Ansamblu cu 28 de case construite ILEGAL la Dumbrăvița. Primarul a fost AMENDAT, dar refuză să ia măsuri FOTO

- Advertisement -
Investitorul privat NEW RPC a demarat un proiect prin care ridică 7 construcții care au 28 de unități locative. Conform regulamentului aprobat la nivelul comunei Dumbrăvița, suprafața minimă pentru construcția unei unități locative (casă), este de 300 de metri pătrați de teren și minimum două locuri de parcare la interior, deci nu pe domeniul public.

Împărțind suprafața de 5.880 de metri pătrați, pe care se ridică cele 28 de case, la 300 (suprafața minimă pentru fiecare casă), rezultă că pe acest teren se pot construi maximum 19 case, însă NEW RPC dezvoltatorul care construiește acest ansamblu imobiliar numit Gloria Residence, a obținut autorizația de construire pe data de 14 aprilie 2015, conform panoului de identificare a lucrării. ”După trei zile de la data eliberării autoriizației pentru «organizare de șantier nr.163/14.04.2015», de către Primăria Dumbrăvița, aceasta nu figura ca existentă la Inspectoratul de Stat în Construcții Timiș. Am aflat ulterior că în urmă cu maximum o lună de zile, primarul comunei Dumbrăvița, Victor Malac, alături de secretarul și arhitecta-șefă a comunei, au fost amendați cu câte 5.000 de lei, datorită unei alte lucrări efectuate de aceeași firmă, pe raza comunei”, ne povestește un locuitor din Dumbrăvița, nemulțumit de ”activitatea” administrativă a celui aflat la conducerea celei mai bogate comune din România, așa cum a fost catalogată localitatea lipită de Timișoara.

Câțiva locuitori ai comunei au mers chiar în audiență la primarul din Dumbrăvița, iar edilul i-a asigurat pe cei nemulțumiți că, dacă dezvoltatorul imobiliar nu respectă condițiile impuse de Primărie prin HCL Dumbrăvița nr.72/2006, acesta nu va primi autorizație de construire, ceea ce nu s-a întâmplat. Aceștia l-au ”vizitat” pe Malac pe data de 16 aprilie, deci la două zile după ce edilul Dumbrăviței își pusese deja parafa pe autorizarea lucrărilor care încalcă legislația locală.

Pentru a ”reduce” locuitorii la tăcere și a-și ”cumpăra” liniștea, constructorul a ”tăiat” ultimele două construcții din proiect, care însumează nouă unități locative, pentru a rămâne cu cele 19 care pot fi ridicate legal, iar în locul celor două construcții care nu vor mai fi ridicate, ar urma să fie construit un parc, ceea ce pare ciudat pentru locuitorii nemulțumiți. Aceștia susțin că, mai mult ca sigur, dezvoltatorul va construi și pe acel teren, întrucât nu a mărit suprafața de teren aferentă fiecărui imobil ”rămas de construit”, fiind puțin probabil ca un investitor privat să creeze un parc public pe propriul teren și din propriile fonduri.

Dumbrăvițenii au înaintat deja două adrese, atât primăriei Dumbrăvița, cât și arhitectului-șef din cadrul Consiliului Județean Timiș, prin care solicită lămuriri cu privire la această situație. Printre altele, depunătorii adresei au menționat în documentul transmis CJ Timiș, că: ”Intrucât ni s-a adus la cunoștință faptul că se propune construirea unui ansamblu rezidențial cu un număr de 28 de case (conform beneficiarului SC NEW RPC SRL) pe un teren în suprafață de aproximativ 5.800 mp fapt neconform cu H.C.L. Dumbrăvița nr.72/2006 care stabilește numărul maxim de aprtamente, în cazul de față numărul maxim de apartamente fiind 19, și în temeiul prevederilor art. 7 alin. (21) din Legea nr. 50/1991, rep. 2, care specifică faptul că autorizaţiile de construire/desfiinţare împreună cu anexele acestora, au caracter public, am solicitat Compartimentului de Urbanism din cadrul Primăriei Dumbrăvița consultarea cu rol strict informativ a Autorizației de Construire pentru ansamblul mai sus menționat.

Explicațiile primite au fost contradictorii și de natură a minimaliza discuțiile, argumentele folosite în favoarea continuării lucrărilor de construire nu au temei legal, cel mai des invocate argumente fiind faptul că «dezvoltatorul s-a decis să se oprească la un număr de 17 apartamente» și respectiv «a fost donat teren primăriei pentru construirea de spațiu verde».

Conform legislației în vigoare anexă la Autorizația de Construire, planșele, inclusiv planul de situație al clădirilor propuse este vizat spre neschimbare.

Vă solicităm pe această cale să ne precizați următoarele:
– Existența unei Autorizații de Construire valabăla pentru terenul în cauză;
– Modul de aplicare al HCL Dumbrăvița nr.72/2006 privind stabilirea numărului maxim de apartamente pentru terenul identificat cu CF nr.30710;
– Distanțele minime între două sau mai multe clădiri situate pe aceeași parcela stabilite prin PUG/PUZ Director Dumbrăvița aflat în vigoare;
– Planul de situație al ansamblului cu viza «vizat spre neschimbare anexă la Autorizația de Construire»;
– Numărul maxim de apartamente propus a se realiza, conform Autorizației de Construire.

Considerăm demersul nostru un demers normal al unei comunități care se vrea să acționeze în spiritul îmbunătățirii calității locuirii și a agregării unei identități locale”.

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore

Articole asemănătoare

Din aceeași categorie

Categorii Populare