Vocea Timișului va susține permanent adevărul!
AcasăȘtiriEconomieLeul a încheiat săptămâna pe apreciere

Leul a încheiat săptămâna pe apreciere

Publicat in

VOCEA TIMISULUI va susține permanent adevărul mai presus de putere, viitorul mai presus de trecut, cinstea mai presus de confortul financiar, știrea mai presus de editorial și capacitatea de decizie mai presus de diplomația compromisului.

Pentru a preîntâmpina un cutremur, în cazul intrării în default a Greciei, implicit a ieșirii acestei țări din zona euro, ceea ce ar crea mari probleme băncilor sale, FMI conlucrează cu autorităţile din Europa de Sud-Est la un plan de urgenţă. În cazul României, instituțile financiare elene dețin circa 13% din valoarea sistemului bancar.

Euro testa de circa patru săptămâni pragul de 4,45 lei, care a fost depășit marți, când cursul a fost stabilit la 4,4594 lei. Cotațiile au urcat în trei ședințe consecutive aproape de 4,47 lei, însă acest nivel nu a fost atins. Marcările de profit la care au recurs speculatorii, după deprecierea leului cu peste 2,1% față de data de 29 aprilie, când euro coborâse până la 4,3760, în momentul de vârf al cumpărării de obligațiuni emise de Primăria București, au făcut ca la finalul perioadei analizate media să fie stabilită la 4,4409 lei. Ședința de vineri s-a deschis la un maxim de 4,4560 lei iar minimul atins a fost de 4,4360 lei. Tranzacțiile de la închidere se realizau 4,4410 – 4,4440 lei.

Dolarul american a avut o evoluție descendentă, cursul coborând de la 3,9839, la începutul perioadei, la 3,9083 lei. În ultima ședință a intervalului, în care cotațiile au fluctuat în piața valutară locală între 3,868 și 3,923 lei, media a fost stabilită la 3,9086 lei.

Media monedei elvețiene, care a evoluat pe piețele internaționale între 1,039 și 1,051 franci/euro, a scăzut de la 4,2928, în 12 mai, la 4,2605 lei, la finalul intervalului.

Perechea euro/dolar a avut o evoluție ascendentă, euro crescând de la 1,1134 la 1,1467 dolari, maximul ultimelor trei luni și jumătate. Vineri, piețele americane au închis la 1,1446 dolari. Ascensiunea monedei unice se datorează reducerii plasamentelor în bonuri de tezaur americane, în condițiile în care investitorii au început să fie interesați de active cu randamente mai ridicate, după ce șansa ca Rezerva Federală americană să majoreze dobânda în aceasta vară s-a redus simțitor. La scăderea dolarului au contribuit, de asemenea, încetinirea producției industriale din SUA și scăderea indicelui de încredere a consumatorilor, care este realizat de universitatea din Michigan.

În piața la termen de la Sibiu, euro s-a tranzacționat pentru iunie la 1,1150 – 1,1443 dolari iar uncia de aur cu aceeași scadență la 1.203,1 dolari.

*Analiza cuprinde perioada 11 – 15 mai

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Batalion disciplinar! Poliția Locală Timișoara, centru de reeducare și reprofesionalizare pentru avertizorii publici, incomozi administrației Dominic Fritz

Până să sară cu comentariile în online, mereu din spatele unor conturi false, micuții...

Cuiul lui Pepelea! UMF Timișoara face salturi mortale ca sa privatizeze sănătatea bănățenilor, chiar sub nasul ministrului Alexandru Rafila

În numele autonomiei universitare și a unei modificări legislative, făcute pe genunchi și noaptea...

Comentarii recente

Articole asemănătoare

MANIPULARE marca PSD privind PIB-ul Romaniei

"România a întrecut și Portugalia la mărimea economiei”, anunță Departamentul pentru Politici Fiscal Bugetare...

Destinatii exotice de vacanta, cu zbor direct din Timisoara

Începând din primăvara anului 2019, Aeroportul Internațional Timișoara ”leagă” capitala Banatului de o serie...

Moneda Naţională, una dintre cele mai stabile din Europa

De două săptămâni şi jumătate, moneda naţională este una dintre cele mai stabile din...