Vocea Timișului va susține permanent adevărul!

Mega performanță USR! Administrația lui Dominic Fritz a avut nevoie de numai 11 zile lucrătoare ca să autorizeze construcția unui bloc cu 10 etaje, în beneficiul prim-vicepreședintelui PSD Timiș, pastorul Adrian Cionca

Publicat in

Vocea Timișului va susține permanent adevărul mai presus de putere, viitorul mai presus de trecut, cinstea mai presus de confortul financiar, știrea mai presus de editorial și capacitatea de decizie mai presus de diplomația compromisului.
FLIGHT FESTIVAL 2023
Ziua și etajul – exact de atâta timp a avut nevoie Primăria Timișoara pentru a da undă verde unui imobil colectiv de mari dimensiuni, aflat în portofoliul dezvoltatorului imobiliar și vicelider al social-democraților bănățeni, preacredinciosul Adrian Cionca. O adevărată minune dumnezeiască având în vedere că, așa cum rezultă din zeci de documente urbanistice, puse în oglindă, niciun alt investitor de talia pesedistului nu a obținut, în condiții similare, nicio autorizație de construire, mai devreme de 8 luni. Asta în cel mai fericit caz, deși legea vorbește despre eliberarea autorizației de construire la un termen de 90 de zile de la data solicitării!

Adevărul e că, dacă socotim mai bine, timpul de reacție al administrației USR, în favoarea intereselor imobiliare ale PSD, a fost unul mult mai scurt decât cele 11 zile lucrătoare căci, așa cum rezultă din date publice, blocul are un regim de înălțime aprobat de 2S+P+9+Er. Adică, 13 niveluri! Ceea ce înseamnă că totul a mers pe repede-înainte și că prin primăria de sticlă a lui Dominic Fritz, mai ales în biroul arhitectului-șef Gabriel Almăjan, în cazul pastorului Adrian Cionca, a existat un adevărat consens și voie bună. Unanimitate și perfecțiune pe linie! Ca la jocul de table: 6-6 poartă-n casă!

Pe scurt, situația stă exact în felul următor. Pe data de 27 ianuarie 2023, printr-o adresă înregistrată la Primăria Timișoara, nr. UR2023-000447, SC RPC VIL TREI SRL, una dintre zecile de firme controlate de pesedistul Adrian Cionca, a cerut administrației locale să-i elibereze o autorizație de construire pentru un imobil de locuințe colective și servicii, în regim de 2S+P+9+Er, care ar urma să fie ridicat pe Calea Torontalului nr. 104, pe raza CF 455281. Și, conform documentelor, circa 2 săptămâni mai târziu, pe data de 16 februarie 2023, Primăria Timișoara a căzut la pace cu dezvoltatorul imobiliar Adrian Cionca și i-a eliberat Autorizația de Construire cu nr. 128. Adică, exact după 11 zile lucrătoare de la data solicitării!

Și nu doar că administrația lui Dominic Fritz, prin bagheta magică a arhitectului-șef Gabriel Almăjan, a legalizat cererea pastorului Adrian Cionca de la PSD cu viteza luminii. Mai mult, PMT a eliberat autorizația de construire care, între timp, a intrat și în circuitul legal și civil, într-o formă absolut halucinantă, nemaiîntâlnită și extrem de permisivă. Un exemplu care, realmente, dincolo de cele 11 zile lucrătoare și norocoase, a șocat toată lumea arhitecților, proiectanților, urbaniștilor, constructorilor și dezvoltatorilor: autorizarea a 13 niveluri, fără absolut nicio mențiune a numărului de unități locative, locuri de parcare sau spații cu altă destinație!

Asta, în condițiile în care absolut toate zecile de documentele similare, fără nicio excepție, studiate de voceatimisului.ro, care au legătură cu urbanizarea Timișoarei și dezvoltarea imobiliară a municipiului de pe Bega, în autorizațiile de construire, fac mențiunea exactă a numărului de apartamente, a spațiilor comerciale (SAD-uri) și a locurilor de parcare subterane sau de suprafață. Chiar pe prima pagină! În cazul lui Adrian Cionca de la PSD, singura mențiune este… conform PUZ aprobat prin HCL 564 din 2019. Și, evident, toată omisiunea administrației lui Dominic Fritz, a avut un scop precis. Unul, doar în beneficiul pastorului social-democrat!

Istorie muzicală

Deci, Hotărârea Consiliului Local Timișoara, nr. 564 din 12 noiembrie 2019, singurul element la care face referire Autorizația de Construire nr. 128 din 16 februarie 2023, emisă de administrația lui Dominic Fritz, în favoarea prim-vicepreședintelui PSD Timiș, are legătură cu aprobarea Planului Urbanistic Zonal (PUZ) – ”Dezvoltare zonă mixtă – comerț, servicii, funcțiuni administrative și locuire colectivă în regim de înălțime 2S+P+9E+Er, Calea Torontalului nr. 104”. Și, așa cum rezultă din document, PUZ-ul a fost aprobat în favoarea SC Psihoreli Construct SRL, nu SC RPC VIL TREI SRL, și stabilește, la modul general: procentul de ocupare al terenului (POT-55%), coeficientul de utilizare al terenului (CUT – 2,8%), regimul de înălțime, suprafețele verzi, servituțile și accesul, pe un teren de circa 5000 mp. Atât și nimic mai mult!

Evident, toate aspectele menționate sunt importante! De departe, cel mai relevant aviz, care a stat la baza aprobării PUZ-ului, a fost cel al comisiei de circulație. Nu de alta, dar documentul are cea mai mare greutate și la obținerea autorizației de construire căci, fără locuri suficiente de parcare – cutuma PMT este de 1.15 loc/apartament, plus parcaje pentru spații comerciale și angajați – conform legii, nu există… proiect aprobat!

Și, în cazul SC Psihoreli Construct SRL, cu planșele avizate spre neschimbare, în varianta PUZ-ului – 2S+P+9E+Er, validat prin HCL 564/2019, Comisia de Circulație din cadrul Primăriei Timișoara a stabilit: 24 de locuri de parcare pentru spațiile comerciale, 5 locuri pentru angajați, 128 de locuri pentru apartamente și un spor de 15% pentru vizitatori, adică 19 locuri. Adică, un total de 176 de locuri de parcare.

Și, ca să ajungem la zi, într-un soi de joint-venture, la finele anului trecut, SC Psihoreli Construct SRL, deținută de Ladislau Andriș, nimeni altul decât tatăl lui Ovidiu Andriș, cel pentru care primarul Dominic Fritz și-a rupt cămașa de pe el, ca să-l titularizeze în fruntea Filarmonicii Banatului, a făcut o înțelegere cu SC RPC VIL TREI SRL a pastorului Adrian Cionca de la PSD: Andriș pune la bătaie terenul cu PUZ, dezvoltatorul Cionca pune banii (peste 4 milioane euro) și construiește, urmând ca la final, după vânzarea fiecărui apartament în parte, să se tragă linia… procentual! Așa a ajuns prim-vicepreședintele PSD Timiș titularul Autorizației de Construire nr. 128 din 16 februarie 2023, eliberată de Primăria Timișoara la 11 zile lucrătoare de la data solicitării, fără absolut nicio mențiune privind numărul de unități locative, SAD-uri și locuri de parcare!

Acum, diferența între PUZ-ul aprobat în favoarea SC Psihoreli Construct SRL (2S+P+9E+Er) și autorizația de construire eliberată în beneficiul pastorului Adrian Cionca de la PSD (S+P+9E+Er), dincolo de planșele vizate spre neschimbare, există o diferență majoră: un etaj în minus de parcare subterană! Ceea ce, în mod logic, înseamnă că numărul locurilor de parcare ar trebui suplinit… la suprafață. Lucru imposibil căci, în situația aceasta, n-ar mai fi respectat PUZ-ul!

Și, mai mult ca sigur, nici suprafețele verzi care au fost stabilite și avizate prin documentația tehnică! Deci, pe scurt, cam asta e explicația pentru care Primăria Timișoara, la emiterea autorizației de construire pentru prim-vicepreședintele PSD Timiș, a omis să treacă numărul de unități locative și de SAD-uri. Tocmai pentru că experții lui Dominic Fritz au realizat că, orice cifră ar trece, le-ar da cu virgulă când vine vorba despre totalul locurilor de parcare.

Carnetul roșu

Pentru cine nu știe, azi, așa cum a mai dezvăluit voceatimisului.ro, un număr de 44 de societăți comerciale pendulează în portofoliul patrimonial al prim-vicepreședintelui PSD Timiș, pastorul Adrian Cionca. Și, printre toate perlele, există o societate comercială, înființată în 24 mai 2021, SC Comuncas SRL, cu sediul social în comuna Dumbrăvița-Timiș (strada Arinului 68). În momentul de față, încă, fără activitate comercială. Conform datelor publice, acționarii acestei societăți sunt, în cote părți egale, membrii familiei Marcel Ciolacu, președintele PSD și al Camerei Deputaților, Sorin Grindeanu – Ministrul Transporturilor și, cu voia dvs, Adrian Cionca.

Nu demult, la un semnal acustic, unul venit pe linie politică și altul pe orizontală de la ANAF, în plină procedură de control fiscal, Adrian Cionca a decis ca firma fanion a familiei sale, SC New RPC SRL, să-și mute sediul din Dumbrăvița-Timiș tocmai la Sinaia, în județul Prahova. Ceea ce, în ciuda opoziției vehemente a inspectorilor fiscali bănățeni, a și reușit! Și tot acest perpetuum mobile a avut un singur scop tactic: să salveze onoarea fiscală a pesedistului Adrian Cionca, care intrase în ghearele ANAF Timiș! Că, de la înființare și până la aterizarea în Prahova, pe teritoriul Banatului, societățile comerciale ale pesedistului Adrian Cionca nu au fost deranjate, nu mai e niciun secret pentru nimeni.

Până și inspectorii ANAF au scris, negru pe alb, că diamantul New RPC SRL nu a făcut obiectul vreunui control fiscal. Niciodată! Mai mult, de-a lungul activității comerciale, firma prim-vicepreședintelui PSD Timiș a cerut și a primit rambursări de TVA, în mai multe etape succesive – august 2017 (1.168.404 RON), septembrie 2017 (93.998 RON) și ianuarie 2018 (297.525 RON). Cu o singură mențiune: cu efectuarea ulterioară a inspecției fiscale! Lucru care, așa cum rezultă tot din înscrisurile ANAF, nu s-a mai întâmplat… niciodată, până la prima și ultima tentativă de control de la finele lunii noiembrie 2020.

Și totul a rămas la o banală tentativă eșuată căci, din pricina riscului de a fi ridicat capacul de pe oala sub presiune, Adrian Cionca și-a luat firma în spinare și s-a mutat în altă parohie fiscală, tocmai în județul Prahova, cât mai departe de perceptorii bănățeni. După modelul conform căruia bugetarul e cel mai bun prieten al investitorului privat și că, în politică, banii nu au miros și nici culoare. Important e să circule, vorba pesediștilor, că nu degeaba s-a inventat noțiunea de… capital rulant!

9 COMENTARII

 1. Și eu am cumpărat un apartament de la Cionca. După un an: igrasie, crăpături, o mizerie de construcție sub zugrăveli frumoase. Trăiască șpagă la toate nivelurile!

  • ..admirabila, dorința de a scoate la iveală MIZERIA și NERUȘINAREA sectantului MINCINOS și DECEREBRAT..!
   ..instituțiile de forța ale statului se vor sesiza dacă depuneți niște sesizări // plângeri , cu nume și Prenume plus documente..!! ..atât timp cat le aveți și mai aveți energie pt a ajuta la a se face dreptate

 2. Locuiesc intr-un imobil care a fost construit de una din firmele domnului pastor Cionca Adrian,firma RPC in Dumbravita.Au construit fără autorizație apartamente in locurile de parcare ale locatarilor,au construit in interiorul blocului apartamente in care au și chiriași.Au pus ceasuri de gaz fără contracte și folosesc de curentul de pe scara fără autorizații legale.Constructia blocului,in interiorul apartamentelor zidurile au început sa se crape,fisuri vizibile.Asta este unul din blocurile care le-a construit,unde in CF apar parcari dar s-au construit apartamente.

  • ..interesantă scrierea d-voastră ..!!!
   ..cine și ce va oprește sa faceți PLÂNGERE PENALĂ PT ÎNȘELĂCIUNE
   ..cine și ce ca oprește ss faceți RECLAMAȚII LA ISC , PTOTECTIA CONSUMATORULUI, etc

 3. Felicitări pt articol.
  Foarte bine documentat și argumentat.
  Sper să nu pățiți ceva, căci România anului 2023 este Chicago anilor ’30. Mafia conduce și s-ar putea să rămâneți pe drumuri sau mai rău.
  S-a dar lovitura de stat în’ 89 ca sa ajungă mafioții și gunoaiele la putere.

 4. Interesant articol…felicitari.
  Domnule Marcu, va recomand sa cereti la PMT informatii suplimentare legate de aceasta autorizatie, avand o documentatie in spate , ei sigur stiu cate apartamente au autorizat acolo. Asa cum spuneati si dvs. muritorii de rand, cand solicita o autorizatie au mentionate toate info. in ea ( nr locuri de parcare/ SAD-uri ). Ciudat ca au uitat sa mentioneze in aceasta autorizatie….
  Interesant ca au renuntat la un nivel , subsol pentru parcari , in conditiile in care sigur NU o sa micsoreze nr. de apartamente construite. In Puz aveau 46 locuri autorizate la sol, si restu’ in subteran…
  Sdp-ul este foarte mare ca sa nu faca cel putin 155 apartamente

 5. Domnule ziarist dacă ții la viata ta, las-o balta. Cioaca este nasul lui Corlatean,,,unge toți oamenii,, nu are frica de nimeni! Scopul celor 44 de firme, pe care sora lui Cionca, avocata Lavinia Cionca le gestionează, este să nu le piața nimeni urmări.

  • ..nu știu cine sunteți , dar cred ați vizionat ff multe filme de pe platforma NETFLIX
   ..eu va rog să-l întrebați , printr-o scrisoare deschisă pe dl SECTANT SEF CORLĂȚEAN , dacă se pricepe la distrus , dacă îl iubește atât de mult pe SECTANTUL FRUSTRAT ȘI OPĂRIT numit întâmplator , CIONCA

 6. …SECTANTUL ȘI IUDA , și-au dat mâna din nou..!!
  ..pro – fund -ul GABRIEL a inventat o mașinărie de făcut bani special concepută pt PRINTUL SECTANT și IUDA
  ..atât timp cat DOAR SECTANTUL ȘI IUDA primesc bani cu 0% dobânda // fără termen real de rambursare , devine imposibil sa intri intr-o astfel de competiție
  ….oricum ANAF regional nu ezita sa acuze pe TOȚI CEI CARE NU CANTA ACEEAȘI PARTITURA CU EI , ca au furnizat INFO presei despre MEGA JAFUL SECTANTULUI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Comentarii recente

Articole asemănătoare