Timişoara va fi gazda ediţiei I a Festivalului Internaţional de corzi ciupite BANATISSIMO – Plucked Strings Festival. Acesta va avea loc între 23 şi 24 nnoiembrie 2012
Festivalul Internaţional de corzi ciupite BANATISSIMO – Plucked Strings Festival, ediţia I este organizat de Adrian Mardan şi Didina Oniga, profesori la Colegiul Național de Artă „Ion Vidu”, iar de imaginea festivalului (afişe, trofee, diplome) se ocupă Remus Rotaru, Lect. Univ. Dr. la Facultatea de Arte li Design din Timiloara.
Festivalul este organizat în colaborare cu Inspectoratul Judeţean Timiş şi Consiliul Judeţean Timiş şi urmăreşte impunerea euroregiunii DKMT (Dunăre-Criş-Mureş-Tisa) pe harta culturală a Europei prin manifestări cultural-artistice care să exprime năzuinţele şi aspiraţiile oamenilor din acest spaţiu.
Sub tutela unui sincretism cultural, atât de util prezentului nostru, de-a lungul manifestării, în holul de la intrarea în sala de concerte de la „Ion Vidu” o expoziţie de o originalitate aparte cu instrumente arhaice din spaţiul românesc, ale Prof. Dr. Ovidiu Papană de la Facultatea de Muzică din Timişoara iar oaspeţii festivalului vor fi întâmpinaţi de elevi merituoşi de la clasa de chitară a Prof. Dr. Adrian Mardan şi de la clasa de harpă a Prof. Didina Oniga, care vor întreţine atmosfera şi vor încălzi publicul înainte de concertele din fiecare seară.
În cadrul festivalului, publicul va putea audia un program cât mai divers începând cu prima seară, vineri 23 noiembrie 2012, de la ora 18:00, când va fi deschiderea oficială cu Adrian Mardan într-un mini recital de chitară solo, urmat de un inedit duo de ţambale cu Mircea Ardeleanu tatăl şi fiul, continuat de chitară solo şi duo de chitare din ţara vecină Serbia, seara încheindu-se cu orchestra de tamburaşi şi mandoline din „Josif Marinković” – Music School Vršac, Serbia şi grupul de tamburaşi din Sînnicolau Mare – Batini Beciari.
A doua seară, de la ora 19:00, este deschisă de Rozalia Pataki cântând la harpă gotică şi într-un duo de harpe cu Traian Moldovan, urmat de quartetul de harpe din Italia – Adria Harp Quartet care va desăvârşi seara într-un recital exploziv. Totul continuă cu un recital de excepţie al duo-ului Judit Andrejszki soprană şi clavecinistă (Budapesta) specializată în muzica veche şi Caius Hera lăută, un concitadin, recunoscut pentru interpretările sale la instrumente medievale; seara este culminată de concertul care va închide festivalul, al orchestrei de ţitere din Dorobanţi -România, avându-l ca şi coordonator artistic pe Juhasz Kalman din Ungaria.
Am fost in sala la acest minunat concert. In nod special harpa gotica este ceva de vis. Inca nu mi-a fost dat sa aud sunete mai profunde si care te duc parca in alta lume, in alt spatiu-timp. Cu siguranta ca voi urmari anuntul pentru un viitor concert de acest gen. Merita sa auzi asa ceva!