Vocea Timișului va susține permanent adevărul!

Salvăm și noi Roșia Montană?

Publicat in

Vocea Timișului va susține permanent adevărul mai presus de putere, viitorul mai presus de trecut, cinstea mai presus de confortul financiar, știrea mai presus de editorial și capacitatea de decizie mai presus de diplomația compromisului.
80,000FaniÎmi place
587CititoriConectați-vă
1,105CititoriConectați-vă
194CititoriConectați-vă
50,056AbonațiAbonați-vă
Roșia Montană este o localitate minieră din munții Apuseni care, paradoxal, nu atrage atenția prin monumentele sale naturale și obiectivele turistice ci printr-un proiect de lege ce vizează exploatarea minereurilor de aur și argint ( aproximativ 300 de tone de aur şi 1.600 de tone de argint ). 

Astfel, aflând de toate “aceste minunății ce stau ascunse în munți fără să deranjeze pe cineva”, o companie româno-canadiană, pe numele ei „de fată mare”, Roșia Montană Gold Corporation a luat naștere în 1997. Deși se preconizează că exploatarea va începe în 2016, compania “se zbate” încă de la începuturile sale pentru a obține autorizațiile necesare. 

De ce? Este simplu, controversatul proiect se află “la o răscruce”, pe de-o parte sunt promise locuri de muncă și bani pentru stat dar, ca orice “pact cu Diavolul”, întregul proiect înseamnă un dezastru ecologic precum și “un petec” în patrimoniul nostru național ( adaptabil, aș spune, “cu dreapta îți dă și cu stânga îți ia” ).

Pe 27 august, cei din Guvern au dat cu „da-ul” în vederea aprobării legii urmând să fie trimisă politicienilor din Parlament. Această acțiune “a dezlănțuit monstrul”, mii de protestatari  atât din orașele din România (Timișoara, Cluj, București, Arad, etc.) cât și din câteva capitale europene ( Paris, Londra, Berlin, Viena etc.)  “s-au unit” în speranță salvării Roșiei Montane sub motto-ul “NU ÎN NUMELE MEU!”.

video:Studioul De Productie Video-Photo Leahu Tm

Duminică, în jurul orelor 17, Piața Operei din centrul orașului a reprezentat suportul timișorean față de Roșia Montana. Câteva sute de persoane, de la cei mai tineri până la cei mai vârstnici și-au exprimat protestul prin pancarte cu diferite mesaje,  „Nu faceți ketchup din Roșia Montană “, “Roșu Galben Dezastru “ și altele care mai de care mai sugestive.

Cei mai activiști dintre timișoreni au scandat lozinci împotriva “hoților” de la conducere, s-a strigat “Nu vrem aur vrem tezaur” sau “Fără cianură la noi în natură” în speranța că se va auzi până la Guvern. Inițiatorii protestului au făcut o demonstrație simbolică “execuției prin ciaunare” și au încurajat protestatarii să se mainfeste.

Proiectul Roșia Montană, deși schimbă ochii oamenilor politici “în mici € ” ( că doar ce contează viitorul, noi “să trăim bine” acum ) nu pare a fi un factor pozitiv, câștigul va pieri în câteva sute de ani și va lăsa statul român “să strânga mizeria” și să încerce, cel mai probabil fără de folos, să reabiliteze dezastrul. Vorba lui Isaac Asimov, “- Inconştienţi, sărmanii… şi când te gândeşti ce frumos începuseră…”.

foto: Claudia Leonescu

Urmărește-ne pe Google News

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Susțne-ne activitatea! Vocea Timișului va susține permanent adevărul mai presus de putere, viitorul mai presus de trecut, cinstea mai presus de confortul financiar, știrea mai presus de editorial și capacitatea de decizie mai presus de diplomația compromisului.

Ultimele articole

Comentarii recente

Articole asemănătoare