Cele mai citite articole în ultima săptămână

Din aceeași categorie

Cum profită avocații de ”portițele” legii și cum îi încurcă pe polițiștii care vor să ”facă treabă”

Vocea Timișului va susține permanent adevărul!

De-a lungul timpului, Vocea Timișului v-a prezentat nenumărate cazuri de ”nesimțiți” din traficul de pe meleaguri timișene, care, fie parchează pe unde-i taie capul, fără să mai țină cont de faptul că pietonii, bicicliștii sau chiar alte mașini nu mai pot trece prin preajma lor, fie că trec pe roșu, prezentând și dovada video în astfel de cazuri. Mai mult decât atât, în cazurile din urmă, am ajuns să ne solicite Poliția Rutieră Timiș să depunem plângeri împotriva șoferilor respectivi. Ce a făcut instituția? Nimic! De ce? Pentru că legea nu permite polițiștilor să ia măsuri împotriva celor care o încalcă, iar aici intervin avocații – cei care îi ”învață” pe șoferi, pe lângă să fie nesimțiți, să și mintă ”oficial”.

Primul caz semnalat polițiștilor rutieri, cu tot cu dovada video, a fost cel de pe data de 22 septembrie 2014, când un șofer aflat la volanul unui autoturism Ford Mondeo, cu numărul de înmatriculare TM 45 AAC trecea ”pe roșu” pe strada Cluj, la trecerea de pietoni din fața Colegiului Național de Artă ”Ion Vidu” din Timișoara. Dacă în urma faptului că am scris un material despre această întâmplare, unul dintre ”mai marii” Poliției Timiș, comisarul-șef Florin Bolbos, ne-a solicitat înregistrarea video pe care i-am și acordat-o, însă nu s-a dispus nicio măsură.

Cel de-al doilea caz semnalat poliștilor, imediat după ce comisarul-șef Marcel Crăciunescu ”ieșea” în presa locală cu declarația că: ”(…) îi rog pe această cale pe toți cetățenii timișoreni, dacă au înregistrat anumite lucruri în trafic, nereguli, cu telefonul mobil sau cu alte mijloace să ne sune, să vină aici la noi, și să ne spună toate necazurile și toate dorințele lor (…)”, a fost cel în care șoferul unei autoutilitare Peugeot Partner, cu numărul de înmatriculare TM 13 SLI, iese din coloana de pe banda a doua, în fața coloanei de pe banda întâi, pe Calea Dorobanților, după care își continuă drumul pe strada Simion Bărnuțiu, intrând în intersecție deși semaforul indică culoarea roșie.

În cel de-al doilea caz, din nou după ce Vocea Timișului a semnalat și prezentat neregula, comisarul de poliție a recomandat colegului nostru să depună o sesizare în acest sens, ceea ce s-a și întâmplat. Ei bine, tocmai în ajunul Crăciunului, mai exact pe data de 24 decembrie 2014, Inspectoratul de Poliție Județean Timiș ne trimitea și răspunsul cu măsurile luate în acest caz. În documentul transmis colegului nostru de IPJ Timiș se specifică următoarele: ”Proprietarul autoturismului a fost citat în conformitate cu art.39 din OUG 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, să comunice cine a condus autoturismul în data de 02.12.2014. Acesta s-a prezentat în data de 24.12.2014 la sediul Serviciului Rutier Timiș și ne-a declarat că în data de 02.12.2014 a împrumutat autoturismul unui cetățean sârb, cu domiciliul în Serbia, care se afla în acel moment în vizită la Timișoara”. Conform documentului transmis de IPJ Timiș, sârbul a părăsit România în ziua în care posesorul autoturismului a declarat că mașina sa a fost pe mâna cetățeanului din țara vecină, sârbul nefiind sancționat pentru fapta sa. Acest lucru s-a întâmplat în cazul posesorului autoutilitarei, acestuia atrăgându-i-se atenția cu privire la respectarea legii și nimic mai mult, pentru că așa scrie în lege. Mai mult decât atât, în încheierea răspunsului polițiștilor rutieri se specifică faptul că ”În conformitate cu art.109, alin.1 din OUG 195/2002 republicat, constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor contravenționale se face direct de către polițistul rutier sau cu mijloace tehnice omologate și verificate metrologic, astfel că nu se pot lua măsuri de sancționare contravențională împotriva conducătorului auto”, ceea ce era și de așteptat. De aici reiese pripeala cu care comisarul-șef Crăciunescu a făcut declarația mai sus amintită, însă reiese și un aspect mult mai grav.

În afara faptului că polițiștii rutieri din România sunt parțial legați de mâini în lupta împotriva șoferilor care încalcă legea, cea din urmă categorie se mai bazează și pe sprijinul unei alte categorii de ”oameni ai legii” – avocații! Aceștia îi îndeamnă pe șoferi, contra-cost bineînțeles, cum să facă pentru a evita amenzile încasate pentru depășirea vitezei legale, suspendarea permiselor și alte astfel de ”șiretlicuri”.

Cel mai probabil așa s-a întâmplat și în cazul de față, cu atât mai puțin cu cât autoutilitara care a trecut pe culoarea roșie a semaforului electric este, aproape sigur, înmatriculată ”pe firmă”, iar șoferul aflat la volan nu ar avea cum să demonstreze că are vreo cunoștință în Serbia.

Totodată, documentul readuce în prim-plan diferența uriașă dintre legile noastre și cele ”de-afară” în materie de circulație rutieră, asta dacă ținem cont că în Italia, Spania sau Germania și chiar lângă noi, în Ungaria, în condițiile în care un simplu cetățean prezintă o înregistrare video cu o încălcare a legii, în trafic, la orice polițist, oamenii legii îl sancționează pe proprietarul autovehiculului în cazul în care acesta ”acoperă” un prieten, fie el și din… Serbia.

Pe același principiu riscăm ca polițiștii de la ”Crimă Organizată” să nu arunce după gratii pe toți cei care comit delicte din ce în ce mai violente, pe motiv că nu i-au văzut cu ochii lor, sau că nu i-au înregistrat cu vreo cameră omologată??? Să-i punem pe toți care și-au montat camere video pe bordul mașinii sau pe ghidonul bicicletei să meargă cu aparatele la omologat??? NU! E cazul să schimbăm legea!

- Advertisement -
Vocea Timisului
Vocea Timisului
Întreaga responsabilitate a comentariilor lăsate de dumneavoastră vă aparține! Click aici-citeste condiţiile de utilizare ale site-ului www.voceatimisului.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore