Minune Dumnezeiască! Prim-vicepreședintele PSD Timiș, pastorul Adrian Cionca, a avut parte de reinterpretări politico-biblice ale Codului Fiscal

- Advertisement -
Continuăm cu serialul (radio)fonic de mega-succes – PSD, cel mai curat și cinstit partid politic din România! Un joc de obsesie și la offside în care social-democratul Adrian Cionca, om cu frică de Dumnezeu și imobiliarist cu ștate vechi, a aplicat tactici de rezistență fiscală prin doctrină iliesciană, grație birocrației participative a unor combinatori cu mână ușoară din ANAF. Una peste alta, dincolo de obiectivismul randian, care e caracteristic gândirii de tip dihotomic a paharnicilor și curtenilor, arondați feudalilor din PSD, întreg scenariul de salvare al Principelui de la SC New RPC SRL s-a jucat pe mâna moartă a lui Machiavelli, după modelul scopul scuză mijloacele!

Și, evident, așa cum rezultă din documente, țelul NU a fost consolidarea bugetului de stat, nici măcar pentru vreo secundă. Din contră, a fost exfiltrarea de la bursa alba-neagra a unuia dintre cei mai importanți și corecți dezvoltatori imobiliari din vestul României, după reguli și principii sănătoase de țară guvernată de PSD și PNL.

Așa se face că, trecând peste Răzvrătirea lui Atlas, în urma unei lupte crâncene, duse dincolo de prevederile Codului Fiscal – și nu numai! – pastorul Adrian Cionca, în dubla sa calitate de om de afaceri și de prim-vicepreședinte al PSD Timiș, a ieșit biruitor din trântele cu Statul Român. Cu imaginea publică nepătată și cu blazonul de om de afaceri prosper și integru, așa cum îi șade bine oricărui social-democrat cu ștaif!

Pentru că trăim într-o lume a capitalului rulant, în care banul se învârte pe toate palierele, este cât să poate de clar că în cazul disperat al pastorului Adrian Cionca de la SC New RPC SRL, dincolo de intervenția divină, a acționat și celebrul principiu al mânii invizibile.

Nu a lui Adam Smith ci a cointeresaților de la ANAF, via PSD! Acum, doar puțină atenție la modelul de filosofie socială și patentul fiscal-economic, în interpretarea românească a social-democraților. Așadar, povestea noastră începe pe 11 noiembrie 2020 când, în baza unei hotărâri a AGA, Adrian Cionca a anunțat Monitorul Oficial și Oficiul Registrului Comerțului Timiș că dorește dizolvarea SC New RPC SRL, firma fanion a grupului de imobiliare.

Până aici, nimic neobișnuit! Doar că, în asemenea situații, legea cere clar ca, înainte de radiere, ANAF să efectueze un control fiscal. Tocmai pentru a evita țepele la bugetul de stat, sub forma obligațiilor financiare! Interesant e că, tot printr-o minune celestă, de la înființarea societății (2012) și până la sfârșitul lunii noiembrie 2020, când a fost anunțată intenția de dizolvare a firmei, SC New RPC SRL nu a făcut obiectul vreunei inspecții a din partea celor de la ANAF. Niciodată!

Deși, așa cum rezultă din documente, de-a lungul activității comerciale, firma prim-vicepreședintelui PSD Timiș a cerut și a primit rambursări de TVA: august 2017 (1.168.404 RON), septembrie 2017 (93.998 RON) și ianuarie 2018 (297.525 RON).

Că SC New RPC SRL a beneficiat de ramursări succesive de TVA, nu e absolut nicio problemă! Problema e că ANAF Timișoara a dispus plățile, în baza unor decizii și, mai apoi, în conturile societății patronate de prim-vicpreședintele PSD, cu o singură mențiune: …cu efectuarea ulterioară a inspecției fiscale!

Lucru care, așa cum rezultă din înscrisuri, nu s-a mai întâmplat niciodată, până la prima și ultima tentativă de control de la finele lunii noiembrie 2020. Semn că pastorul Adrian Cionca de la PSD a avut mereu trecere la DGFP Timiș, de toți l-au crezut pe cuvânt de pionier și cercetaș, când și-a făcut calculele pe care, ulterior, le-a băgat sub nas Fiscului! Iar statul român a plătit cu ochii închiși, în orb!

Maestre, muzica!

Că lucrurile stau întocmai, se vede limpede din documente! În primul rând, dintr-o analiză de risc a ANAF Timișoara care are legătură cu prima cerere de rambursare de TVA a SC New RPC SRL Timișoara. Practic, cea care a făcut ca statul român, în luna august 2017, să vireze suma de 1.168.404 RON, în contul societății patronate de prim-vicepreședintele PSD Timiș.

Și, la evaluarea ANAF, imobiliaristul Adrian Cionca a ieșit cu risc… mare. Adică, conform legii, ar fi trebuit ca Fiscul să facă un control anticipat, înainte de rambursarea oricărui leu românesc! Nu ulterior! Că la câteva zile după, la reevaluarea datelor pe eșaloanele superioare ale DGFP Timiș, riscul mare al SC New RPC SRL a devenit unul… mic, rezultă tot din documente! Dar asta e cu totul o altă poveste!

Și se mai vede dintr-un loc că statul român, după (re)interpretarea analizelor de risc din stratosferele ANAF Timișoara, a plătit ca boierul orice moft al SC New RPC SRL. Chiar din controlul inopinat, care s-a finalizat prin procesul-verbal nr. 236 din 10 decembrie 2020, și a scos în evidență faptul că societatea pesedistului Adrian Cionca avea obligația ajustării TVA în sumă de 2.532.226 RON!

Până la urmă, îngrijorarea mare nu a fost nici măcar taxa pe valoarea adăugată, ci faptul că SC New RPC SRL, în perioada 2015-2020, a avut o relație comercială dublă, atât de client, cât și de furnizor, cu zecile de firme din cadrul grupului care gravitează în jurul prim-vicepreședintelui PSD Timiș: SC New RPC SRL a cumpărat de 7.450.067 RON și a livrat de 88.197.081 RON! Totul în familie!

Așadar, așa se explică de ce, la rambursările succesive de TVA, acordate în beneficiul societății conduse de pastorul Adrian Cionca, mențiunea de efectuare ulterioară a inspecției fiscale a fost repetitivă și redundantă! Oricum, nici anterior și nici ulterior, referitor al SC New RPC SRL, ANAF Timișoara nu a făcut nimic, când a venit vorba de vreo inspecție fiscală în vintrele firmei conduse de prim-vicepreședintele PSD Timiș.

Ar fi făcut, dar nu s-a putut! Și, când s-a putut, nu a mai avut obiectul muncii căci, așa cum știe deja toată lumea bună, la prima pală de vânt, care risca să-i arunce construcțiile în mijlocul furtunii fiscale, pesedistul Adrian Cionca a fugit din Câmpia Banatului, tocmai în Carpații Meridionali! S-a predat la ANAF Prahova, cu haltă la Comarnic și cu stație finală (sediu social stabil) la Sinaia!

Evident că toată manevra de a șterge putina de sub ochii ANAF, în pragul unicului control de inspecție fiscală de care a beneficiat vreodată SC New RPC SRL, fost una calculată. Și, mai mult decât orice, transhumanța fiscală a pastorului Adrian Cionca a beneficiat de sprijin logistic, politic și instituțional! Evidențele abundă!

Totuși, important de menționat e că prim-vicepreședintele PSD Timiș nu a rupt ușa biroului său din Dumbrăvița-Timiș, ca să fugă cu firma în Prahova, când a intrat în controlul inopinat al ANAF Timiș, la de 26 noiembrie 2020, imediat după anunțul de dizolvare al societății. Nu! Pesedistul a așteptat până pe data de 10 decembrie când, prin procesul-verbal nr. 236, s-a încheiat analiza primară a Fiscului care i-a estimat obligații suplimentare în sumă de 2.532.226 RON.

De fapt, pastorul Adrian Cionca a început dansul cu ANAF Prahova pe data de 21 decembrie 2020 și l-a finalizat pe 8 ianuarie 2021! Și asta abia după ce, în aceeași zi de 10 decembrie 2020, ca urmare a rezultatelor controlului inopinat și a unui set întreg de întrebări legitime, care au legătură cu zecile de societăți afiliate din grupul RPC, ANAF Timișoara a introdus SC New RPC SRL în programul de inspecție fiscală pe ianuarie 2021, cu semn clare de prioritizare a acțiunii! Cu roșu în calendar! Și, mai mult decât orice, pe data de 16 decembrie 2020, Fiscul i-a blocat conturile, până la concurența sumei de 2.532.226 RON.

Calea Luminii

Și acum urmează bărbăția omului politic Adrian Cionca de la PSD Timiș! Pentru că pe data de 10 decembrie 2020, Administrația Județeană a Finanțelor Publice Timiș a inclus SC New RPC SRL în programul de activitate de la începutul anului următor, pe data de 4 ianuarie 2021, a fost emis avizul de inspecție fiscală nr. 1/06. Cu mențiunea că, la data emiterii înștiințării, care din punct de vedere legal înseamnă începutul controlului fiscal, contribuabilul era arondat AJFP Timiș.

Abia pe 8 ianuarie 2021, adică la 4 zile de la emiterea avizului de control fiscal, conform bazei de date Fiscnet, societatea pesedistului Cionca a fost arondată la ANAF Prahova, în localitatea Comarnic iar, ulterior, pe data de 14 ianuarie, a fost reînregistrată cu domiciliul fiscal în Sinaia.

Acum, întrucât la data de 4 ianuarie 2021 niciun reprezentant legal al SC New RPC SRL nu a fost identificat la sediul societății, avizul de inspecție fiscală a fost trimis pe email-ul pesedistului Adrian Cionca. Exact adresa de corespondență electronică pe care acesta, în urmă cu nici două luni, în timpul controlului inopinat al ANAF Timișoara din data de 26 noiembrie 2020, a pus-o la dispoziția echipei de inspecție fiscală.

Mai mult, o copie a înștiințării procedurii de control a fost afișată pe ușă, conform reglementărilor, chiar la domiciliul fiscal al SC New RPC SRL, iar alta a fost expediată prin poștă! Probe sunt și aici cu duiumul! Nici nu mai contează că avizul, expediat prin poștă s-a întors la ANAF sau că documentul a fost publicat și pe portalul Ministerului Finanțelor, în secțiunea de anunțuri.

Ce e de reținut e că, decât să dea ochii cu potera fiscală de la ANAF, prim-vicepreședintele PSD a intrat în pământ! N-a mai răspuns la telefon, la mesaje, la email, la ușă! În schimb, s-a luptat din răsputeri să nu reintre în ghearele inspectorilor fiscali de la Timiș. Și n-a făcut-o singur, ci într-un întreg lanț de complicități administrative și politice, care se văd de pe Marte!

Prima dovadă e că, după ce s-a prins că SC New RPC SRL a șters putina, DGFP Timiș a cerut omologilor din Prahova, în 20 ianuarie 2021, să-și dea acceptul privind delegarea de competență a realizării inspecției fiscale de către inspectorii bănățeni, tocmai pentru că avizul de înștiințare al controlului fusese emis și comunicat cu 4 zile înainte de înmatricularea societății la Comarnic.

Inițial, avizul DGFP Prahova a fost unul pozitiv. Dovadă stă adresa cu nr. 368 din 29 ianuarie 2021, care a fost semnată atât de directorul executiv, cât și de adjunctul său, Marin Fătu și Mircea Meiroșu. Totuși, în aceeași zi și cu același număr de înregistrare, la câteva ore după, ”ca urmare a reanalizării solicitării…”, DGFP Prahova a revenit asupra acceptului de delegare de competență și, de această dată fără avizul directorul executiv Marin Fătu, a comunicat celor de la ANAF Timișoara, că ”…nu putem da acordul pentru efectuarea inspecției fiscale față de acest contribuabil”, motivând cauze Covid 19 și starea de alertă!!!? Mai mult, s-a cerut imperativ și eliminarea SC New RPC SRL din programul de activitate al AJFP Timiș – Inspecție Fiscală.

Cu ochii-n Soare, DGFP Timiș a încercat să-l readucă acasă pe prim-vicepreședintele PSD Timiș, prin tot soiul de adrese pe la ANAF și Ministerul Finanțelor, tocmai pentru că nu înțelegea care adresă de la Prahova ar fi trebuit luată în considerare: acceptul sau negația delegării de competență în ceea ce privește inspecția fiscală la SC New RPC SRL. Și răspunsurile au venit repede: ”…s-a aprobat eliminarea acțiunii de inspecție fiscală la societatea mai sus menționată, urmând ca dvs să transmiteți întreaga documentație care vizează acest contribuabil către AJFP Prahova”. Scurt pe doi: botniță!

Deși Metodologia ANAF, la capitolul cu privire la situația în care, pe parcursul efectuării inspecției fiscale, contribuabilul selectat pentru control solicită modificarea domiciliului fiscal”, scrie negru pe alb că procedura se consideră inițiată în momentul în care a fost emis avizul de inspecție fiscală! Și că, în situația în care se află în curs de derulare o procedură de administrare – cu excepția procedurii de executare silită – organul fiscal central, care a început procedura, este competent să o finalizeze! Adică, AJFP Timiș! QED!

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore

Ochiul Beiului, un colţ de natură scăldat în legende FOTO

Aşezată în judeţul Caraş, Ochiul Beiului se numără printre...

Umilință maximă! Președintele CJ Timiș Alin Nica, ignorat și ironizat de primarii PNL, pe grupul intern de comunicare

În ciuda eforturilor constante și apreciabile, dar fără niciun...

Sânzienele Sărbătoarea verii şi a bucuriei

Prilej de a sărbătorii soarele şi muncile agricole, bunăstarea...

Fondul clasei! Dezvoltatorul imobiliar Adrian Cionca de la PSD Timiș a transformat ANAF-ul într-o Casă de Ajutor Reciproc

Dincolo de orice discuții, azi, Adrian Cionca, prim-vicepreședinte al...

Articole asemănătoare

Din aceeași categorie

Categorii Populare