Salvăm și noi Roșia Montană?

- Advertisement -
Roșia Montană este o localitate minieră din munții Apuseni care, paradoxal, nu atrage atenția prin monumentele sale naturale și obiectivele turistice ci printr-un proiect de lege ce vizează exploatarea minereurilor de aur și argint ( aproximativ 300 de tone de aur şi 1.600 de tone de argint ). 

Astfel, aflând de toate “aceste minunății ce stau ascunse în munți fără să deranjeze pe cineva”, o companie româno-canadiană, pe numele ei „de fată mare”, Roșia Montană Gold Corporation a luat naștere în 1997. Deși se preconizează că exploatarea va începe în 2016, compania “se zbate” încă de la începuturile sale pentru a obține autorizațiile necesare. 

De ce? Este simplu, controversatul proiect se află “la o răscruce”, pe de-o parte sunt promise locuri de muncă și bani pentru stat dar, ca orice “pact cu Diavolul”, întregul proiect înseamnă un dezastru ecologic precum și “un petec” în patrimoniul nostru național ( adaptabil, aș spune, “cu dreapta îți dă și cu stânga îți ia” ).

Pe 27 august, cei din Guvern au dat cu „da-ul” în vederea aprobării legii urmând să fie trimisă politicienilor din Parlament. Această acțiune “a dezlănțuit monstrul”, mii de protestatari  atât din orașele din România (Timișoara, Cluj, București, Arad, etc.) cât și din câteva capitale europene ( Paris, Londra, Berlin, Viena etc.)  “s-au unit” în speranță salvării Roșiei Montane sub motto-ul “NU ÎN NUMELE MEU!”.

video:Studioul De Productie Video-Photo Leahu Tm

Duminică, în jurul orelor 17, Piața Operei din centrul orașului a reprezentat suportul timișorean față de Roșia Montana. Câteva sute de persoane, de la cei mai tineri până la cei mai vârstnici și-au exprimat protestul prin pancarte cu diferite mesaje,  „Nu faceți ketchup din Roșia Montană “, “Roșu Galben Dezastru “ și altele care mai de care mai sugestive.

Cei mai activiști dintre timișoreni au scandat lozinci împotriva “hoților” de la conducere, s-a strigat “Nu vrem aur vrem tezaur” sau “Fără cianură la noi în natură” în speranța că se va auzi până la Guvern. Inițiatorii protestului au făcut o demonstrație simbolică “execuției prin ciaunare” și au încurajat protestatarii să se mainfeste.

Proiectul Roșia Montană, deși schimbă ochii oamenilor politici “în mici € ” ( că doar ce contează viitorul, noi “să trăim bine” acum ) nu pare a fi un factor pozitiv, câștigul va pieri în câteva sute de ani și va lăsa statul român “să strânga mizeria” și să încerce, cel mai probabil fără de folos, să reabiliteze dezastrul. Vorba lui Isaac Asimov, “- Inconştienţi, sărmanii… şi când te gândeşti ce frumos începuseră…”.

foto: Claudia Leonescu

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore

Articole asemănătoare

Protest în comuna Uivar, după schimbarea pe șest a viceprimarului liberal

Aproape 100 de persoane s-au mobilizat, ieri, în fața...

Procurorii DIICOT isi inceteaza activitatea si se alatura protestelor

Adunarea generală a procurorilor din cadrul Direcției de Investigare...

Protest al presei timisorene fata de atitudinea primarului Nicolae Robu, presedintele PNL Timis

Stimați domni, stimate doamne, Demersul nostru, al presei timișorene,...

Din aceeași categorie

Categorii Populare