Mâncarea bolnavilor, o glumă proastă
Cum toată floarea cea vestită a SCJUT a fost prinsă cu combinațiile mari, evident, pe lovele multe, bolnavii din cel mai mare spital de stat din zona de vest a României, au fost trecuți în plan secund.
Noroc ca nu din punct de vedere al actului medical, ci din al hranei intraspitalicești! Tocmai pentru că pacientul este principalul contribuitor la bugetul SCJUT și, nu în ultimul rând, la bunăstarea firmelor si a șmecherilor din conducerea unității sanitare, Curtea de Conturi, probabil, ca să-și mai descrețească frunțile, pe data de 4 februarie 2014, a făcut o verificare inopinată la meniul de prânz pe secțiile de Chirurgie, Gastroenterologie, Nefrologie și Neurologie din cadrul SCJUT!
Totodată s-au solicitat de la SC TITAN EDILITARA SRL Brăila – furnizorul de hrană externalizat Spitalului Județean Timișoara: rețetele de producere a hranei pentru data de 04.02.2014, tabelul centralizator cu efectivele de bolnavi pe secții, meniul zilei și procesul verbal de primire calitativ şi cantitativ a hranei pacienților. Nu, nu e glumă!
Constatările efectuate, în urma analizei porțiilor de alimente, servite la masa de prânz, în data de 4 februarie 2014, sunt simple: variabilitate în ceea ce privește dimensiunile (mărimea) porțiilor intre secții (practic, porțile scad odată cu etajele spitalului, adică porții mai mari la primele nivele, carne mai puțină la cucurigu), discrepanță în ceea ce privește numărul de porții solicitat, pe fiecare tip de meniu și numărul de porții primit pe acele tipuri de meniu (mâncare multă pe hârtie, în realitate, mai puțină), mâncarea pentru diabetici, decontată de SCJUT cu 12 lei/zi, deși meniul este de 7 lei/zi.
Partea bună e că, din punct de vedere organoleptic, mâncarea a fost corespunzătoare, dar ”cantitatea reală a porțiilor obținute prin cântărire este mult mai mică decât cea prevăzută în rețetar. Se fură la cântar, vorba precupeților, dar cine să bage de seamă, dacă mai marii SCJUT au fost ocupați, în ultimii 10 ani de zile, cu chestiuni groase și serioase!?!
Caloriile, intrate la apă
Până la urmă, printr-o mică reducere la absurd, chiar cinică, după ce l-au făcut la buzunar cu achizițiile, cei din SCJUT i-au dat temelie pacientului chiar și… la păpică! Pe lângă faptul că e puțină mâncare, nici nu asigură necesarul caloric si nici principiile nutritive, nu sunt respectate!
Evident, angajații Curții de Conturi nu au mai apucat să verifice hrana de dimineață și nici pe cea de seară, tocmai că s-ar fi pierdut caracterul inopinat al controlului! Totuși au punctat și de data asta, în momentul în care, elegant, le-au bătut obrazul celor de la SCJUT: ”atragem atenția că fără o atentă recepționare cantitativă, calitativă dar mai ales sortimentală(!!) a hranei pacienților, SCJUT este păgubită sistematic – sau cel puțin poate fi – de către orice operator externalizat de furnizare a hranei în spital. Din punct de vedere cantitativ, managementul spitalului județean ar putea interveni prin a eficientiza cantitatea de hrană livrată zilnic prin corelarea acesteia cu meniurile pacienţilor, care sunt postoperatorii sau din varii motive, nu pot servi hrana oferită, ceea ce ar duce la o îmbunătățire a calităţii acesteia. Acest lucru este posibil doar în condiţiile în care comandarea meniurilor zilnice de către secţiile spitalului s-ar face printr-un sistem interactiv în dimineaţa zilei respective – după vizita de dimineața a medicilor…”.
Și, unde mai pui la socoteală că aceeași inspectori ai Curții de Conturi Timiș și-au exprimat rezervele asupra eficienței externalizării serviciilor de furnizare a hranei, realizată de SCJUT, tocmai pentru că spitalul nu a putut pune la dispoziția raportorilor publici calculele economice, care au stat la baza acestui contract cu SC TITAN EDILITARA SRL din Brăila!!
O să râdeți, asta ca să nu plângeți, dar SCJUT, tot în baza unor calcule secrete și profunde, au externalizat și spălătoria spitalului. În sensul că, acum, așternuturile de pe cele 9 nivele ale Spitalului Județean nu se mai spală la subsol, ci tocmai la Reșița, acolo unde aceeași SC TITAN EDILITARA SRL ocupă gratuit un spațiu, tot într-o instituție sanitară.
Așa se face că, lenjeriile fac naveta la Reșița, iar SCJUT a avut nevoie de o firmă din Brăila ca să le gătească bolnavilor din Timișoara. Logică și eficiență managerială, nu alta. Ca să nu mai vorbim de viziune!
Vom reveni cu alte episoade din JAFUL BANULUI PUBLIC, ce se practica la Spitalul Clinic Județean de Urgență Timișoara.