dezvoltare SRL, anul 2018 – 24.000 RON salarii, 3.467.419 dividende din SC New RPC SRL și anul 2019 – 28.344 venituri salariale. La nivel patrimonial, tot pe cod numeric personal, în intervalul 2016-2019, așa cum rezultă din date certe, prim-vicepreședintele PSD Timiș a declarat, în coproprietate, circa 10 terenuri pe care le-ar fi obținut prin donație de la persoana fizică Ioan Bâlc.

Capitalism sălbatic

Acum, o luăm treptat. Pe anul 2016, după cum reiese din interogarea fluxurilor financiare, pastorul Adrian Cionca și-a alimentat conturile bancare pe persoană fizică cu suma de 75.700 RON și a retras 1.128.552 RON pentru ”… nevoi proprii și creditarea societăților”. În plus, a mai restituit creditări de la persoane juridice, în sumă totală de 1.860.000 RON, a dat împrumuturi la persoane fizice, în valoare de 390.518 RON dar s-a și împrumutat, de pe aceleași paliere, cu circa 250.000 RON. Și, așa cum arată documentele, prim-vicepreședintele PSD Timiș a fost împrumutat cu suma de 35.000 RON, conform unui contract încheiat pe 7 decembrie 2016, și de către inspectorul David Mircea Cristian care, până-n 2020, fost angajat al Direcției Regionale a Finanțelor Timiș. Oricum, bun creștin, pastorul Adrian Cionca, pe lângă că a luat, a mai și dat, iar cel mai important debitor al său, la nivelul anului 2016, a fost milionarul Miodrag Khon, pe care l-a împrumutat cu suma de 105.500 RON și care i-a restituit banii pe 21 iunie 2021, așa cum rezultă din documente.

La nivelul anului 2017, pe persoana fizică Adrian Cionca lucrurile iau avânt, pe hârtie, exact ca economia românească de azi a lui Marcel Ciolacu: retrageri de numerar – 2.861.277 RON, restituire creditări de la persoane juridice – 4.471.131 RON, creditări la persoane juridice – 1.963.500 RON, încasări dividente de la persoane juridice – 500.000 RON, împrumuturi primite de la persoane fizice – 277.336 RON, împrumuturi acordate către persoane fizice – 225.109 RON, cheltuieli personale – 153.500 RON, plus alte mici mărunțișuri. Și, din nou, pe lângă alții, Adrian Cionca s-a împrumutat de 45.000 RON de la David Aron Mircea, tatăl fostului angajat ANAF: ”Am acordat cu titlul de împrumut, de-a lungul anilor mai multe sume da bani dlui Cionca, motivul fiind de a-l sprijini pe acesta în activitatea desfășurată și de a fi alături de familia sa, astfel că, în data de 11 ianuarie 2017 i-am acordat suma de 45.000 RON, pe 29 noiembrie 2018 suma de 5000 euro, pe 6 decembrie 2018 alți 9000 euro, pe 3 mai 2019 suma de 45.000 euro, pe 13 mai 2019 alți 1000 euro, pe 8 februarie 2019 suma de 71.000 RON, pe 28 februarie 2019 încă 142.100 RON și pe 17 mai 2019 suma de 125.000 RON”.

La toate astea, tot la nivelul anului 2017, se adaugă și o creditare de 580.000 RON a societății SC Store Next Image SRL, la vremea aceea, în patrimoniul familiei Cionca. De anul acesta, în portofoliul extins al familiei Grindeanu! Oricum, de departe, ca să încheiem episodul pilot într-o notă destinsă, cea mai mișto explicație a pastorului Adrian Cionca are legătură cu o parte necunoscută a soldului creditor de la nivelul anului 2017 – 100.000 euro, dar/cadou de botez! Cum prim-vicepreședintele PSD Timiș nu a prezentat probe pentru această cifră, nu a oferit explicații și nici documente justificative, care să indice și cheltuielile efectuate cu acest eveniment fericit – nici măcar locul în care a avut loc evenimentul sau lista persoanelor invitate! – suma a fost bifată la capitolul – proveniență incertă/sursă neidentificabilă! Acum, prin comparație, ca să încheiem cu etapa pe cumetrii, patentată de social-democrați, șeful Camerei Deputaților și mai marele PSD Timiș, Alfred Simonis, a declarat că a obținut ca și dar de nuntă suma de 36.800 euro și alți 39.300 euro, la primul botez. Deci, cu mult sub cifra rotundă de 100.000 euro, avansată de pastorul Adrian Cionca. Semn ca, probabil, președintele PSD Timiș, Alfred Simonis, nu a avut mână bună la invitați…

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore

Articole asemănătoare

Din aceeași categorie

Categorii Populare