Decontarea directă a RCA va responsabiliza şoferii

0
944

Începutul anului viitor va aduce schimbări substanţiale în sistemul asigurărilor auto. Decontarea directă  a poliţei RCA este o propunere a Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor care are ca scop principal reducerea perioadei de realizare a plăţilor, dar şi responsabilizarea clienţilor.

Astfel, dacă propunerea CSA va fi acceptată şi de asigurători, ca urmare a discuţiilor care au loc în această perioadă, de la anul poliţa de răspundere civilă obligatorie va putea fi folosită ca o asigurare CASCO. Concret, dacă o persoană este implicată într-un accident, aceasta nu mai trebuie să apeleze la poliţa RCA a vinovatului. Noile reglementări prevăd că aceasta se poate adresa direct propriului asigurător care se va ocupa de realizarea plăţii, urmând ca, ulterior, acesta să îşi recupereze suma cheltuită printr-un sistem de decontare automată de la asigurătorul celeilalte părţi implicate în accident. Conform vicepreşedintelui CSA, acest sistem ar trebui să reducă de la 90 la 60 de zile termenul în care se realizează plăţile.

 

Acest lucru, însă, ar putea atrage şi un aspect negativ, dar deloc de neglijat pentru clienţi, anume creşterea preţurilor. Conform reprezentanţilor CSA, decontarea directă a RCA va împinge un număr mai mare de clienţi către asigurările care au un preţ mai ridicat. Astfel, cumpărătorul poliţei, care, de la anul, va deveni şi beneficiarul acesteia, va analiza mai bine oferta şi se va gândi de două ori înainte să opteze pentru o asigurare mai ieftină dar care nu îi aduce certitudinea reparării daunelor.

O.T.

Informaţiile publicate de voceatimisului.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.